Harrison Ford

Skådespelare 13 juli 1942 Chicago, Illinois, USA

Biografi

Harrison Ford är en amerikansk skådespelare, född 13 juli 1942 i Chicago, Illinois. Ford slog igenom 1977 i rollen som Han Solo i Stjärnornas krig. Det verkligt stora genombrottet kom dock med rollen som Indiana Jones i Jakten på den försvunna skatten.

Harrison Ford föddes den 13 juli 1942 på Swedish Covenant Hospital i Chicago, Illinois. Hans mor, Dorothy, var en före detta radioskådespelerska och hans far, Christopher Ford, var en annonseringsansvarig och före detta skådespelare.

Ford var en aktiv medlem i Boy Scouts of America, där han uppnådde den näst högsta graden Life Scout, samt arbetade vid ett Scoutläger. På grund av detta, valde han och regissören Steven Spielberg att den unge Indiana Jones skulle figurera som en Life Scout i filmen Indiana Jones och det sista korståget.

1960 tog han examen vid Maine East High School i Park Ridge, Illinois. Han var den första studenten att sända i skolans nya radiostation, WMTH-FM och var dess första sportkommentator under hans sista år, 1959–1960. Han läste senare vid Ripon College i Wisconsin, där han var medlem i Sigma Nu-brödraskapet.

Ford har framgångsrikt blandat äventyrs- och hjälteroller med både komedi och drama och har varit en av Hollywoods stora stjärnor från 70-talet och framåt.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler