Monsters University 2013

Monsters University poster

Synopsis

Uppföljaren till Pixars "Monsters Inc." från 2001 där vi får återse håriga Sulley och klotrunda Mike. Mike Wazowski har drömt om att bli en Skrämmare sedan han var ett litet monster och nu ska han äntligen börja på universitetet. Och han vet, bättre än någon annan, att de bästa Skrämmarna kommer från Monsters University.
Ditt betyg
3.1 av 1,704 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

27 juli 2013 | 04:01

Älskvärda monster är tillbaka

Det är med glädje som vi återser monsterduon Mike och Sully i Pixars första prequel. Det finns nog med charm och humor men själva historien inklusive dess oundvikliga moralkakor har vi sett några gånger för mycket.

"Monsters Inc." var liksom Pixars andra filmer en frisk fläkt när den kom ut 2001. Pixars fantasi har dock ebbat ut en aning på sistone (se: "Bilar 2") och medan planer på en fortsättning till "Hitta Nemo" smids så får då "Monsters Inc." en s.k. prequel med syfte att berätta huvudkaraktärernas förhistoria.

Vi följer Mike och Sully som unga när de ovetande om varandra börjar på titelskolan där de ska utbildas till att bli tillräckligt läskiga monster (för de som glömt första filmen så utvinns energi från barnskrik). Mike är en ambitiös, hårt arbetande men ensam och hopplöst icke-skrämmande monsterstudent medan Sully är en populär men lat glidare som lever på sin kända pappas efternamn. När de båda efter ett bråk stängs av från skolan tvingas de slå sig samman med skolans nördigaste studentförening för att vinna en monstertävling. Ja, vi kan alla se var detta leder...

Det är välbekanta moralkakor som serveras. "Tillsammans är man starkare", "Peka inte finger åt andra", etc. Men det blir aldrig övertydligt och funkar på en sympatiskt barnvänlig nivå. Bäst gillar jag Mikes historia om att inse sina brister och vad man faktiskt är bra på. Vad som lär gå många barn, speciellt svenska, över huvudena är dock collegemiljön och referenserna till den filmgenren.

Vi har alla de vanliga stereotyperna, från sportfånar och mobbare till gothare och den auktoritära rektorn - alla i monsterform självfallet. Problemet är att det inte känns direkt barnanpassat, som exempelvis en kvick parodi på "Carrie". Själva storyn är dessutom lite väl traditionell. Gruppen underdogs som gör succé mot alla odds har vi sett oräkneligt antal gånger, i och utanför college. Den omaka, bråkande duon som måste samarbeta för att klara sig är som tagen ur valfri 80-talskomedi eller Owen Wilson/Vince Vaughn-installation.

Här finns dock gott om humor och charm, och våra hjältar är lika älskvärda som vanligt, kompletta med Billy Crystals respektive John Goodmans pålitliga rösttalanger. Det finns flera minnesvärda biroller också även om många är ganska lika. Personliga favoriten är en lila, fluffig varelse (det är ovanligt många färgglada, fluffiga varelser för en monsterfilm...) som flikar in med saker som "I have an extra toe... but not with me". Blinkningar till första filmen, inklusive några cameo-roller, är också välkommet.

Som så ofta med uppföljare så hamnar "Monsters University" lite i skuggan av en fyndigare föregångare. Men för att vara en del 2 så är den ovanligt tänkvärd och rolig, med en visserligen välbekant historia som trots allt utvecklar huvudkaraktärerna. Ingen fullträff men väl sevärt för vuxna, barn och framför allt Pixar-fans.

| 27 juli 2013 04:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Monsters University