Lincoln (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Steven Spielberg regisserar Oscarbelönade Daniel Day-Lewis i "Lincoln", ett spännande drama om den amerikanske presidentens sista omskakande tid i Vita Huset.

I en nation som är svårt splittrad av krig gör Lincoln allt för att stoppa inbördeskriget, förena landet och avskaffa slaveriet. Med stort mod och redo att göra allt som krävs, även bryta mot lagen, vet Lincoln att hans beslut under denna kritiska tid kommer att vara avgörande för kommande generationers liv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LINCOLN

Mannen bakom den älskade presidenten
Daniel Day-Lewis axlar rollen som en av tidernas mest populära presidenter med bravur. Och även om huvuddelen av filmen består av prat i olika brunnyanserade rum finns här tillräckligt med skön humor och underfundiga karaktärer för att det ska hålla.

Abraham Lincoln nämns som en av USA:s viktigaste presidenter. Både för att han var älskad av folket och för att han ledde landet under en av dess viktigaste och svåraste tider - inbördeskriget som varade 1861-1865 vilket sammanföll med avskaffandet av slaveriet. En fråga som Lincoln personligen slogs hårt för.

I Steven Spielbergs "Lincoln" får vi följa presidenten under hans sista månader i livet, framför allt utspelar sig handlingen under januari då frågan om slaveriet skulle avgöras i Representanthuset. Genom denna ändring i konstitutionen får vi ta del av officiella debatter där de båda sidorna käbblar med varandra, hemliga möten mellan Lincoln och hans närmsta män där kohandel för att få de nödvändiga Yay-rösterna avhandlas, samt diskussioner mellan presidenten och hans hustru Mary (Sally Field) där framför allt fokus ligger på om slaveriets avskaffande kan stoppa kriget, så att deras äldsta son Rob (Joseph Gordon-Levitt) som tagit värvning inte ska behöva riskera livet i onödan.

Abraham Lincoln i händerna på Daniel Day-Lewis får så mycket mer karaktär och mänsklig värme än vad som någonsin skildrats förut. Att vi ändå har svårt att lära känna honom på djupet under de två och en halv timmarna film beror helt på att det är en finurlig filur vi har att göra med, som inte låter någon komma honom inpå livet. Han hade för starka principer och för viktiga mål att uppnå för att tillåta sig själv att vara så öppen och, i och med det, svag. Något som blir tydligt när han påpekar för frun att han inte kan sörja deras döda son Willie på samma sätt som hon.

Men kylig är han inte. Det finns upprepade scener där hans kärlek till framför allt yngsta sonen är tydlig. Dessutom är han en älskare av berättelser och anekdoter, något som båda roar och frustrerar personerna i hans omgivning. För oss i publiken utgör det underbara små stunder av humor i en ibland tung massa av byråkratiskt snack samt rum efter rum i brungula nyanser fulla av pratande gubbar som uppfyller de två nödvändiga kraven för att tas på allvar under denna era, nämligen att de har ett visst gäng år på nacken och självklart är vita till hudfärgen.

Det är lika bra att man vet om det i förväg - det blir knastertorrt emellanåt, och det finns inga svulstiga actionscener (förutom den allra första minutens gyttriga slag) att hjälpa oss igenom alla diskussioner och tysta stunder av reflektion.

Jag respekterar Spielberg för att han i princip helt avstått från de för honom så vanliga storslagna dramaturgiska greppen (förutom ett par ofrånkomliga fioler). Det är befriande att inte bli tvingad att känna en massa saker, men det råder inga tvivel om att en sådan här film kräver mer av sin publik. Det gäller att hålla sig skärpt och att följa med i dialogen, och det gäller att njuta av det finstilta som skrivs mellan raderna.

Förutom Abraham Lincoln finns andra skickligt gestaltade karaktärer att underhållas av. Framför allt är det Tommy Lee Jones rappa och sarkastiska radikala republikan Thaddeus Stevens som breder ut sig i varenda scen han är med i. Stevens var en av dem som vildare än presidenten själv förespråkade inte bara slaveriets avskaffande, utan även att svarta skulle betraktas som jämställda med vita, ja kanske till och med få rösta - hemska tanke! När gubbmassan i Representanthuset inser att detta kanske även skulle få kvinnor att ge sig efter rösträtten blir det ett sådant uppror att dess like aldrig skådats. Ett exempel på filmens underbara ironiska humor som är ständigt närvarande.

Bland resten av männen är det ingen som får särskilt mycket scentid, men i havet av karaktärer gestaltade av finfina skådespelare finns det tillräckligt med vass dialog, subtila men menande blickar samt uppgivna gester för att det ska kännas som en tillräckligt intressant skara att följa.

Titeln "Lincoln" hintar om att det här är en karaktärsstudie, men även om vi får en inblick i hur det var att befinna sig i presidentens närhet är det inte det biografiska epos man skulle kunna tänka sig. Det är ett viktigt historiskt ögonblick vi får ta del av och med det som bakgrund får vi bekanta oss en smula med mannen i dess center. Men det till trots vilar den här filmen till största delen på Day-Lewis axlar och det hade inte gått att genomföra den här produktionen utan en skådespelare av hans kaliber i titelrollen.

Behöver det sägas? Hans Oscars-chanser är goda.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Film
Kan mycket väl vara den största besvikelsen som jag har någonsin sett.
matsen12 Svar på Film för
Håller med. Såg trekvart sen var det nog....
Film
Ja jag älskar Spielberg men detta var utan tvekan hans svagaste alster hittills, så in i helvete oengagerande asså, jag kan inte komma ihåg senaste gången som jag hade så svårt att fokusera mig på en film, skådespelet var i mitt tycke väldigt medelmåttigt, i slutet av filmen så har jag varken blivit, berörd, intresserad, underhållen, engagerad eller fascinerad. Att se den här filmen var som att stirra ut i rymden. Nej det blir en svag etta även om det plågar mig att säga det, nu får Steven rycka upp sig!
17676-0
Det var som sjutton. Du som brukar gilla Spielbergs filmer. Om man ska gå lite off topic så tänkte jag fråga om du har några planer på att se lite filmer från Hayao Miyazaki som t.ex Spirited Away som du kan se på Swefilm förresten på svenska även om jag rekommenderar den engelska versionen framför den svenska.
Visa fler (271)

Veckans populära filmer

Visa fler