Steve Buscemi

Regissör, Skådespelare 13 december 1957 Brooklyn, New York, USA

Biografi

Steven Vincent "Steve" Buscemi är en amerikansk skådespelare, regissör och f.d. brandman, född 13 december 1957 i Brooklyn, New York. Hans far, John Buscemi, var av siciliansk härkomst och hans mor, Dorothy av irländskt ursprung.

Buscemi gifte sig 1987 med Jo Andres. De har sonen Lucian tillsammans. Buscemi medverkar ofta i Michael Bays, Bröderna Coens, Adam Sandlers och Quentin Tarantinos filmer. En av hans mest minnesvärda roller är som den paranoida juveltjuven Mr Pink i Quentin Tarantinos De hänsynslösa.

Buscemi har även regisserat några avsnitt av tv-serien Sopranos, där han även själv medverkade som Tony Sopranos kusin Tony Blundetto. Steve Buscemi har även regisserat en del filmer, bland annat Interview där han har huvudrollen tillsammans med Sienna Miller. Steve Buscemi får oftast roller som är något annorlunda, exempel på detta är Crazy Eye i Mr. Deeds, Les Galantine i Delirious och Donny i The Big Lebowski. Buscemi spelar också oftast karaktärer som pratar snabbt. Ett bra exempel är rollen som Mr. Pink i De hänsynslösa.

Buscemi har även huvudrollen i serien Boardwalk Empire som är producerad av regissören Martin Scorsese. Buscemi arbetade som brandman i New York 1980-1984. På nätter spelade han teater och på dagarna var han på brandstationen. Efter 11 september-attackerna 2001 åkte han till ruinerna av World Trade Center och ställde upp som frivillig med att leta igenom spillrorna efter lik.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler