Machete Kills 2013

Action Komedi Sci-Fi
USA
107 MIN
Engelska
Machete Kills poster

Synopsis

Machete sörjer förlusten av sin älskade Sartana som mördats i striden med kartellerna. Samtidigt rekryteras han av USA:s president för ett till synes omöjligt uppdrag ? att omintetgöra kartelledaren Mendez som hotar att avfyra en missil mot USA.
Ditt betyg
2.3 av 219 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Machete Kills
Biopremiär
1 november 2013
DVD-premiär
19 mars 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 november 2013 | 10:01

Machete dödar, och upprepar

Han är tillbaka, Mexikos mest fåordige och svårstoppade hämnare med ett grovhugget ansikte och enorma djungelknivar hackar sig Machete på någor vis tillbaks till bioduken och förkunnar att "Machete don't tweet". Näe, Machete dödar istället, igen och igen och enligt Rodriguez är det tillräckligt med innehåll för ännu en långfilm.

Jag är inte säker på hur många förutom MovieZines Alexander Dunerfors och Robert Rodriguez själv som längtat efter en uppföljare på den blodiga och stundtals charmiga mexploitation-rullen "Machete" från 2010 som i sig var sprungen ur en av de fejktrailers som rullade mellan Rodriguez och Tarantinos Grindhouse-double feature "Death Proof" & "Planet Terror" 2007, men nu är den hursomhelst här.

Rodriguez fortsätter sin vana trogen att producera billiga, våldsamma och publikfriande rullar utanför studiosystemet genom en affärsmodell som känns både modern och föredömlig, lite synd att man inte alltid kan säga detsamma om filmerna. Att bedöma en medvetet usel modern b-films-extravaganza med Charlie Estévez (Sheen) i rollen som "President of the fuckin' United States, man" är knepigt. För visst får vi uselt levererade oneliners, tutt-maskingevär, blod och Mel Gibson som ondskefull Bondskurk med en jättemissil riktad mot Washington. Men vi får också en sövande låg skratt-ratio, ändlösa upprepningar och rätt mycket distanslös sexism. Är det för mycket begärt att be om det ena utan att få det andra?

Att Rodriguez för 12 år sen castade Alexa Vega som barnspion, och nu "klär" henne i rollen som lättklädd prostituerad känns väl sådär, Sofia Vergaras tuttkanoner likaså, även om de hör genren till. Men att varje kvinnlig karaktär antingen dör, är prostituerad eller skönhetsdrottning borde en Grindhousefilm med moderna ambitioner kunna ta sig förbi.

Den här gången behöver den amerikanska presidenten hjälp av råskinnet Machete (Danny Trejo) att ta sig fram genom Mexiko för att stoppa en galen kartell-boss (Demian Birchir) som hotar att starta ett tredje världskrig. Det börjar bra med kul b-filmsvåld och kärleksfulla Grindhouse-referenser, synd bara att materialet är för klent för att bära sin publik genom 107 minuters speltid, trots Cuba Gooding Jr.s, Antonio Banderas, Walton Goggins och Lady Gagas cameos som samma Kameleont-karaktär. Till slut var det bara en ensam man som garvade högt i den ekande tysta salongen när Machete river ut en mans inälvor och slänger upp dem i en helikopters rotorblad. Det är för honom Rodriguez gör sina filmer - inte för kritikerna.

Och han verkar inte visa tecken på att vilja sluta då filmens inbakade fejktrailer antyder en potentiell tredje urladdning med namnet "Machete Kills Again... In Space". I min mening är Rodriguez alldeles för begåvad för att fastna i det här träsket, men om du frågar den applåderande amerikanen längre fram i salongen, eller Alexander Dunerfors - så får han gärna fortsätta kladda runt ett tag till.

| 1 november 2013 10:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Machete Kills