Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 december 2012 | 17:01

Filmerna att se fram emot 2013

MovieZines läsare korar de 75 biofilmer som man inte får missa. Vilka är du mest pepp på?

Ett nytt år är framför oss. Tolv månader som för oss filmälskare kommer med mängder av efterlängtade nya filmer. Quentin Tarantino, Paul Thomas Anderson, Zack Snyder och Guillermo del Toro är bara några av de som ska se till att det blir ett bioår att minnas. 

Många av filmerna har vi väntat på i flera år, och även om det på förhand saknas tydliga giganter - som fjolårets Bond eller Batman - är året fyllt med sevärda filmer som mycket väl kan överraska.

Som medlem på MovieZine kan du "peppa" filmer du ser fram emot. Vi har räknat ihop vilka av 2013 års biopremiärer är de mest efterlängtade av den svenska biopubliken. Resultatet baseras på våra 15.000 medlemmars mest emotsedda filmer:

1. Django Unchained

Genre: Spaghettivästern
Regi: Quentin Tarantino
Premiär: 18 januari

Slavhandelstiden i USA får en både blodig och komisk tolkning när Quentin Tarantino åter är i farten, efter "Inglourious Basterds". Jamie Foxx bär huvudrollen som den hämndlystne slaven Django, och Leonardo DiCaprios skurk - den rike ranchägaren Calvin Candie - sägs göra en oförglömlig insats. Detta nästan tre timmar långa historiska epos har fått kritikerna inklusive vår egen Lotta Zachrisson att jubla. Och det bästa av allt är att årets mest emotsedda film är bara ett par veckor bort!

2. Hobbit: Smaugs ödemark

Genre: Fantasy
Regi: Peter Jackson
Premiär: 13 december

Dvärgarna och Bilbo knallar vidare på sin oväntade resa. Nu står bland annat ett möte med Mikael Persbrandts Beorn på agendan, innan man kan tackla den guldbadande draken Smaug. En mer säker biosuccé än Hobbit-uppföljaren lär vi nog inte hitta under 2013.

3. Sin City 2: A Dame To Kill For

Genre: Serietidningsthriller
Regi: Frank Miller, Robert Rodriguez
Premiär: 4 oktober

Väntan har varit lång - det är snart åtta år sen vi lämnade Miho, Dwight, Marv och Nancy Callahan i den hårdkokta staden Sin City. Efter åratal av rykten drog inspelningen igång i höstas, och åter är det tre historier ur Frank Millers mörka och mystiska universum som står i fokus. Men än är det inte klart vem som spelar Ava, damen att döda för, som Angelina Jolie länge var påtänkt för.

4. Man of Steel

Genre: Serietidningsaction
Regi: Zack Snyder
Premiär: 26 juni 2013

2006 gjordes ett försök att återuppliva Stålmannen, som trots goda recensioner och hyfsade intäkter inte riktigt gick hem hos Warner Bros själva. Nu blickar vi upp mot skyn igen för att se hur Zack Snyder ("300", "Watchmen") tycker att den trikåklädde hjälten ska vara. Med Christopher Nolans namn på producentlistan hoppas fansen på en liknande reboot som Batman fick för några år sedan. Henry Cavill ("Immortals") bär upp kappan snyggt i de första trailers vi har fått se.

5. Star Trek Into Darkness

Genre: Sci-fi
Regi: J.J. Abrams
Premiär: 17 maj

Besättningen på Enterprise får inte en lugn stund när John Harrison (Benedict Cumberbatch) sätter igång sina onda planer. J.J. Abrams är tillbaka i kontrollrummet i filmen som mötts av flest rykten under året som gått - de flesta hoppas på att seriens mest kände skurk Khan ska komma tillbaka. Några som garanterat återvänder är Chris Pine, Karl Urban, Zachary Quinto och Simon Pegg i sina gamla roller... och kanske några gamla veteraner, om vi har tur.

