Helena Bonham Carter

Skådespelare 26 maj 1966 Islington, London, England

Biografi

Helena Bonham Carter, född 26 maj 1966 i Golders Green, London, är en brittisk skådespelare.

Bonham Carters mest kända roller är i Howards End och Fight Club, men hon har på senare år medverkat i partnern Tim Burtons filmer. Hon spelar också rollen som Bellatrix Lestrange i filmerna om Harry Potter. Hon oscarnominerades i kategorin Bästa kvinnliga biroll för sin roll som Elizabeth Bowes-Lyon i filmen The King's Speech 2011, och nominerades 1997 för sin roll i Duvans vingslag.

Bonham Carter är sedan 2002 förlovad med regissören Tim Burton. De har två barn. När Helena Bonham Carter var fem år gammal drabbades hennes mor Elena Bonham Carter av ett långvarigt nervsammanbrott. Elena utbildade sig senare själv till psykoterapeut, för att kunna hjälpa andra. Endast fem år senare blev hennes far, Raymond Bonham Carter, diagnostiserad med akustikusneurinom. Komplikationer ledde till att han blev halvt förlamad och rullstolsburen. Han avled år 2004.

Bonham Carter har två äldre bröder, Edward och Thomas. Hon är släkt med en rad politiker och är dottersons dotter till Herbert Henry Asquith som var Storbritanniens premiärminister, och släkting till Crispin Bonham-Carter, som medverkat i bland annat TV-serien Stolthet och fördom.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler