The Night Before (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) och Chris (Anthony Mackie) har varit vänner sedan barnsben, och det senaste decenniet har de återförenats på julafton för en festkväll fylld utsvävningar och där inga regler gäller. Nu, på tröskeln till vuxenlivet, börjar deras tradition närma sig vägs ände. För att göra den sista julaftonskvällen tillsammans till ett minne för livet ger de sig ut för att finna den legendariska Nötknäpparbalen - julfesternas heliga graal.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE NIGHT BEFORE

Ha en riktigt knarkig jul
Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt och regissör Jonathan Levine. Trion bakom "50/50" är tillbaka, men den här gången är kampen mot cancer utbytt mot svampar, kokain, och amfetamin, utblandat med en liten gnutta julstämning. Det blir inte en särskilt lyckad cocktail.
Ethan, spelad av Gordon-Levitt, förlorade båda sina föräldrar år 2001, och i brist på familj hoppade kompisarna Isaac, spelad av Rogen, och Chris, spelad av Anthony Mackie, in som ett par räddande kompis-änglar. Fullt redo att supa skallarna av sig på julafton tillsammans med ensamme Ethan för att få honom på bättre humör.

10 år svischar förbi, och när deras tradition nu ska få ett slut vill de avsluta på det häftigaste sättet de kan komma på; genom att gå på den mytomspunna "Nötknäckarbalen". Där spriten, knarket och brudarna står som spön i backen, och som man ska vara glad om man kommer levande ifrån. Isaac har nu landat i ett stabilt förhållande och är dessutom blivande far. Chris är superpopulär amerikansk fotbollsspelare. Ethan däremot har, såklart, stått och stampat i tiden sedan han blev dumpad av sin drömtjej Diana, och är motvillig att gå vidare i livet.

Det finns en historia i "The Night Before" som är ganska rörande. Den handlar om vänskap, kärlek och lojalitet, och den hade kunnat utgöra basen för en finfin julfilm om de inblandade bara hade vågat tro på den fullt ut. Nu verkar det inte riktigt som att de gör det. För allting, och jag menar verkligen allting, är nämligen fullkomligt DRÄNKT. I. KNARK. Filmen är pudrad i skojigt, skojigt juleknark. Det snortas kola, det smaskas svampar, det röks på, det spys, det snedtrippas, det svettas, det dealas, det poppas piller, det knullas, det svärs, och mitt i allt undrar jag bara; vad hände med historien? Det är ganska få skämt och gags som går hem hela vägen i mina ögon, men jag vet inte, det kanske bara är jag som är fel på det. Ibland blixtrar det till, och blir både roligt och berörande, men oftast känns det bara som att titta på en film där manusförfattarna suttit med en slumpgenerator fylld av "spårade" scener och sedan slängt ihop dem i en följd utan sammanhang för vårt höga (eller i mitt fall, låga) nöjes skull.

Joseph Gordon-Levitt gör det okej i huvudrollen, men har fastnat i det där ansiktsuttrycket han haft i alla filmer någonsin. Det där du säkert ser framför ögonen precis nu alltså, vilket såklart blir ganska endimensionellt efter ett tag. Rogen är Rogen. Gillar du honom och hans knarkhumor så kan du med gott samvete slänga på en eller kanske två pinnar på betyget. För fans av "Pineapple Express" finns det nog ganska mycket att hämta här, då humorn och tonen är rätt liknande. Jag gillar Rogen men är inte sådär överförtjust i knarkhumorn, varpå betyget landar på en 2:a. Det finns bättre julfilmer därute. Och bättre kontroversiella komedier, för den delen. "The Night Before" är nämligen varken särskilt bra eller rolig. Men den är ordentligt knarkig.
Senaste kommentarer
magiul
Jag gillar Rogen och hans knarkhumor. Är lite av det roligaste som finns i Hollywood just nu, när parhästen Franco gör en cameo blir det lite Pineapple Express-vibbar igen och det är inget negativt. Men att leta en story i denna film känns lite fel. Jag gick in med känslan av att detta kommer vara en Baksmällan light, Rogen-style. Och det är det. Filmen är givetvis långt ifrån smart och så hysterisk som Baksmällan, men den duger en sen kväll efter midnatt när man inte vill gå och lägga sig, och backstoryn med Gordon-Levitt finns egentligen bara där för att inte enbart göra filmen till ett gäng sketcher uppradade på varandra. Det fungerar helt okej tycker jag. 3/5 blir mitt betyg, då jag som sagt lägger på en pinne för droghumorn.

Veckans populära filmer

Visa fler