Nattvakten 2007

Drama Biografi Historisk
Nederländerna
134 MIN
Engelska
Nattvakten poster

Synopsis

1642 utgör en vändpunkt i Rembrandt van Rijns liv. Det året färdigställer han motvilligt - övertalad av hustrun Saskia - grupporträttet Nattvakten föreställandes kapten Frans Banning Cocqs medborgargarde på excersis. Senare samma år dör Saskia.

Under arbetet med Nattvakten kommer Rembrandt en komplott på spåren. Några av porträttets prominenta borgare visar sig vara beredda att gå över lik i sin strävan efter ekonomiska fördelar och makt i Amsterdam, västvärldens rikaste stad och finansiella centrum vid denna tid. Rembrandt beslutar sig för att avslöja konspirationen genom att placera ut ett antal ledtrådar i den av konspiratörerna beställda målningen. Nattvakten blir på så sätt en omsorgsfullt utformad anklagelseakt i form av en bildgåta. En bildgåta vars lösning obarmhärtigt avslöjar girigheten och hyckleriet i det holländska samhället under dess guldålder.

Efter Saskias död avslöjar Rembrandt de anklagelser som döljer sig i porträttet. De utpekade konspiratörerna föresätter sig att hämnas genom att ruinera honom såväl socialt som ekonomiskt. Från att ha varit en välbärgad och respekterad celebritet sjunker Rembrandts anseende och han kommer att befinna sig på ekonomiskt obestånd fram till sin död 1669.

Nattvakten är Rembrandts mest hyllade målning, djärv i sitt utförande och exceptionell till form och innehåll. Med Nattvakten konsoliderade Rembrandt sitt rykte som en av målerikonstens stora mästare, men porträttet utplånade honom socialt såväl som ekonomiskt.
Ditt betyg
2.9 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nightwatching
Biopremiär
30 oktober 2009
Språk
Engelska
Land
Nederländerna
Distributör
Novemberfilm
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

28 oktober 2009 | 12:14

Kärlek, sex och konspirationer

"Nattvakten" är konst, teater och film i en salig blandning. Peter Greenaway är i vanlig ordning inte den mest lättillgänglige regissören men det här är en film som ändå fascinerar med sin spännande berättelse men främst för det visuella.

Filmen utspelar sig på 1600-talet när Rembrandt får i uppdrag att måla tavlan "Nattvakten" som föreställer Kapten Banning Cocq och hans medborgargarde. Rembrandt bestämmer sig för att utnyttja sin frihet som konstnär och avslöjar på ett subtilt sätt en konspiration. Han målar helt enkelt in anklagelser om mord och svek i tavlan. Men det är inte ostraffat som man retar upp mäktiga män.

Tavlan har huvudrollen genom hela filmen. Från att först högst motvilligt ha tagit sig an uppdraget att måla den spelar den plötsligt en viktig roll i Rembrandts liv. Den blir ett sätt för honom att visa sin makt även om han inte tänker på vad följderna kommer att bli. Men Rembrandt lyckas åtminstone med att få sitt konstnärskap att hamna i centrum för allas tyckande, något som nog kan passa denna självupptagna och bortskämda man.

Förutom tavlan och Rembrandt själv så är det tre kvinnor som spelar viktiga roller både i filmen och i hans liv. Först och främst hans fru Saskia men även Geertje och Hendrickje som han som kvinnokarl också förför, eller om det är de som förför honom. Man förstår att dessa tre personer är viktiga eftersom han vänder sig rakt in i kameran och presenterar dem för biopubliken. Inte helt konventionellt men det är knappast Peter Greenaway känd för att vara.

Martin Freeman som spelar Rembrandt gör ett något komiskt intryck vilket jag till en början inte tycker passar för den store Rembrandt. Det visar sig dock att han passar alldeles utmärkt i rollen även om man får se lite för mycket av honom utan kläder i diverse ställningar. Sexscener har han nog fått en bra övning i eftersom han ju spelade den snälla porrskådisen John i "Love Actually".

En Greenaway-film är inte som vilken film som helst. Dialogen är teatralisk och scenografin får en också att känna att man snarare ser en pjäs än en film. Det finns förstås en risk i att Peter Greenaways strävan efter att vara så konstnärlig som möjligt står i vägen för berättelsen. Dock tycker jag att han lyckas fånga sina åskådare och verkligen få oss att fundera på alla hemligheter som döljs i tavlan "Nattvakten".

Det är en film om kärlek, sex, konspirationer men också om hur Rembrandt själv förändras som person. Till en början är han visserligen obstinat men också en förälskad äkta man som lyssnar på sin hustru men under berättelsens gång förvandlas han till en mer desperat man som förför och retar upp till varje pris. Men man vill ändå hela tiden veta hur det ska gå för honom. Så gå och se denna krångliga man i en intressant film som faktiskt stannar kvar efteråt.

| 28 oktober 2009 12:14 |