Spielberg 2017

Dokumentär Biografi
USA
140 MIN
Engelska
Spielberg poster

Synopsis

Dokumentären fokuseras på Steven Spielbergs 50-åriga karriär som filmmakare, där milstolpar som “Hajen”, “E.T.”, “Jakten på den försvunna skatten”, “Purpurfärgen”, “Schindler’s List”, “Jurassic Park” och “Rädda menige Ryan” belyses.
Ditt betyg
3.6 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

7 oktober 2017 | 10:00

Nördkontakt av tredje graden

Sedan 1970-talet har Steven Spielberg banat vägen för hur storfilmer ska göras, se ut och kännas. HBO:s dokumentär riktar linsen mot vår tids otvivelaktigt störste filmskapare, för att försöka förklara hans unika position i Hollywood. Häng med på en rapp och underhållande åktur.
Ryktet säger att Spielberg i unga år åkte med på en tur genom Universal Studios. Hungrig på Hollywood hoppade han av när ingen såg, smet in i en byggnad och roffade åt sig ett tomt producentkontor. Ingen störde honom på sex månader.

Sant eller inte, vem bryr sig? Det är en kittlande historia som tagen ur en av hans filmer. Verkligheten är inte så illa den heller. Faktum är att han bara 25 år gammal imponerade stort med den tajta långfilmsdebuten ”Duellen”. Några år senare välte biljettkassorna med sin sommarskräckis "Hajen", skapade därmed den moderna blockbustern, och är sedan länge oslagbar som den mest inkomstbringande filmskaparen genom tiderna.

Det spelar ingen roll om du är en allätande filmnörd, en kräsen cineast eller en genomsnittssvensk som ser 1,8 biofilmer om året. Det här är filmer vi alla sett och känner till, och dokumentären om karln är fullproppad med onödigt vetande och roliga anekdoter. Att höra mästaren Spielberg minnas tillbaka på stora som små detaljer är ren njutning. Han kan prata passionerat om hur han valde att ljussätta Liam Neeson vs Ralph Fiennes i ”Schindler’s List”, eller om hur en specifik scen i ”München” är uppbyggd för att maxa spänningen.

”Spielberg” bjuder på en hitkavalkad när vi skyndar genom årtionden - från äventyr med Indiana Jones till dinosaurier på Isla Nublar, från koncentrationslägren i Auschwitz till helvetet på Normandies stränder, från en snäll utomjording till en fullskalig invasion. Det är en enormt imponerande karriär, med filmer som tagit stor plats inom populärkulturen, och scener som för alltid etsar sig fast. Allt detta visste vi ju men det är kul att bli påmind.

Vad dokumentären gör bäst är att sätta Spielbergs snart 30 långfilmer i ett större sammanhang. Vi får följa med på en mer än 40-årig resa och se hur han utvecklats som filmskapare. Det är fascinerande att se hur Spielbergs egna regissörshjältar - som John Ford och David Lean - speglar sig i hans verk. Eller hur hans tidigaste Super 8-filmer redan antydde om ett alert litet filmgeni.

Upplägget är enkelt. Filmklipp och unika bakom-kulisserna-videos blandas med nyinspelade intervjuer och skapar en lättillgänglig och spännande lektion i filmhistoria.

"Spielberg" hjälper också tittaren att förstå vad som driver filmskaparen. Varför återkommande teman, som kampen för frihet, är viktiga för honom. Hur han arbetar med foto, ljus och vinklar för att skapa oförglömliga bilder. Hur han ser till att berätta historier som berör många, men också blandar in något personligt. Vi får se hur han hanterar föräldrarnas skilsmässa eller gör upp med sin judiska bakgrund genom sina filmer. Har du till exempel noterat hur många av Steven Spielbergs filmer som handlar om frånvarande pappor?

Susan Lacy (skaparen bakom långköraren ”American Masters”) har intervjuat många av skådespelarna som fått äran att jobba med honom, samt flera regissörskollegor som avundsjukt sneglat på Stevens filmer genom åren. Tom Hanks, Liam Neeson, Martin Scorsese och J.J. Abrams är bara några som stämmer in i hyllningskören. Huvudpersonen själv står dock i fokus - Lacy lär ha gjort 30 timmars intervjuer bara med Spielberg. Det gör ont att tänka på hur många godbitar och visdomsord som inte fick plats i hennes film.

Spellängden på 2,5 timme bara rusar förbi. Dokumentären är ändå inte tillräckligt lång. Jag hade inte tackat nej till en serie på fem timslånga avsnitt, ett för varje årtionde. Och för balansens skull borde även flopparna få lite kärlek. ”Hook” och ”Always” nämns till exempel inte alls. Men jag uppskattar att filmen tar upp hur vissa filmkännare kritiserat Spielberg för att vara ”för folklig”, och hade gärna hört mer om motgångarna och hindren i karriären, som knappast kan ha varit så här spikrak?

HBO:s dokumentär är ett ogenerat hyllningsporträtt, men bygger också mer förståelse och respekt för en av vår tids viktigaste filmskapare. Precis som hans egna filmer är den bred, välgjord, fascinerande, lätt att älska och kräver att ses om.
| 7 oktober 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Spielberg
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu