John C. Reilly

Skådespelare 24 maj 1965 Chicago, Illinois, USA

Biografi

John Christopher Reilly är en amerikansk skådespelare, född 24 maj 1965 i Marquette Park, Illinois. Reilly föddes i Marquette Park, ett arbetarområde i Chicago, och växte upp i ett hem som femte barnet i en syskonskara på sex. Han intresserade sig tidigt för skådespeleri och sökte samt kom in på en av Chicagos teaterskolor, DePaul University's Goodman School of Drama, från vilken han tog examen 1987.

John C. Reilly har gjort många minnesvärda roller, påfallande ofta viktiga biroller. Hans genombrott för den stora publiken var kanske som porrstjärnan Reed Rothchild i Paul Thomas Andersons Boogie Nights. Reilly har i intervjuer sagt att "PTA" är en av de regissörer han har lättast att samarbeta med. Detta visade sig i Andersons nästa film, den stjärnspäckade Magnolia, där Reilly fick en framträdande roll som den medkännande polisen Jim Kurring.

Reilly är en skicklig sångare, och i rollen som Amos Hart i Chicago sjöng han alla sina texter själv. För denna rollen blev Reilly nominerad för en Oscar och en Golden Globe Award för Bästa birollsinnehavare. Han vann dock ingen av priserna. Förutom filmroller spelar John C. Reilly teaterpjäser och har tillsammans med Philip Seymour Hoffman blivit belönad med en Tony för sitt spel i Sam Shephards pjäs True West.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler