Daniel Day-Lewis

Skådespelare 29 April 1957 London, England, UK

Biografi

Daniel Michael Blake Day-Lewis är en brittisk skådespelare, född 29 april 1957 i London.

Daniel Day-Lewis är son till den irländskfödde poeten Cecil Day-Lewis även känd för att ha gett ut ett stort antal deckare under pseudonymen Nicholas Blake, och den engelska skådespelerskan Jill Balcon. Daniels syster Tamasin Day-Lewis är känd tv-kock och matrecensent i England.

Day-Lewis utbildades vid Bristol Old Vic Theatre School och började sin karriär som teaterskådespelare. Han fick 1982 sitt stora genombrott på teaterscenen när han tog över huvudrollen från Rupert Everett i spiondramat Another Country på teaterscenen i Londons West End. Efter framgången med Another Country spelade han under flera år med The Royal Shakespeare Company.

För den stora allmänheten är dock Day-Lewis främst känd för sitt arbete inom filmen och 1990 belönades han bland annat med en Oscar för bästa manliga huvudroll i Min vänstra fot. 2007 belönades han återigen med en Oscar för sin roll som Daniel Plainview i There Will Be Blood. 2013 vann han ytterligare en Oscar för sin rolltolkning av den amerikanska presidenten Abraham Lincoln i Steven Spielbergs film Lincoln.

Day-Lewis är därmed den enda manliga skådespelare som vunnit tre Oscars i kategorin Bästa manliga skådespelare.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
adamovitch
En av de bästa. Hans prestation i There will be blood slår det mesta och hans gestaltning av Abraham Lincoln är kusligt porträttlik.
JBR
Förmodligen den bästa levande skådespelaren överhuvudtaget
magiul
Vem vare som tumma ner? Vem vare?!


B O N K! Nu går du in på ditt rum och kommer inte ut förrän du sagt förlåt!
Visa fler (16)