King of Thieves 2018

Drama Deckare
Storbritannien
108 MIN
Engelska
King of Thieves poster

Synopsis

Baserat på en sann historia om ett gäng pensionerade brottslingar som bestämmer sig för komma tillbaka för en stor stöt i Londons juveldistrikt. Vad som börjar som en framgång förvandlas snabbt till en mardröm då girighet sätter käppar i hjulet.
Ditt betyg
2.3 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
King of Thieves
Biopremiär
2 november 2018
DVD-premiär
25 mars 2019
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

30 oktober 2018 | 20:00

Tråkig film om gamla stötar som gör en stöt

”King of Thieves” är en extremt långtråkig och otroligt intetsägande kuppfilm, och det hjälper inte att man på sina håll använder snabba klipp i ett försök att speeda upp det hela. Inte ens det faktum att man samlat ett gäng makalösa skådespelare med en alltid lysande Michael Caine i spetsen lyfter detta misslyckande märkbart.
Filmen baseras på verkliga händelser som ägde rum för bara några år sedan. Historien handlar om ett gäng pensionerade brottslingar som bestämmer sig för att gå samman inför en sista stöt i Londons juveldistrikt. De gamla kupparna spelas av inga mindre än Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Courtenay, Michael Gambon och Ray Winstone. Och med den rollistan hade man ju velat se något annat och mycket bättre än detta.

James Marsh (”Theory of Everything”) har regisserat och Joe Penhall har skrivit manuset och båda gör tyvärr ett undermåligt jobb. Det är nästan förvånande att de inte lyckas få till det bättre. Caine och kompani gör så gott det torra manuset och den slöa regin tillåter, men det känns som en ordentlig uppförsbacke för dem alla. Och med tanke på att nästan samtliga är över 75 år, är backe inget man vill att de ska behöva bestiga.

Det ska tilläggas att ibland gnistrar det till vad gäller skådespelet och jag sitter ett tag och hoppas att jag faktiskt kommer få ut något av detta. Dock kapitulerar jag rätt snart och väljer att inte lägga mer energi på hoppet.

Detta är en grinig gubbfilm i ordens sämsta bemärkelse. Det är trist och enformigt och de giriga gubbarna som presenteras är inte värst angenäma att lära känna. Ett stort problem är att jag inte känner med någon. Inte ens Caines Brian Reader, som till en början ändå känns som den hyfsat hedersamme tjuven, är en person som i slutändan förtjänar mitt gillande.


Dessutom fann jag det ytterst besvärande att jag ibland inte visste om det skulle vara roligt, men inte blev det eller om det skulle vara dramatiskt och istället råkade bli lite roligt av misstag. Tanken är nog att dialogen ska vara roande, men det krävs mer än svordomar och ältande av krämpor för att pressa fram underhållning ur fnöske som detta.

”King of Thieves” är tyvärr inte alls bra och faktiskt knappt sevärd. Så mycket talang kastas bort och det grämer mig att denna grädda av skådespelarelit aldrig får chansen att visa upp vad de egentligen kan.

Vissa nostalgiska scener och klipp från skådespelarnas gamla meriter är infogade här och var för att kittla vår sentimentala ådra, och säkert kommer några köpa det. Men jag gör det inte. Det retar mig mest och påminner bara om hur man så kapitalt misslyckats med att göra något vettigt alls av detta.
| 30 oktober 2018 20:00 |