The World's End 2013

Komedi Sci-Fi
Storbritannien
109 MIN
Engelska
The World's End poster

Synopsis

20 år efter ett försök till en episk pubrunda, återförenas fem barndomsvänner när en av dem blir fast besluten att ge sig på maratondrickandet igen. Lika oväntat som ofrivilligt blir de nu mänsklighetens sista hopp för överlevnad!
Ditt betyg
2.9 av 432 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Victoria Machmudov

21 september 2013 | 12:01

Sanslöst sci-fi äventyr

Radarparet Simon Pegg och Nick Frost checkar in igen med Edgar Wright för den sista delen i Cornetto-trilogin. Det är dags att kavla upp ärmarna för action, smällar och ohyggligt roliga skämt.

Britter älskar sin öl som ingen annan. Bara tanken på en kall, läskande bira får deras munnar att vattnas. I prologen till "The World's End" får vi reda på att ett kompisgäng på fem, som studenter försökte ta sig an "the golden mile", det vill säga svepa varsin drink på tolv stycken lokala pubar under en enda kväll. Med spyan inom räckhåll tog de sig aldrig till slutdestinationen, men den mentala bilden försvann aldrig ur minnet på initiativtagaren och knäppgöken Gary King (Simon Pegg).

Gary smiter från AA-möten samt rehabiliteringsklinik och letar upp de gamla rävarna för en pilgrimsfärd tillbaka till stråket av pubar. Men resten av gänget, som nu tagit steget in i vuxenlivet och skaffat familj och barn, verkar inte lika pigga på idén och den forna bästa vännen har valt att nobba alkoholhalterna och blivit nykterist. På något sätt förhandlar den mindre nobla herren ändå fram en överenskommelse och alla hakar på kvällen för ett tillfälle att bli riktigt, riktigt dyngraka. De visar sig dock vara på fel plats vid fel tid då staden tagits över av varelser vars blåa blod här inte har ett dugg med adeln att göra. Jordens undergång är nära och ett kladdigt smurfbad väntar.

"The World's End" är ett sanslöst sci-fi äventyr vars narrativ följer ramsan om de fem små aporna. Den smarriga konfetti stilistiken med rytmisk klippning blandas med sarkastisk humorn, rappa käftar och gamla dängor. Trissen Edgar Wright, Simon Pegg och Nick Frost tillhör Storbritanniens humorelit och är som en motsvarighet till Judd Appatow och kompani då bromance-temat återkommer och filmerna kryllar av interna koder och förkortningar. Vore det inte för att samspelet emellan de solida skådisarna rullade på så rutinerat hade det antagligen blivit pannkaka av hela stycket.

Få trilogier håller måttet hela vägen ut. Glädjande nog är den smart marknadsförda Cornetto-trilogin (glassen gör en cameo även här) en av de som inte drabbats av hybris och blåst upp i större skala efter framgångarna med zombieterror-filmen "Shaun of the Dead" och actionkomedin "Hot Fuzz". "The World's End" är ett bra komplement till de föregående filmerna och en blivande kultklassiker som underhåller in i det sista.

| 21 september 2013 12:01 |