6. Iron Man 3

Genre: Serietidningsction
Regi: Shane Black
Premiär: 26 april

Knappt ett år efter att hans hem nästan krossades i "The Avengers" är playboyen Tony Stark redo för nya dräkter och nya utmaningar. Shane Black tar över regin, han har tidigare jobbat med Robert Downey Jr i "Kiss Kiss Bang Bang" men också skrivit manus till "Dödligt vapen"-filmerna och flera andra actionrullar med glimten i ögat - borde med andra ord passa perfekt för jobbet. Vi ser också fram emot att se Sir Ben Kingsley anta rollen som superskurken Mandarin.

7. Gangster Squad

Genre: Noirthriller
Regi: Ruben Fleischer
Premiär: 11 januari

Med en rollista som denna, vad kan gå snett? Ryan Gosling, Michael Pena, Josh Brolin med flera skapar ett snutteam som med alla medel ger sig på att bekämpa stans kriminalitet. Det är 1940-tal i Los Angeles, och allt tyder på en hårdkokt gangsterthriller av den typen som är alltför sällsynta idag.

8. World War Z

Genre: Zombiethriller
Regi: Marc Forster
Premiär: 12 juli

Inspelningen har varit lång och problemdrabbad, men fansens förväntan känns inte direkt mindre. Här spelar Brad Pitt en FN-anställd som mycket väl kan vara den ende som kan rädda världen från en hemsk zombiesmitta. Baserad på boken av Max Brooks.

9. The Master

Genre: Drama
Regi: Paul Thomas Anderson
Premiär: 1 februari

Efter Oscarsvinnande "There Will Be Blood" har Paul Thomas Anderson rätt mycket att leva upp till. Vi som sett filmen i Venedig (läs Viktors hyllande recension här) eller på Stockholms Filmfestival i höstas kan vittna om att ingen behöver bli besviken. Joaquin Phoenix och Philip Seymour Hoffman bjuder som väntat på två starka prestationer, och i en mindre roll ser vi Lena Endre.

10. Cloud Atlas

Genre: Sci-fi-hybrid
Regi: Andy Wachowski, Lana Wachowski, Tom Tykwer
Premiär: 22 februari

De amerikanska kritikerna har varit något tveksamma till detta märkliga projekt - både hyllningar och sågningar har dykt upp på nätet under hösten. Detta tretimmars epos verkar ändå behövas ses för att man helt ska kunna förstå vad det handlar om; klart är att Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant med flera spelar multipla roller i parallella historier och olika tidsepoker. Å andra sidan är inte Tykwer och Wachowskis de som gör film enligt någon standardmall...

Missa inte heller:

11. Lincoln

12. Pacific Rim

13. A Good Day to Die Hard

14. Oblivion

15. Den store Gatsby

16. Röjar-Ralf

17. Thor: The Dark World

18. The Wolverine

19. Baksmällan del III

20. The Lone Ranger

21. Monsters studentliv

22. This is The End

23. Zero Dark Thirty

24. Les Misérables

25. Kick-Ass 2

26. After Earth

27. Oz: The Great and Powerful

28. Hansel & Gretel: Witch Hunters

29. Jack Reacher

30. Seven Psychopaths

31. Kon-Tiki

32. Hitchcock

33. Jack the Giant Slayer

34. The Place Beyond the Pines

35. Flight

36. The Hunger Games: Catching Fire

37. The Fast and the Furious 6

38. Elysium

39. Frankenweenie

40. Beasts of the Southern Wild

41. The Iceman

42. Du gör mig galen!

43. G.I. Joe 2: Retaliation

44. Evil Dead

45. Machete Kills

46. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

47. Bullet to the Head

48. Dumma mej 2

49. Only God Forgives

50. Now You See Me

51. Johan Falk: Kodnamn Lisa

52. Texas Chainsaw 3D

53. The Tomb

54. Spring Breakers

55. The Wolf of Wall Street

56. Anna Karenina

57. Carrie

58. The Host

59. The Last Stand

60. Jakten

61. Pain & Gain

62. Gravity

63. Snabba Cash: Livet Deluxe

64. Riddick

65. The Man With The Iron Fists

66. Scary Movie 5

67. The World's End

68. Burt Wonderstone

69. Epic

70. R.I.P.D.

71. Inside Llewyn Davis

72. Passion

73. This is 40

74. Percy Jackson: Monsterhavet

75. Rush

Vilka filmer finns med på din lista att se 2013? Kommentera nedan.

| 31 december 2012 17:01 |