The Night Before 2015

Komedi
USA
101 MIN
Engelska
The Night Before poster

Synopsis

Barndomsvännerna Ethan, Isaac och Chris har det senaste decenniet återförenats på julafton för en festkväll fylld utsvävningar, där inga regler gäller. Nu, på tröskeln till vuxenlivet, börjar deras tradition närma sig vägs ände. För att göra den sista julaftonskvällen tillsammans till ett minne för livet ger de sig ut för att finna den legendariska Nötknäpparbalen - julfesternas heliga graal.
Ditt betyg
2.8 av 228 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Night Before
Biopremiär
4 december 2015
DVD-premiär
25 april 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

1 december 2015 | 22:30

Ha en riktigt knarkig jul

Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt och regissör Jonathan Levine. Trion bakom "50/50" är tillbaka, men den här gången är kampen mot cancer utbytt mot svampar, kokain, och amfetamin, utblandat med en liten gnutta julstämning. Det blir inte en särskilt lyckad cocktail.
Ethan, spelad av Gordon-Levitt, förlorade båda sina föräldrar år 2001, och i brist på familj hoppade kompisarna Isaac, spelad av Rogen, och Chris, spelad av Anthony Mackie, in som ett par räddande kompis-änglar. Fullt redo att supa skallarna av sig på julafton tillsammans med ensamme Ethan för att få honom på bättre humör.

10 år svischar förbi, och när deras tradition nu ska få ett slut vill de avsluta på det häftigaste sättet de kan komma på; genom att gå på den mytomspunna "Nötknäckarbalen". Där spriten, knarket och brudarna står som spön i backen, och som man ska vara glad om man kommer levande ifrån. Isaac har nu landat i ett stabilt förhållande och är dessutom blivande far. Chris är superpopulär amerikansk fotbollsspelare. Ethan däremot har, såklart, stått och stampat i tiden sedan han blev dumpad av sin drömtjej Diana, och är motvillig att gå vidare i livet.

Det finns en historia i "The Night Before" som är ganska rörande. Den handlar om vänskap, kärlek och lojalitet, och den hade kunnat utgöra basen för en finfin julfilm om de inblandade bara hade vågat tro på den fullt ut. Nu verkar det inte riktigt som att de gör det. För allting, och jag menar verkligen allting, är nämligen fullkomligt DRÄNKT. I. KNARK. Filmen är pudrad i skojigt, skojigt juleknark. Det snortas kola, det smaskas svampar, det röks på, det spys, det snedtrippas, det svettas, det dealas, det poppas piller, det knullas, det svärs, och mitt i allt undrar jag bara; vad hände med historien? Det är ganska få skämt och gags som går hem hela vägen i mina ögon, men jag vet inte, det kanske bara är jag som är fel på det. Ibland blixtrar det till, och blir både roligt och berörande, men oftast känns det bara som att titta på en film där manusförfattarna suttit med en slumpgenerator fylld av "spårade" scener och sedan slängt ihop dem i en följd utan sammanhang för vårt höga (eller i mitt fall, låga) nöjes skull.

Joseph Gordon-Levitt gör det okej i huvudrollen, men har fastnat i det där ansiktsuttrycket han haft i alla filmer någonsin. Det där du säkert ser framför ögonen precis nu alltså, vilket såklart blir ganska endimensionellt efter ett tag. Rogen är Rogen. Gillar du honom och hans knarkhumor så kan du med gott samvete slänga på en eller kanske två pinnar på betyget. För fans av "Pineapple Express" finns det nog ganska mycket att hämta här, då humorn och tonen är rätt liknande. Jag gillar Rogen men är inte sådär överförtjust i knarkhumorn, varpå betyget landar på en 2:a. Det finns bättre julfilmer därute. Och bättre kontroversiella komedier, för den delen. "The Night Before" är nämligen varken särskilt bra eller rolig. Men den är ordentligt knarkig.
| 1 december 2015 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Tre barndomsvänner har de senaste 15åren haft som jultradition att fira julafton tillsammans då en av killarnas föräldrar tragiskt gick bort i en bilolycka. Allt är frid och fröjd tills de 3 pojkarna växer upp, den ena skaffar familj och den andra blir en välkänd sportkille och kvar blir den ensamma pojken Ethan som har svårt att gå vidare med sitt liv. Varje jultradition innebär även en jakt på den magiska dock väldigt hemliga festen för bara hemligt inbjudna och lagom till deras 15e och sista julfirande tillsammans får Ethan tag på tre biljetter så han kan bjuda ut sina vänner på en hej dundrandes kväll på stan... Trodde den skulle vara jätte töntig och hade noll % förväntningar då de flesta komedier nuförtiden knappt är roliga alls, men till min stora glädje var den helt underbart rolig och jag satt och skratta mest i hela salongen :) Så om du vill ha lite mer crazy julstämning än den mer traditionella då ska du absolut springa och köpa en biljett till denna som jag varmt rekommenderar :) Betyget blir en stark 3a... Cast: Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt, Anthony Mackie mfl... AAA+
Läs mer