7500 2019

Drama Thriller
Tyskland
92 MIN
Engelska
Tyska
Arabiska
Turkiska
7500 poster

Synopsis

Det verkade vara en rutindag för den amerikanske piloten Tobias, på väg från Berlin till Paris. Men kort efter avgång tar beväpnade terrorister över hans plan. När de dödar en passagerare och hotar att döda fler, ställs han inför ett svårt beslut.
Ditt betyg
3.0 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
7500
Digitalpremiär
19 juni 2020
Språk
Engelska, Tyska, Arabiska, Turkiska
Land
Tyskland
Distributör
Amazon Prime Video
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

20 juni 2020 | 11:15

Nervbitande terrordrama

Spänningen stiger till 10000 meters höjd i denna stabila tyska popcornthriller på Amazon Prime Video. Joseph Gordon-Levitt imponerar som piloten som får tackla både terrorister och tuffa beslut på liv och död.
Några av de mest effektiva thrillers som finns är de enklaste. Till synes enklaste, bör tilläggas, för det finns nog ingenting enkelt med att skapa en klaustrofobisk nagelbitare som utspelar sig enbart på några få kvadratmeter. "Buried" gjorde det med bravur, liksom svenskregisserade "Den skyldige". Tyskproducerade kapningsthrillern "7500" är också en sådan. En spännande historia på 90 minuter som helt och hållet tar plats på ett passagerarplan mellan Berlin och Paris.

Spelplatsen är begränsad till cockpit där vi möter den unge andrepiloten Thomas (Joseph Gordon-Levitt i sin första filmroll sedan "Snowden" 2016). Men den här rutinflygningen hamnar snabbt på en oväntad kurs. Kort efter starten tränger sig fyra män fram mot piloterna, skrikandes "Allahu Akbar" och viftandes med vapen.

En obekväm rasistisk stereotyp, kan tyckas, men det hinner inte andrepiloten Thomas fundera över. Han får fullt upp med att försöka avvärja attacken, behålla lugnet och ta tillbaks kontrollen över planet. Utanför bankar de för fullt och hotar med att döda passagerare. Med 11:e september-attackerna inpräntade i vårt kollektiva minne inser man allvaret i vad flygledningen säger: "öppna för sjuttsingen inte dörren!"

Gordon-Levitt är inte Liam Neeson, och det här är inte någon "Under belägring" eller "Die Hard". Varje skärsår känns. Varje emotionell punch träffar där den ska.

Det tillför filmen en stark känsla av realism att huvudpersonen är en helt vanlig snubbe i en högst ovanlig sits, något som ingen pilotträning i världen han förbereda en på. Situationen blir ännu mer spänd av att en flygvärdinna är hans sambo och mamma till hans barn. En så pass slipad skådespelare i huvudrollen blir verkligen ännu en anledning till att man sitter som på nålar i 90 minuter.

Men i den trånga cockpiten, och i en film som utspelas i realtid, lämnas inte mycket utrymme för twistar. "7500" levererar ungefär det man förväntar sig, varken mer eller mindre.

Tyske debutregissören och manusförfattaren Patrick Vollrath förtjänar en eloge för att ha skapat ett stabilt gisslandrama med små medel. Hans skådespelare låter naturliga och filmen faller sällan i några typiska Hollywoodfällor. Regissören satsar på stark realism och sägs ha uppmuntrat till mycket improvisation på inspelningen. Som tittare känner man sig därför som en fluga på väggen i ett drama, som kunde varit hämtat ur verkliga livet.

Men efter en härlgit turbulent resa har filmskaparen tyvärr svårt att få ner planet med en lika trygg och säker hand. På grund av händelserna (eller bristen på dem) i den sista halvtimmen tappar filmen både fart och altitud. Resan som helhet är dock värd det. Spänn fast säkerhetsbältet, luta dig tillbaka och njut av en spännande åktur.
 
"7500" finns nu att streama på Amazon Prime Video.
| 20 juni 2020 11:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
5
Helt otroligt bra film och spelad super bra
Läs mer
3
Bra och spännande film som utspelas i en cockpit
Läs mer
4
Mycket spännande och ångestframkallande! Älskar den här typen av effektiva thrillers som utspelas på en liten yta. Inte riktigt samma emotionella käftsmäll som Flight 93 ger, men ändå i närheten. Joseph Gordon-Levitt är utmärkt, likaså Omid Memar (Vedat). Att jag såg filmen utan undertexter förstärkte känslan att uppleva filmen genom Tobias, jag förstod väldigt lite av tyskan men samtidigt förstod jag det mesta.
Läs mer
Visa fler