Gangs of New York 2002

Drama Historisk
USA
160 MIN
Engelska
Gangs of New York poster

Synopsis

1860-talets New York, stadsdelen Five Points på Manhattan - en av världens farligaste platser. Total laglöshet råder och stans korrumperade poliskår lyfter inte ett finger för att stoppa gatugängens blodiga slag om makten där. Som liten pojke ser Amsterdam Vallon (Lenoardo DiCaprio) sin far, gängledaren "Priest" (Liam Neeson), bli bestialiskt mördad av fiendegängets fruktade ledare Bill "The Butcher" (Daniel Day-Lewis).
Ditt betyg
3.4 av 1,058 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Viktor Jerner

16 oktober 2011 | 15:01

Suverän tidskänsla

Även om den inte är det mästerverk som man först hoppades på är "Gangs of New York" en episk, ambitiös och makalöst välgjord film som präglas av den autentiska tidskänslan och de briljanta skådespelarna. Långa och välskrivna dialogscener varvas sömlöst med våldsamma gängstrider som man inte glömmer i första taget.

"Gangs of New York" utspelar sig främst kring det amerikanska inbördeskriget som ägde rum under en mycket spännande period i mänsklighetens historia. Abraham Lincoln satte sitt enorma historiska avtryck samtidigt som människor offrade sina liv för att hålla ihop sin nation och för att avskaffa det avskyvärda slaveriet. Det var en tid då konservativa idéer våldsamt krockade med liberala nytänkare och en tid som i allra högsta grad ligger till grund för den värld vi ser idag.

Filmen tar sin början år 1846 men den största delen av dess speltid ägnas åt år 1862. Den majestätiska inledningsscenen skildrar en brutal uppgörelse mellan de två gängen "The Natives" och "The Dead Rabbits" i stadsdelen Five Points i New York. "The Natives" bestod av främlingsfientliga "riktiga" amerikaner medan "The Dead Rabbits" bestod av irländska immigranter som kämpade mot förtryck och orättvisor. Vi ser denna blodiga kamp genom ögonen på den irländska pojken Amsterdam Vallon, vars pappa mördas av Bill "The Butcher" Cutting (spelad av Daniel Day-Lewis), ledare för "The Natives".

Sexton år senare möter vi Amsterdam igen, nu vuxen och spelad av Leonardo DiCaprio. Efter många år på barnhem är han fast besluten att hämnas mordet på sin far och utmana "The Natives" hjärngrepp över nu genomkorrupta Five Points. Genom hans vän Johnny Sirocco och den vackra ficktjuven Jenny Everdeane (Cameron Diaz) försöker han nästla sig närmare och närmare Bill the Butcher och få hans fulla förtroende.

"Gangs of New York" är på många sätt ett mycket imponerande hantverk. Det som särskilt tilltalar mig är att hela gäng-upplägget tråkigt nog är en ganska outforskad infallsvinkel kring inbördeskriget. Andra filmer som utspelar sig under denna period hanterar ofta striderna eller politiken kring inbördeskriget i sig. Även om detta också är intressant att se så tycker jag det är roligt att bli serverad något helt nytt. I "Gangs of New York" fungerar kriget istället som något som kryper omkring i bakgrunden och påverkar karaktärerna och deras handlingar. Personligen hade jag aldrig hört om New Yorks brutala gängstrider under denna period innan jag såg filmen, och det är alltid ett stort plus att bli utbildad samtidigt som man blir underhållen.

Estetiskt sett är "Gangs of New York" tveklöst ett mästerverk. Filmen är oerhört vacker och häpnadsväckande ambitiös när det gäller detaljerad historisk scenografi. Även om en del skapas med CGI är det otroligt hur mycket som är praktiskt byggt, något som filmens extramaterial ger en intressant inblick i. Filmen fick välförtjänta Oscarsnomineringar för bland annat Michael Ballhaus foto, Dante Ferettis scenografi och Sandy Powells arbete med kostymerna, tråkigt nog var det ingen som vann. Alla dessa lösa delar sammanställs sedan av Scorsese och hans säkra regi och tack vare Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz och den mästerligt eldiga Daniel Day-Lewis väcks berättelsen till liv. Tyvärr fick även Day-Lewis nöja sig med en nominering på 2003 års Oscarsgala. Utöver de tre stjärnorna har vi också exempelvis Brendan Gleeson, Jim Broadbent, Liam Neeson och John C. Reilly som lyser i sina biroller.

Det som gör att "Gangs of New York" inte riktigt når till högsta betyg för mig är känslan av att det är något som fattas. Den kraftiga gnista som man känner av när Daniel Day-Lewis är med i bild brinner inte stark hela filmen igenom, vilket ger en känsla av ojämnhet. Scorsese har gett oss pärlor som "The King of Comedy", "Goodfellas", "The Aviator" och "The Departed", därför blir förväntningarna på hans filmer skyhöga varje gång. "Gangs of New York" lyckades inte till 100 % nå dessa förväntningar. Man måste dock komma ihåg, i det stora hela är detta inte mer än petitesser. "Gangs of New York" är långt mycket bättre än det mesta man ser på film nu för tiden. 

| 16 oktober 2011 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Såg om den nu på Viaplay efter 17 år sen första titten så var som att se den för första gången. Bra rulle om 1800-talets New York i anarki. DDL och DiCaprio är riktigt bra som vanligt. Snyggt foto å allt. Något för lång. 3+/5 (7/10)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu