The Wizard of Lies 2017

Drama Biografi
USA
133 MIN
Engelska
The Wizard of Lies poster

Synopsis

Finansmannen Bernie Madoff skapade 2008 braskande rubriker i hela världen, då han arresterades för att ha gjort sig skyldig till kanske det största finansiella bedrägeriet i amerikansk historia.
Ditt betyg
3.2 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Wizard of Lies
DVD-premiär
2 oktober 2017
Digitalpremiär
21 maj 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
HBO Max
Längd

Recensent

Viktor Jerner

21 maj 2017 | 15:45

När verkligheten blir en Shakespeare-tragedi

Skickliga Barry Levinson hittar till kärnan i de fruktansvärt tragiska turerna kring Bernie Madoff och hans monumentala ponzibedrägeri i nya HBO-filmen "The Wizard of Lies". Det bjuds på riktigt vasst skådespeleri och många emotionella käftsmällar, men filmen är lite för lång och spretig för sitt eget bästa.
"You tell me, do you think I am a sociopath?" 
 
Barry Levinsons "The Wizard of Lies" började krossa mitt hjärta redan från första scenen, då Bernard "Bernie" Madoff (Robert De Niro) berättar för sina söner (Alessandro Nivola och Nathan Darrow) och sin fru (Michelle Pfeiffer) att hela hans livsverk är en lögn. År 2008 landade nämligen bomben om att hela den betrodda verksamheten som Madoff – en respekterad och hyllad finansman – och familjen drev grundades i ett regelrätt ponzibedrägeri som växte explosionsartat. 
 
När proppen väl drogs ur föll korthuset ihop i rasande fart och Madoff sattes i fängelse, flera miljarder dollar gick upp i rök, tusentals amerikaner förlorade sina investerade besparingar och förtroendet för det amerikanska finanssystemet tog ytterligare några fatala smällar. Även om händelserna snart ligger tio år bakåt i tiden så är det här fortfarande svidande aktuellt, då den globala misstron och föraktet mot det många upplever som ett fulspelande etablissemang bara fortsätter att växa. 
 
Levinson och de tre manusförfattarna Sam Levinson, Samuel Baum och John Burnham Schwartz vet dock inte riktigt vart de ska rikta sitt fokus för att skildra den tematiken på mest effektivt vis. Därför blandar de det mer övergripande perspektivet kring hela USA och de privatpersoner som förgäves litade på ett "trovärdigt" system med de mer intima perspektiven kring familjen Madoff. Dels skildras frågeställningen kring huruvida Bernie måste vara en sociopat eller inte för att ljuga för alla i sin omgivning så pass länge, men också hur sönernas eventuella inblandning utreds samt hur hela Ruth Madoffs sociala liv försvinner över en natt. 
 
Alla perspektiv är fascinerande, men den sistnämnda narrativa pusselbiten är den tveklöst starkaste och mest emotionellt drabbande. Bernie bäddade sin egen säng och de vuxna sönerna hade sina egna familjer att stötta sig emot, men så var inte fallet för Ruth. Hon litade helhjärtat på sin make och byggde under det 50 år långa äktenskapet upp hela sitt liv kring honom och hans kretsar, vilket gjorde smällen mot henne ofattbart hård när alla började ta tydligt avstånd. Om det hade fått vara huvudstoryn hade det här varit en ännu bättre film, men instället får alla ovan nämnda perspektiv lika mycket utrymme. Det gör att filmen blir något spretig och även i nästa led för lång för sitt eget bästa.
 
Det faktum att Michelle Pfeiffer är lika förkrossande briljant som alltid gör också att Ruth-storyn får extra mycket luft under vingarna. Den tysta desperationen som hon subtilt gestaltar när till och med sönerna börjar ta avstånd från henne fick mig att bryta ihop totalt. Även Robert De Niro är fantastisk i all sin vågade lågmäldhet och gör sin bästa prestation sedan 1997 års "Wag the Dog". Med tanke på att även den är regisserad av Levinson kan vi dra slutsatsen att de borde samarbeta oftare än var 20:e år. Starkast bland birollerna lyser Alessandro Nivola, som skildrar det hjärtskärande händelseförloppet involverande Mark Madoff på ett respektfullt och värdig sätt.  
 
Tragiken kring Madoff-klanen stannade nämligen inte vid Bernies bedrägeri, utan det var bara startskottet för en lång rad händelser som alla enskilt är tillräckligt starka för att smula sönder vilken familj som helst till småbitar. När de packas ihop så här pass tätt under 135 minuters tid förs tankarna osökt till Shakespeares episka tragedier och tänker man tillbaka på dem så känns vissa rentav tama jämfört med den tsunami av olycka som svepte över familjen Madoff. När eftertexterna rullar är det svårt att ens greppa att allt det här skedde i verkligheten, att det finns människor som har överlevt prövningar man själv inte ens kan föreställa sig. 
 
Det bör man definitivt vara medveten om när man klickar igång "The Wizard of Lies", att det är en nattsvart resa som väntar när man hoppar ombord och att popcornen bör sparas till en annan film. Det gör den dock inte mindre sevärd, utan tack vare de starka prestationerna och den vassa estetiken – präglad av kallt, kliniskt foto och intensiva närbilder – är den nästan uppe och nosar på 4/5 trots spretigheten. 
| 21 maj 2017 15:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Wizard of Lies
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu