Joseph Gordon-Levitt

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 17 februari 1981 Los Angeles, Kalifornien, USA

Biografi

Joseph Leonard Gordon-Levitt är en amerikansk manusförfattare, regissör och skådespelare, född 17 feb 1981 i Los Angeles, Kalifornien.

Gordon-Levitt fick sitt genombrott som tonåring med en av huvudrollerna i TV-serien Tredje klotet från solen. För rollen som Tommy Solomon belönades han med två YoungStar Award. Efter flera år med serien tog han en paus från skådespelandet och började 2001 studera historia, litteratur och fransk poesi på Columbia University i New York.

Han fick sedan uppmärksamhet för sin roll i Gregg Arakis independentfilm Myste­rious Skin. Gordon-Levitt har sedan setts i bland annat 500 Days of Summer, Inception och The Dark Knight Rises. För 500 Days of Summer nominerades han till en Golden Globe för bästa manliga huvudroll. Gordon-Levitt har även arbetat med teater och 2009 nominerades han till en Tony Award i kategorin "Best Special Theatrical Event" för att ha medproducerat Broadway-uppsättningen Slava's Snowshow.

2013 debuterade han som långfilmsregissör med romantiska komedin Don Jon som han även skrivit manus till samt spelar huvudrollen i.Vid sidan av skådespelandet äger Gordon-Levitt produktionsbolaget hitRECord som arbetar med att utveckla konst och media. Projektet startade 2005 och 2010 blev det ett professionellt produktionsbolag.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler