Martin Freeman

Skådespelare 08 september 1971 Aldershot, Hampshire, England, UK

Biografi

Martin John Christopher Freeman, född 8 september 1971 i Aldershot, Hampshire, är en brittisk skådespelare.

Freeman föddes i Aldershot, Hampshire, den yngsta av fem barn. Hans föräldrar, Philomena och Geoffrey Freeman, separerade när Freeman var barn och han bodde med sin far tills 10 års ålder, då denne dog av en hjärtattack. Freeman växte upp i en romersk katolsk familj, och även om hans familj inte var sträng i sina religiösa seder, hade religionen ett stort inflytande på honom. Han var skolad i en katolsk skola innan han gick på Brooklands College för att studera media.

Freeman gick en ungdomsteatergrupp vid 15 års ålder, men det var inte förrän han var 17 år som han beslutade att fullfölja skådespeleriet som karriär.

I BBC-serien The Office spelade han Tim Canterbury, för vilken han vid två tillfällen nominerades till pris. I filmatiseringen av Liftarens guide till galaxen hade han huvudrollen som Arthur Dent. Han spelar rollen som Dr. John Watson i BBC-serien Sherlock. Freeman spelar rollen som Bilbo Bagger i Peter Jacksons filmtrilogi Hobbit och som Lester Nygaard i TV-serien Fargo.

Freeman är bosatt i Hertfordshire med sin partner, skådespelerskan Amanda Abbington, som han träffade under inspelningen av Channel 4s Men Only under 2000. Tillsammans har paret har en son och dotter.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler