Evil Dead (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fem ungdomar i 20-årsåldern spenderar en helg i en avlägsen stuga. De upptäcker en bok som visar sig vara "Book of the Dead" och en bandad översättning och tolkning av boken och dess besvärjelser gjord av en arkeolog. När de lyssnar på denna så kallar de omedvetet till sig de vilande demoner som tar dem i besittning.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: EVIL DEAD

Remake med stake
Att Sam Raimi och Bruce Campbell varit inblandade i remaken av deras gamla kultfilm var troligen gynnsamt då man inte sparat på krutet gällande blod, slafs och avhuggna lemmar. Då gör det faktiskt inte så mycket att tempot stundtals haltar och att karaktärerna är rätt menlösa.

Nyinspelningar är en välförtjänt bespottad genre där både relativt nya europeiska/asiatiska filmer och, som i detta fall, gamla klassiker piffas upp i Hollywood-stil. När det gäller skräckfilm blir det ofta lite snällare, tamare och mer barntillåtet (så att man kan sätta 11-årsgräns/PG-13 och mjölka fler biobesökare på pengar). Så är det lyckligtvis inte med remaken av Sam Raimis (producent här) "Evil Dead" där man är fullt medveten om målgruppens behov och originalets dragningskraft.

Där filmen från 1982 hade en lite mer anonym grupp festande ungdomar så handlar det här om rehabiliteringen av djupt beroende drogmissbrukaren Mia (Jane Levy) och hennes vänner samt bror som tar med henne till en stuga i skogen. Där hittar man blodspår som leder ner till en jordkällare med resterna av uppeldade djur och den där mystiska boken alla vi "Evil Dead"-fans är så välbekanta med. Eric (en oigenkännbar Lou Taylor Pucci) börjar läsa besvärjelser ur boken - kanske inte helt smart då den är inlindad i taggtråd och full av varningar som "Don't read this!". Något väcks i alla fall till liv ute i skogen och helvetet brakar loss.

Inledningsvis är det kanske ingen höjdare. Karaktärerna är lite för dumma, försök att utveckla och förmänskliga deras historier känns onödiga och skådespelarna är lite väl färglösa. Speciellt Shiloh Fernandez (som misslyckat lanserades som varulvshunk i usla "Red Riding Hood") är en extremt blek ersättare för originaltrilogins stjärna Bruce Campbell (som agerat producent här).

Men när det väl börjar hända saker så levererar man det "Evil Dead"-karaktäristiska slafset litervis. Visst, blinkningarna till originalfilmerna känns aningen övertydliga och våldet är kanske mer på Eli Roth-nivå än 80-talscharmigt. Men varför klaga? Äntligen en remake - och skräckfilm - som har stake nog att gå över gränsen och satsa fullt ut på det splatter fansen förväntar sig och kräver. Att den faktiskt stundtals är både spännande och läskig är självklart ingen nackdel (även om man i slutet lånar en del från "The Ring" och "Rec").

Det enda som egentligen saknas (förutom Bruce) är humor. Här finns gott om utrymme för svart komik i det absurda våldet, som exempelvis en särskilt utsatt karaktär vars stackars kropp överlever allt från hugg med spruta i ögat till spikar i ansiktet. Men istället antar man en smått omotiverat dramatisk ton som stundtals fäller krokben för tempot när den försöker handla om något. Tur nog sparar man de största fyrverkerierna till den suveräna finalen som bara den nästan når ett högre betyg. Det är i sig en banbrytande blivande kultfilm som originalet men en härligt slafsig remake med stake nog att stå på egna ben.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Danne
Extremt snygg mot slutet fast så befriad från spänning och intressanta karaktärer så att jag slutar bryr mig efter några minuter.. Sedan är skådespelet inte top notch heller direkt. En stark etta.
Emeric Carlsson
Första halvan var med några undantag en rak kopia på originalet. Sedan vågade filmen gå sin egen väg, dock till det sämre. Plötsligt blev det till och med väldigt mycket omotiverat våld. Med andra en helt onödig remake på en redan fantastisk film. 2/5
Blixt
Originalet orkade jag aldrig se klart. Denna tog jag mig igenom, men inte så mycket mer. Snygg och härligt våldsam, men ointressanta karaktärer och bedrövlig dialog.
Visa fler (69)

Relaterade filmer