Robert De Niro

Regissör, Skådespelare 17 augusti 1943 New York City, USA

Biografi

Robert Mario DeNiro, Jr, känd som Robert De Niro, född 17 augusti 1943 i New York, är en amerikansk skådespelare, filmproducent och filmregissör.

Robert De Niro föddes som son till två amerikanska konstnärer bosatta i New York. Hans far, Robert De Niro Sr, var av italiensk och irländsk härkomst och mamman, Helen O'Reilly var av engelsk, tysk och holländsk härkomst.

De Niro utbildades till skådespelare på Actors Studio (under legenden Lee Strasberg), Stella Adler Conservatory och American Workshop. Han filmdebuterade 1968, i Brian De Palmas Greetings. Hans karriär fortsatte med mindre roller i filmer som Sam's Song, Bloody Mama, Hi Mom! och Snedskjutargänget. 1973 blev han uppmärksammad efter att ha spelat huvudrollen i filmen Bang the Drum Slowly. De Niro påbörjade samma år sitt lyckosamma samarbete med regissören Martin Scorsese, i filmen Dödspolarna. Den rollen gav honom i sin tur rollen som den unge maffiabossen Vito Corleone i återblick-scenerna i Francis Ford Coppolas Gudfadern II. De Niro Oscarbelönades i kategorin bästa manliga biroll för denna roll.

1976 samarbetade han åter med Martin Scorsese i den numera kultförklarade Taxi Driver. Denna film var en milstolpe på alla sätt, och nu rankades De Niro verkligen som en av Amerikas absolut bästa skådespelare. Nu tog karriären fart på allvar, och De Niro medverkade i filmer som 1900, King of Comedy, Once Upon a Time in America, The Mission, De omutbara, Maffiabröder, Cape Fear, Casino, Heat, Sleepers, Wag the Dog, Jackie Brown, Analysera mera, Flawless och Släkten är värst.

Robert De Niro är känd som en skådespelare som tar sitt arbete mycket seriöst, och han förbereder sig alltid på något märkbart sätt inför varje roll. Till exempel bodde han på Sicilien i ett halvår, och lärde sig tala italienska med siciliansk brytning för Gudfadern II. Inför Taxi Driver fick han licens som taxichaufför. Inför Tjuren från Bronx tog De Niro kontakt med den verklige Jake LaMotta, och de lärde känna varandra väl. Dessutom gick han upp mycket i vikt, inför slutscenerna. Inför rollen som den atletiske psykopaten Max Cady i Cape Fear, fick De Niro däremot underkasta sig hård styrketräning, och han betalade även en tandläkare 5000 dollar för att få hans tänder att se tillräckligt äckliga ut.

Inför De omutbara såg De Niro till att gå upp i vikt igen, för att spela Al Capone. Dessutom inhandlade han sina kläder hos samma skräddare som Capone gått till.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler