Steven Spielberg

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 18 december 1946 Cincinnati, Ohio, USA

Biografi

Steven Allan Spielberg är en amerikansk manusförfattare, filmregissör och producent, född 18 december 1946 i Cincinnati, Ohio. Spielberg föddes i en judisk-amerikansk familj i Cincinnati i Ohio, men växte upp i Haddonfield i New Jersey och Scottsdale i Arizona. Efternamnet kommer från den österrikiska stad där hans ungerska släktingar bodde på 1600-talet.

Redan som tonåring skapade Spielberg 8 mm-filmer med sina vänner. Han gjorde sin första kortfilm som visades på riktiga biografer, Amblin, år 1968 – vid 21 års ålder. Spielbergs produktionsföretag, Amblin Entertainment, namngavs efter denna film. Efter att ha regisserat avsnitt till diverse TV-serier och andra produktioner för TV, så fick Spielberg regissera sin första långfilm, TV-filmen "Duellen", som har blivit en kultklassiker.

Spielberg slog först igenom med tittarsuccén "Hajen", vars koncept och lansering därefter blev stilbildande för Hollywood. Filmen drog in 100 miljoner dollar och satte nytt rekord för mest inspelade pengar.

Bland de välkända filmer Spielberg regisserat finns till exempel de hittills fyra filmerna om Indiana Jones, "E.T.", "Jurassic Park" samt på senare år filmer som "Världarnas krig" och "The Terminal". "Schindler's List" belönades med sju Oscar och är också den film som fått högst betyg av tittarna. Ett svartvitt drama med verklighetsbakgrund om en tysk affärsman som räddar judar undan förintelsen, och är ett av flera senare verk som berör större frågor.

Spielberg har nominerats sex gånger och två gånger vunnit en Oscar för bästa regissör. Han är genom tiderna den regissör vars filmer genererat högst intäkter. "Jurassic Park" är den av Spielbergs filmer som gett de största intäkterna: drygt 920 miljoner dollar, vilket placerar den på nionde plats bland världens största kassasuccéer.

Enligt filmhistoriker är han en av de mest berömda från "filmskolegenerationen" från 1970-talet. I samma grupp återfinns filmskapare som George Lucas, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, John Milius och Brian De Palma.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler