T.S. Spivets fantastiska resa (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
T.S. Spivet bor på en farm i Montana tillsammans med sin skalbaggetokiga mamma, sin cowboy till pappa och en 14-årig syster som drömmer om att bli Miss America. Själv är han en tioårigt geni som är extra duktig på kartor och nya spännande uppfinningar.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA

Platt fall för Jeunet
Frankrikes motsvarighet till Wes Anderson, Jean-Pierre Jeunet, har gjort en familjefilm som är föremål för samma kritik som riktats mot filmerna av amerikanska bildberättaren. För mycket yta, för lite innehåll. Hans första engelskspråkiga film sedan ”Alien: Resurrection” är inte mycket att vara mallig över.
På en ranch i Montana bor T.S. Spivet tillsammans med en tystlåten cowboy till pappa, en dramadrottning till syster och en mamma (Helena Bonham Carter) som har en passion för att studera insekter. Tvåäggstvillingen Layton gick bort i en olycka, men det är inget som pratas högt om. T.S. Spivet är en av de där på miljonen, en lillgammal 10-åring som begåvats med en talang för kartritning och vetenskapliga experiment. En av hans uppfinningar, evighetsmaskinen, hedras med Smithsonian institutionens årliga utmärkelse. För att ta emot sitt pris måste han åka till Washington, D.C. Det finns bara ett litet problem... På telefon har han utgett sig för att vara sin pappa, ingen vet att han i själva verket bara är ett barn. 
 

Jean-Pierre Jeunets ”Amelie från Montmartre” om den egendomliga fransyskans jakt efter kärlek i den bohemiska stadsdelen skapade svallvågor och slog publikrekord när den släpptes för mer över tio år sedan. Det blev den franska film som i historien setts av flest människor i världen men har på senare tid ersatts av ”En oväntad vänskap”. 

”T.S. Spivets fantastiska resa” som är baserad på romanen ”Valda verk av T.S. Spivet” beskrivs som ett ”fartfyllt äventyr” av distributionsbolaget. Men någon fart ser jag inte skymten av. Resan till det trygga, konventionella slutet är lång och trist. 

I fråga om produktionsdesign, kostym och scenografi är det i vanlig ordning en sagolik miljö som byggts upp där skavanker förskönas och blir till charmiga attribut. Men filmen är utan det temperament som återfinns i Jeunets andra filmer. Jag känner ingen sympati för huvudkaraktären och brister inte ut i ett ”awww” över att han kan räkna ut koordinaterna till sitt eget rum. Rollsättningen är kass, karaktärerna fullständigt humorlösa och jag saknar skådespelarna från tidigare rullar, även om den ständiga följedragaren Dominique Pinon (det svartsjuka exet till Amélie Poulins servitriskollega på Café des 2 Moulins i ”Amelie från Montmartre”, huvudrollsinnehavaren i ”Delikatessen” och den mänskliga kanonkulan i ”Micmacs”) finns med på ett hörn. Den här gången blir det som när Jonathan Safran Foers ”Extremt högt och otroligt nära” gjordes till film – en berättelse helt utan tuggmotstånd. 

”T.S. Spivets fantastiska resa” borde ha gått direkt till dvd. 
Senaste kommentarer
Scifihipster
Bra skådspel av de flesta i denna film. Helena Bonham Carter sticker ut mest som huvudkaraktärens insektsforskande mamma. Filmen är visserligen väldigt snyggt gjord , men som andra har sagt så läggs för mycket fokus på det visuella. Det bästa var T.S relation med sin bror och sin familj.
Fanny Jähnke
Det här var fantastiskt. Den innehåller typ precis allt som jag gillar med film: smarta barn, vackert foto, motljus, miljöer, detaljer, asperger, karaktärer som har annorlunda relationer med varandra, Helena Bonham Carter, animationer... ALLT ALLT ALLT!

Veckans populära filmer

Visa fler