Michael Caine

Skådespelare 14 Mars 1933 Rotherhithe, London, England, UK

Biografi

Sir Michael Caine född Maurice Joseph Micklewhite är en brittisk skådespelare, född 14 mars 1933 i Southwark, London.

Caine växte upp i Southwark-stadsdelen Camberwell. Hans far arbetade som bärare vid traktens fiskmarknad och hans mor var städerska. Han hoppade av skolan när han var 15 år och hade en massa olika arbeten. 

Han blev "teaterbiten" när han serverade te på en Londonteater och började spela amatörteater. Efter att ha tjänstgjort i brittiska armén i Korea och Tyskland fick han småroller på landsortsteatrar. Från mitten av 1950-talet fick han mindre filmroller.

Caine slog igenom under 1960-talet i filmer som Fallet Ipcress och Begravning i Berlin i rollen som Harry Palmer, baserade på Len Deightons böcker och i Fallet Alfie.

Han har sedan dess gjort en rad kända filmer och blivit en av Storbritanniens populäraste skådespelare. Han har gjort flera kritikerrosade roller men även medverkat i mindre hyllade filmer, såsom Hajen 4. 

Caine har vunnit två Oscar: 1987 för sin roll i Hannah och hennes systrar och 2000 för Ciderhusreglerna. Hans Oscarsnominering för Hannah och hennes systrar var hans fjärde.

Andra roller som Caine har kommit att bli förknippad med är bland annat som Ebenezer Scrooge i mupparnas version av Charles Dickens klassiska berättelse En julsaga. En annan är som betjänten Alfred Pennyworth i Christopher Nolans Batman-trilogi.

Caine erhöll brittiskt riddarskap 2000 för sina insatser som skådespelare.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Film
Tillsammans med Max Von Sydow så är han skådespelaren som jag tänker spendera så mycket tid med i sommar som jag bara kan. Fantastisk herre som levererar den ena kanonprestationen efter den andra, all respekt åt Michael Caine!
Film
My names Michael Caine
David Brent
Jag stämmer givetvis in i alla lovord! En levande legend som levererat stort i 50 år nu, hatten av! Kan spela allt och han lyfter alltid filmerna med sin närvaro. En skådis som både besitter pondus och subtilitet, en svårslagen kombination. Löjligt bra nu senast i TDKR där han lämnar mest avtryck trots att han har en av mindre rollerna.

Gå gärna bakåt och leta upp filmer som "Sleuth" och "The Man Who Would Be King", mycket sevärda där Caine lyser i tidiga roller.
Visa fler (19)