Martin Scorsese

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 17 november 1942 Queens, New York, USA

Biografi

Martin Marcantonio Luciano Scorsese, född 17 november 1942 i Flushing i Queens i New York, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och producent. Scorseses verk riktar in sig på teman som italiensk-amerikansk identitet, katolsk skuldkänsla och botgöring och våldet i det amerikanska samhället. Trots mycket bra kritik och flera nomineringar vann han en Oscar först 2007, för filmen "The Departed". Scorsese anses vara en av de mest betydelsefulla och inflytelserika av efterkrigstidens amerikanska filmskapare.

Martin Scorsese kom från en italiensk-amerikansk arbetarfamilj. Hans far Luciano Charles Scorsese och mor Catherine Scorsese arbetade båda i New Yorks Garment District. Martin växte upp i Little Italy på Manhattan. Han var ett sjukligt barn och tillbringade mycket tid hemma för astmabesvär. Det var under den tiden som han utvecklade sin passion för film. Hans första dröm om att bli en katolsk präst övergavs för filmen, han bytte ut det katolska seminariet mot New York University där han 1966 fick sin Master of Arts.

När Scorsese gick på New York University gjorde han kortfilmerna "What's a Nice Girl Like You Doing in a Place Like This?" och" It's Not Just You, Murray!" Hans mest berömda kortfilm under perioden är den svarta komedin The Big Shave, som handlar om en man som rakar sig tills han börjar blöda och skär till slut halsen av sig med rakbladet. Filmen var en pik till USA:s egna sönderslitande inblandning i Vietnam, vilket även visades i filmen alternativa titel "Viet '67". Filmen skulle förebåda regissörens senare verk.

1967 gjorde Scorsese sin första långfilm, den svartvita "Who's That Knocking at My Door" med skolkamraterna Harvey Keitel och Thelma Schoonmaker som båda skulle bli hans medarbetare flera gånger i framtiden. Även om den var i embryoform fanns "Scorsesestilen" redan där, känslan för New Yorks italiensk-amerikanska stadsliv, snabb klippning, ett rocksoundtrack och en bekymrad manlig protagonist. På 1970-talet blev han vän med de så kallade "Filmungarna" (The Movie Brats) från 1970-talet: Francis Ford Coppola, Brian De Palma, George Lucas och Steven Spielberg. Det var De Palma som introducerade skådespelaren Robert De Niro för Scorsese. De två blev nära vänner och skulle komma att arbeta tillsammans på flera projekt. Under den här perioden arbetade Scorsese som en av klipparna på filmen Woodstock och träffade skådespelaren och regissören John Cassavetes som skulle bli en vän och mentor.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler