The World's End (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
20 år efter ett försök till en episk pubrunda, återförenas fem barndomsvänner när en av dem blir fast besluten att ge sig på maratondrickandet igen.

De övertalas till att iscensätta ett extranummer av kompisen Gary King, en 40-årig ​​man som ännu håller fast vid tonåren. Han drar med sina motvilliga kompisar till sin hemstad och försöker återigen att hitta den mytomspunna puben, The World's End.

När de försöker förena det förflutna och nutiden, inser att de den verkliga kampen handlar om framtiden, inte bara deras, utan hela mänsklighetens. Att hitta The World's End är det minsta av deras bekymmer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE WORLD'S END

Sanslöst sci-fi äventyr
Radarparet Simon Pegg och Nick Frost checkar in igen med Edgar Wright för den sista delen i Cornetto-trilogin. Det är dags att kavla upp ärmarna för action, smällar och ohyggligt roliga skämt.

Britter älskar sin öl som ingen annan. Bara tanken på en kall, läskande bira får deras munnar att vattnas. I prologen till "The World's End" får vi reda på att ett kompisgäng på fem, som studenter försökte ta sig an "the golden mile", det vill säga svepa varsin drink på tolv stycken lokala pubar under en enda kväll. Med spyan inom räckhåll tog de sig aldrig till slutdestinationen, men den mentala bilden försvann aldrig ur minnet på initiativtagaren och knäppgöken Gary King (Simon Pegg).

Gary smiter från AA-möten samt rehabiliteringsklinik och letar upp de gamla rävarna för en pilgrimsfärd tillbaka till stråket av pubar. Men resten av gänget, som nu tagit steget in i vuxenlivet och skaffat familj och barn, verkar inte lika pigga på idén och den forna bästa vännen har valt att nobba alkoholhalterna och blivit nykterist. På något sätt förhandlar den mindre nobla herren ändå fram en överenskommelse och alla hakar på kvällen för ett tillfälle att bli riktigt, riktigt dyngraka. De visar sig dock vara på fel plats vid fel tid då staden tagits över av varelser vars blåa blod här inte har ett dugg med adeln att göra. Jordens undergång är nära och ett kladdigt smurfbad väntar.

"The World's End" är ett sanslöst sci-fi äventyr vars narrativ följer ramsan om de fem små aporna. Den smarriga konfetti stilistiken med rytmisk klippning blandas med sarkastisk humorn, rappa käftar och gamla dängor. Trissen Edgar Wright, Simon Pegg och Nick Frost tillhör Storbritanniens humorelit och är som en motsvarighet till Judd Appatow och kompani då bromance-temat återkommer och filmerna kryllar av interna koder och förkortningar. Vore det inte för att samspelet emellan de solida skådisarna rullade på så rutinerat hade det antagligen blivit pannkaka av hela stycket.

Få trilogier håller måttet hela vägen ut. Glädjande nog är den smart marknadsförda Cornetto-trilogin (glassen gör en cameo även här) en av de som inte drabbats av hybris och blåst upp i större skala efter framgångarna med zombieterror-filmen "Shaun of the Dead" och actionkomedin "Hot Fuzz". "The World's End" är ett bra komplement till de föregående filmerna och en blivande kultklassiker som underhåller in i det sista.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
ジェームズ
Intressant film! Mycket rolig när man själv är engelsk. Man tänker väldigt mycket efter filmen  och man tycker att den var mycket bra!
marleey
Inte lika bra som varken Shaun of the Dead eller Hot Fuzz. Känns som att man ville lite för mycket med denna rulle. Det blir lite för flummigt med allt det övernaturliga och det är när det börjar komma in i bilden som kvalitén på filmen börjar att sjunka. Men framtill dess så var det faktiskt riktigt roligt. Bra samspel mellan skådisarna. Gillar soundtracket och klippningen. Filmen har absolut samma stil som SotD och Hot Fuzz, vilket är positivt. Simon Pegg och Edgar Wright har i slutändan gjort en hyfsad komedi. Svag 3:a
Sebastian Candia
Wrights absolut sämsta film. Löjligt, tråkigt och bara rakt igenom korkat.
Visa fler (24)

Veckans populära filmer

Visa fler