T.S. Spivets fantastiska resa 2013

Äventyr Drama Familj
Frankrike
105 MIN
Engelska
T.S. Spivets fantastiska resa poster

Synopsis

T.S. Spivet bor på en farm i Montana tillsammans med sin skalbaggetokiga mamma, sin cowboy till pappa och en 14-årig syster som drömmer om att bli Miss America. Själv är han en tioårigt geni som är extra duktig på kartor och nya spännande uppfinningar.
Ditt betyg
2.5 av 19 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Young and Prodigious Spivet
Biopremiär
3 april 2015
DVD-premiär
17 augusti 2015
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

4 mars 2015 | 10:00

Platt fall för Jeunet

Frankrikes motsvarighet till Wes Anderson, Jean-Pierre Jeunet, har gjort en familjefilm som är föremål för samma kritik som riktats mot filmerna av amerikanska bildberättaren. För mycket yta, för lite innehåll. Hans första engelskspråkiga film sedan ”Alien: Resurrection” är inte mycket att vara mallig över.
På en ranch i Montana bor T.S. Spivet tillsammans med en tystlåten cowboy till pappa, en dramadrottning till syster och en mamma (Helena Bonham Carter) som har en passion för att studera insekter. Tvåäggstvillingen Layton gick bort i en olycka, men det är inget som pratas högt om. T.S. Spivet är en av de där på miljonen, en lillgammal 10-åring som begåvats med en talang för kartritning och vetenskapliga experiment. En av hans uppfinningar, evighetsmaskinen, hedras med Smithsonian institutionens årliga utmärkelse. För att ta emot sitt pris måste han åka till Washington, D.C. Det finns bara ett litet problem... På telefon har han utgett sig för att vara sin pappa, ingen vet att han i själva verket bara är ett barn. 
 

Jean-Pierre Jeunets ”Amelie från Montmartre” om den egendomliga fransyskans jakt efter kärlek i den bohemiska stadsdelen skapade svallvågor och slog publikrekord när den släpptes för mer över tio år sedan. Det blev den franska film som i historien setts av flest människor i världen men har på senare tid ersatts av ”En oväntad vänskap”. 

”T.S. Spivets fantastiska resa” som är baserad på romanen ”Valda verk av T.S. Spivet” beskrivs som ett ”fartfyllt äventyr” av distributionsbolaget. Men någon fart ser jag inte skymten av. Resan till det trygga, konventionella slutet är lång och trist. 

I fråga om produktionsdesign, kostym och scenografi är det i vanlig ordning en sagolik miljö som byggts upp där skavanker förskönas och blir till charmiga attribut. Men filmen är utan det temperament som återfinns i Jeunets andra filmer. Jag känner ingen sympati för huvudkaraktären och brister inte ut i ett ”awww” över att han kan räkna ut koordinaterna till sitt eget rum. Rollsättningen är kass, karaktärerna fullständigt humorlösa och jag saknar skådespelarna från tidigare rullar, även om den ständiga följedragaren Dominique Pinon (det svartsjuka exet till Amélie Poulins servitriskollega på Café des 2 Moulins i ”Amelie från Montmartre”, huvudrollsinnehavaren i ”Delikatessen” och den mänskliga kanonkulan i ”Micmacs”) finns med på ett hörn. Den här gången blir det som när Jonathan Safran Foers ”Extremt högt och otroligt nära” gjordes till film – en berättelse helt utan tuggmotstånd. 

”T.S. Spivets fantastiska resa” borde ha gått direkt till dvd. 
| 4 mars 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Nytt familjeäventyr i 3D från regissören till Amelie från Montmarte, jätte fint foto och visuella effekter dock snuddar han inte ens hjärta på samma sätt som Amelie...:( Vi följer familjen Spivet som lever på sin gård som förr i tiden, ingen elektricitet, datorer eller mobiler. Pappan är en gammal cowboy född 100 år försent och mamman är en insekt-samlande professor med den skönhetstävlande fantasten till tonårsdotter och det omaka tvillingparet T.S och Layton. När Layton avlider i en olycka talar inte familjen om det och snart inte med varandra heller, detta gör att T.S rymmer i väg på en resa till Washington DC där vi får följa med på en hjärtslitande kamp om att få ta plats och få synas i en värld med hårda stereotypa förväntningar. Tycker den är alldeles för allvarlig och sorgsen för att passa hela familjen, det blir för mycket misär för att de yngre barnen ska hänga med utan att bli helt deprimerande. Fin story men fokuserar för mycket på specialeffekter och fotot för att man ska nå filmen under huden. Blir svårt att ta till sig filmen vuxen som liten. Blev kanske lite för pretentiöst försök att nå succén som Amelie från Montmarte...betyget blir en svag 3a.. Cast: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Nimah Wilson mfl.. aaa
Läs mer