Killers of the Flower Moon 2023

Killers of the Flower Moon poster

Synopsis

I början av 1900-talet gör oljan medlemmarna av stammen Osage Nation till några av de rikaste i världen. Ursprungsamerikanernas plötsliga förmögenhet lockade omedelbart till sig vita inkräktare, som manipulerade, utpressade och stal så mycket Osagepengar de kunde innan de tog till mord. "Killers of the Flower Moon" är baserad på en sann berättelse och kretsar kring den osannolika romansen mellan Ernest Burkhart och Mollie Kyle.
Ditt betyg
3.8 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

21 maj 2023 | 16:12

Episkt västerndrama om en mörk amerikansk tragedi

Mästerregissören Scorsese gör ett storslaget westerndrama som belyser systematiska seriemord mot den amerikanska ursprungsbefolkningen i Osage. Filmen är tre och en halv timme lång, men trots det aldrig tråkig. Måhända är det tack vare det oftast rappa tempot och en ensemble med Robert De Niro och Leonardo DiCaprio i högform.
”Killers of the Flower Moon” är baserad på romanen med samma namn av David Grann. Även om dramaturgin och fokuset i filmen avviker något från boken, fungerar berättelsen utmärkt även i detta format. Det är verkligen en makaber historia med verklighetsbakgrund, som vi här respektfullt får ta del av. Och jag blir lite förfärad av tanken att den är så okänd. Men därför också glad, att den nu får uttrymmet i en mästares verk. 
 
Detta är som sagt en westernhistoria som blandar true crime med gangsterfilmstroper. Filmen utspelas i Oklahoma på 1920-talet och handlar om hur medlemmarna ur Osage-stammen mördades en efter en, inför blundande poliser. Stammen hade tack vare oljan på deras tilldelade marker blivit de rikaste människorna på jorden, och var plötsligt villebråd för den girige vite mannen. Ernest (DiCaprio) åker till Osage för att jobba för sin onkel Bill (Robert De Niro) som kallar sig King. Bill är den som håller området i skräck, som också samtidigt är den som tröstar i motgång. Ernest förälskar sig i Molly, som är dotter i en av det rikaste familjerna. De gifter sig, påhejade av Bill, som dock är lycklig över äktenskapet av helt andra än hederliga anledningar.
 
”Killers of the Flower Moon” är en film med extra allt. Det serveras både en aktionladdad och blodig mordmassaker, men också romantik, samtidigt som filmen riktar vår blick på en djupt tragisk historia som för sällan berättas. Och det märks att ämnet ligger Scorsese varmt om hjärtat. Han ger liv till en berättelse om tillit, svek och resultatet är en fullständigt absorberande upplevelse. Det finns dessutom en nerv och ett slags vemod i hans skapande. Som att detta nästan sammanfattar hela hans ett livsverk. Allt ska verkligen med och det är mycket, men ändå håller det utmärkt ihop. 
 
I huvudrollerna ser vi Robert de Niro och Leonardo DiCaprio, och ingen av giganterna  gör mig besviken. Det är en enorm fröjd att se dem verbalvalsa, med precis rätt ansiktsuttryck. De spelar män med moralen fullständigt på sniskan, men lyckas ändå få mig att emellanåt motvilligt ömma för dem. Även Lily Gladstone har en vibrerande närvaro som känns nästan lite utomjordisk. Hon gör Mollie med stor värdighet och ett lugn som är beundransvärt. Det finns en ton av skam i hennes blick för att hon inte lyckas göra något åt sin situation, men hon höjer sig hela tiden över det hemska eländet som omger henne.
 
Sammanfattningsvis så är detta ett mäktigt och många sätt klassiskt Scorsese-verk. Det handlar om manipulation, korruption och spridande våldsepidemier som förpestar våra samhällen. Men i kärnan finns också ett drama om kärlek, och om tillit, men även svek. 
 
Han är tydligt ovillig att sätta saxen i sina filmer, den gamle Scorsese. Och även om det inte här blir långtråkigt med en speltid på närmare 210 minuter, så hade ”Killers of the Flower Moon” med fördel kunnat kortats av något. Om inte annars, så för att fler skulle se den. Filmen är tveklöst värd sin publik, men att sitta framför något i över tre timmar är sällan motiverat och riskerar att skrämma bort en del. Det hoppas jag inte händer, för detta bör ni se.  
| 21 maj 2023 16:12 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Helt otroligt bra spelad gjord och bör ses av alla Film Älskare Blev otroligt Imponerad av Robert De Niro och Leonardo DiCaprio
Läs mer
4
Fängslande true crime-drama med fantastiskt skådespeleri. Filmen återberättar en verklig händelse där det inte finns några vinnare. En episk berättelse återigen om hur den vita mannen förtrycker och utövar sin makt och sitt våld över indianerna och deras egendomar. Filmen utspelas på 1920-talet, och den vilda västern lever i mångt och mycket kvar i det lilla oljestinna samhället, där osageindianerna, tack vare oljan, blivit ett av världens rikaste folk per capita. Med rikedom kommer också människor som vill utnyttja dem. All denna misär är fantastiskt gestaltad genom hela filmens 200 minuter. Det är jobbigt, men medryckande, och Scorsese visar återigen vilken skicklig regissör han är. Årets hittills bästa film, helt klart!
Läs mer
3
Välgjord, välspelad men alldeles för lång. Som vanligt lyckas Scorsese få ihop en riktigt bra film men den når inte upp till samma höjder som hans bästa filmer. På något sätt så uteblir spänningen som säkert hade kunnat skapas genom klippning och annan redigering för att skapa ett bättre tempo och flyt. Istället är filmen troligtvis mer intressant för alla som älskar true crime drama och den där positiva långsamheten som kan dela en publik på mitten. Jag gick ifrån biosalongen något besviken men det var bara för att jag hade väldigt höga förväntningar. Det är trots allt en bra och sevärd film. För mig landar den på 7/10 eller 3,5/5.
Läs mer