Beasts of the Southern Wild 2012

Äventyr Drama Fantasy
USA
93 MIN
Engelska
Beasts of the Southern Wild poster

Synopsis

Havsytan når nya nivåer, vilda djur återuppväcks från de döda och världen är på väg att gå under i denna saga om en sexåring vid namn Hushpuppy, som bor med sin pappa vid världens ände.
Ditt betyg
3.4 av 419 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beasts of the Southern Wild
Biopremiär
11 januari 2013
DVD-premiär
22 maj 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

4 januari 2013 | 03:01

Filmen du inte visste att du väntat på

Prisbelönt på filmfestivalerna i både Cannes och Sundance är det här inget mindre än ett riktigt fynd. Nybörjarskådisarna gör oerhört starka insatser och ”Beasts of the Southern Wild” är en sådan unik blandning av magi och misär att det här är något så ovanligt som en film man inte lätt glömmer.

Välkommen till de allra fattigastes USA. "Beasts of the Southern Wild" ger en inblick i en värld bortom alla världar. En av de trasigaste, smutsigaste och hårdaste tillvaror som går att uppbringa, och samtidigt en av de mest magiska. I alla fall för 6-åriga Hushpuppy.

Hon bor med sin pappa Wink i Louisianas träskmarker vid tidpunkten kring orkanen Katrina. Mamman har försvunnit och trots att det inte råder några tvivel om pappans kärlek till sin dotter så är han inte typen som visar det särskilt ofta. För om dottern ska överleva sin lott i livet så behöver hon vara stark. Ingen gråt och inget gnäll här inte.

Den vanliga världen, den som alla vi som ser den här filmen känner till och kallar vårt hem - kunde inte vara längre från Hushpuppys vardag om hon så hade befunnit sig på en annan planet. Och det är något som gör "Beasts of the Southern Wild" nästintill unik. För trots den misär vi ser framför oss så saknas hos våra huvudpersoner den förväntade önskan om att få en bättre tillvaro, om att få flytta in i ett vanligt hus, att få gå i en vanlig skola och få ha på sig fina kläder. Hela konceptet är främmande - och till och med skrämmande - för dem.

Eller som Hushpuppy påpekar i början - i den världen sitter barnen fast i vagnar och kycklingarna sitter fast på spett. Själv springer hon fritt runt i det vilda och kyckling och all annan mat äts med händerna.

Handlingen är underbart svår att förklara. Framför allt eftersom vi ser allt ur en 6-årings ögon. När pappan dyker upp i sjukhusdräkt och vristband lämnas vi lika ovetande som Hushpuppy om vad som har hänt, och när han senare i filmen inte vill att hon ska höra hur hans tillstånd diskuteras så får vi heller aldrig veta vad som sägs.

Men det står klart att Wink är ordentligt sjuk, inte bara för anfallen som drabbar honom utan för att han försöker förbereda Hushpuppy på att klara sig utan honom. Samtidigt drabbas området av en ordentlig storm som får vattnet att höjas så att nästan alla byggnader ligger under ytan. Hushpuppys tillvaro håller på att förändras och den kommer aldrig att bli sig lik igen. Något hon tar sig an genom noggranna iakttagelser - av djuren omkring henne som hon pratar med, men också av bestarna i hennes fantasi.

"Beasts of the Southern Wild" är en extrem lågbudgetproduktion gjord av en nybörjarregissör och med förstagångsskådespelare i båda huvudrollerna. Och vilka insatser de gör! Framför allt Quvenzhané Wallis som var 6 år när filmen spelades in och som visar upp en sådan repertoar av känslor att man blir alldeles hänförd. Varken styrka eller skörhet, logik eller drömmande är för mycket för henne och oscarssnacket går redan på högvarv. Dwight Henry är lika bra som Wink - att vara så hård utan att bli elak är en hårfin balansgång han sätter på pricken.

Ska man komma med någon kritik så är det att formen stundvis blir något lös i kanterna, dröm och verklighet blandas ihop allt mer och den röda tråden blir lite svår att följa. Men det här är en film jag har väntat på att få se, utan att jag vetat om det. Det är en unik liten pärla och en magisk upplevelse som ger mersmak.

| 4 januari 2013 03:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Beasts of the Southern Wild