The Lone Ranger (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Indianen och krigaren Tonto (Johnny Depp) återberättar de okända historierna som förvandlade John Reid (Armie Hammer), en lagens man, till en rättvisans legend. Historier fyllda med stora överraskningar och massor med humor väntar, när de två oväntade hjältarna måste lära sig att samarbeta och kämpa mot korruption och girighet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE LONE RANGER

Popcornunderhållning med glimten i ögat
"The Lone Ranger" är en vulgärt påkostad och ofta medryckande cowbojsarsaga för pojkar i nästan alla åldrar, och för de Johnny Depp-fans som inte har fått nog av att se sin hjälte utöva buskiskomik på uppdrag av Disney.

Den hämningslystna cowboyhjäten "The Lone Ranger" fick sin start i en amerikansk radioföljetong under tidigt trettiotal men har genom decennierna sprängt sin vita springare fram genom otaliga TV-serier, långfilmer och serietidningar. Det rör sig alltså om en populärkulturell nationalklenod som Disney nu dammar av i förhoppningen om att därmed skapa en ny och ohyggligt inkomstbringande franchise. För den icke-amerikanska publik som inte har vare sig signaturmelodi eller någon av "The Lone Rangers" många klämmiga catch phrases lagrade i hjärnbarken stavas incitamentet att ta med ungarna på bio och sedan köpa actionfigurerna (och tv-spelet och det upplåsbara liggunderlaget) "Pirates of the Caribbean + Vilda Västern".

Nästan bokstavligt talat: tokrutinerade "Pirates"-regissören Gore Verbinski, som också låg bakom den animerade western-pastischen "Rango", slår ännu en gång påsarna ihop med en rolig gubbe signerad Johnny Depp.

Att den sistnämnde här spelar comancheindianen Tonto trots att skådespelaren aldrig officiellt har styrkt sitt eventuella släktskap med Cherokeserna har retat upp en del människor, som tycker att någon som åtminstone ser ut som en amerikansk urinvånare borde ha fått uppdraget. Så var det minsann i början av femtiotalet när Jay Silverheels, som var son till en stamhövding, gjorde Lone Rangers kompanjon i drygt tvåhundra avsnitt av den klassiska tv-serien utan att behöva gömma sig bakom ett två centimeter tjockt lager smink.

Men utan Johnny Depp skulle "The Lone Ranger" naturligtvis aldrig ha en chans att ta igen sin astronomiska budget. Frågan är om denna rätt grabbiga angelägenhet förmår att bli en ny "Pirates of the Caribbean" som det är. Längden på två och en halv timme kan säkert verka avskräckande för en del. Historien, där den naive distriktsåklagaren John Reid återvänder från graven för att hämnas sin broders död och kämpa mot korruption, slakt av urinvånare och Den Vite Mannens Ondska i allmänhet, berättas också på ett ibland väl omständligt sätt och innehåller tillräckligt många eldstrider, explosioner och halsbrytande stunts på hästryggar för att lämna en fullkomligt utmattad.

Å andra sidan presenterar "The Lone Ranger" ofta just den sortens oförblommerat självsäkra med-glimten-i-ögat popcornunderhållning som gjorde framförallt den första "Pirates"-filmen lyckad. En vanvettig och evighetslång sekvens som innefattar en tågjakt (eller tågduell) utgör det bästa exemplet på ögonblick där rå muskelstyrka och perfekt tajmad humor möts.

Svårare att kapitulera är det inför det faktum att rollistan, för övrigt imponerande som alltid i den här typen av storproduktioner, endast innehåller två kvinnliga karaktärer, där Helena Bonham Carters bordellmamma dessutom får tråkigt lite tid och utrymme att arbeta med.

Det finns också något forcerat och på samma gång stelt över Depps knasiga gester och mimik, en känsla av att hela grejen inte var lika rolig en gång till. Men de orden får man väl äta upp när "The Lone Ranger 7: The Video Game" blir årets julklapp 2020.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Mackandal
Okej film, men underhållande först mot slutet.
Emeric Carlsson
Hade egentligen lovat mig själv att aldrig se den här filmen. Men är det oscars så är det, oavsett hur liten kategorin egentligen är. Och det började faktiskt ganska bra. Trots att det var en väntad kopia på Pirates of the Caribbean var det ett någorlunda underhållande matinéäventyr. Mot mitten däremot blev det bara en ordentligt löjlig fars på alltihop och slutet vill jag inte ens prata om. Ja, jag fattar att allting var med glimten i ögat, det var omöjligt att märka annat med tanke på musiken, fast det var ju så himla dåligt gjort alltihop och jag funderade flera gånger på att bara stänga av. Ugh, Johhny Depp kan slänga sig i väggen. 1/5.
18097-0
OTROLIGT UNDERSKATTAD FILM !! Riktigt snygg och enormt bra gjord, älskade vart ända sekund av den !!
Visa fler (53)

Veckans populära filmer

Visa fler