Now You See Me (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Magigruppen The Four Horsemen utför ett par högteknologiska magishower. De förbluffar genom att utföra ett bankrån på en annan kontinent och sedan ge publiken alla pengarna. FBI-agenten Dylan Hobbs är fast besluten att sätta fast magikerna, och i desperation vänder han sig till den berömde magikern Thaddeus Bradley. Magikerna måste ha en extern kontaktperson, och att hitta denne är nyckeln till att stoppa brottsvågen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NOW YOU SEE ME

Gott om häftiga tricks
Kombinationen av kuppfilm och magiker är en rafflande tanke som här resulterat i rafflande underhållning. Ett härligt tempo och en drömensemble hade kunnat ro det här i hamn, om det inte vore för bristen på en karaktär att faktiskt bry sig om.

Här gäller det att hänga med: fyra diverse magiker väljs ut av mystisk främling för att sätta upp en magishow som går ut på att råna en bank - och skänka pengarna till publiken! En polis (Mark Ruffalo) sätts på fallet och får sällskap av en fransk Interpol-agent ("Inglourious Basterds"-stjärnan Mélanie Laurent) samtidigt som nästa show - och brott - planeras. Jakten kan börja!

Upplägget är från början befriande fyndigt och kul för en sådan här flådig Hollywood-produktion. Magiker ges sällan särskilt sympatisk behandling på film (se: "Burt Wonderstone") så det är trevligt med en film där de lyfts fram som lite coolare, snyggare rockstjärnor. Själva showerna är filmens höjdpunkter och oförutsägbarheten dess styrka. Vi vet inte vad som ska hända och efter det hänt vet vi (inte alltid åtminstone) hur det gått till.

Att vi sedan skäms bort med en utomordentlig rollista är ingen nackdel heller. Ruffalo får en tillräckligt bitig och välförtjänt huvudroll och Morgan Freeman har en tacksamt (för honom) ovanlig skurkroll som TV-stjärna känd för att avslöja bedragare. Som magikerna ser vi spännande ansikten som Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher och Dave Franco (James lillebror som äntligen börjar få lite intressanta roller) även om de får ganska begränsat utrymme.

Och däri ligger ett stort problem med filmen. Låt gå att själva filmen kan avfärdas som lättsam underhållning med lagom svårgissade twistar. Men det finns ett fokusproblem då man inte riktigt vet vem man ska följa eller ens bry sig om. Katt-och-råtta-leken mellan polis och magiker funkar sådär när vi knappt lär känna magikerna, vilket särskilt blir konstigt när man rollsatt två av dem med välkända, Oscarsnominerade skådespelare. 

Det är lurigt och klurigt men lite tomt. Här hade behövts en vassare regissör än Louis Leterrier, vars senaste spektakel "Clash of the Titans" säger en hel del om hans begränsade talang. Med lite mer fokus på karaktärsutveckling hade detta kunnat bli en fullträff. Synd på en i övrigt spännande och underhållande show med gott om häftiga tricks, stunts och effekter. När det kommer till kuppfilm i år är "Trance" fortfarande säkraste kortet i leken.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Anders Falun
Till en början hyggligt charmig historia med hyggligt intressanta skådespelare. Ganska omgående blir det tydligt att det är bara en glättig yta till berättelse utan något som helst djup. Replikerna är schabloner som slängs runt lite postmodernt klatschigt och rollfigurerna bakplåtspapper tunna. Filmen har så många karaktärer som ska klämmas in i historien att ingen får ta plats och det hela påminner mest om en musik video eller reality såpa
MagnusP
Ok film att se när man har tråkigt och bara vill ha något idiotiskt att titta på för om man tittar noga så ser man att detta är en riktigt undermåttlig film
Kalis
Absolut en film värd att se, dock tycker jag att Morgan Freeman har en alldeles för liten roll.
Visa fler (34)

Relaterade filmer