Enola Holmes 2 2022

Action Äventyr Deckare Mysterium
Storbritannien
129 MIN
Engelska
Enola Holmes 2 poster

Synopsis

Enola tar sig an sitt första officiella fall som detektiv, men för att lösa mysteriet med en försvunnen flicka behöver hon hjälp från vänner - och sin bror Sherlock.
Ditt betyg
3.1 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

2 november 2022 | 11:00

Fortsatt detektiväventyr med extra allt

I sin uppföljare bjuder Enola Holmes på en fräsch virvelvind som återigen briljerar med charm och klipskhet. “Enola Holmes 2” bjuder på mer fart och mindre finess, men det senare gör ingenting när Millie Bobby Brown är så bra som hon är.
Mysteriekomedin “Enola Holmes” blev något av en otippat succé i september 2020 och den originella young adult-filmen blev snabbt en storfavorit hos en bred publik. Hur ofta ser vi ett nytänkande och spännande kostymdrama om en ung och begåvad kvinnlig detektiv? Inte särskilt ofta, tyvärr. Faktum är att Netflix rapporterade att över 76 miljoner hushåll tittade på “Enola Holmes” under dess fyra första veckor på streamingtjänsten. Snacka om succé - jag tror att vi mitt i vår pandemi törstade efter ett riktigt äventyr att sätta tänderna i.
 
Med en sådan braksuccé vore det förvånande om vi inte bjuds på en uppföljare; och det gör vi definitivt. I tvåan med samma namn, “Enola Holmes 2” skippar vi av förklarliga skäl den långa introduktionen utan det är pang på rödbetan istället. En kort recap av föregående film bjuds vi på, men jag skulle ändå rekommendera att återse föregångaren för att fräscha upp minnet.
 
Men kort sammanfattat - vi har med Sherlock Holmes klipska lillasyster att göra, som inte drar sig för att med komedisk timing bryta den fjärde väggen och att låta oss veta vad hon egentligen tycker.
 
Vi tar vid i en värld där Enola Holmes (Millie Bobby Brown, knappast okänd för någon efter "Stranger Things") detektivkarriär verkar ha kört fast. Trots framgångar i tidigare myseteriefall är hon både för mycket barn och för mycket kvinna för att kunna tas på allvar. Istället är det hennes mer välkända bror Sherlock som får sola sig i popularitetens starka glans. Men när den lilla flickan Bessie (Serrana Su-Ling Bliss) ber Enola om hjälp för att hitta sin syster återuppväcks något hos den vilsna - och för all del, arbetslösa - Enola. Om hon återfinner den försvunna systern, blir hon då äntligen tagen på allvar som detektiv? Det här är kanske chansen hon så länge har väntat på.
 
Vad som följer därefter är en vild åktur där vi hamnar i allt från trubbel i tändsticksfabriken och dans på glamorösa baler, till kringrusande på skumma bakgator och rentav en stund i fängelse. Jakten på den försvunna systern är en klassisk detektivhistoria med snabba slutsatser utav små detaljer (ett upphittat rött hårstrå blir såklart en ledtråd) men som snart mynnar ut i en alltmer komplex och rejält actionspäckad berättelse. Vi återser självaste Sherlock (Henry Cavill) i en större roll än i föregångaren, men ändå doserats i precis lagom mängd för att inte stjäla Enolas rampljus. Återvänder gör den alltid lika magiska Helena Bonham Carter som mamman Eudoria, och även Louis Partridge som Enolas kärleksintresse Tewkesbury.
 
Det fina med “Enola Holmes” berättelser är att de faktiskt inte “bara” är skojiga och fartfyllda äventyr. De är löst knutna till verklig historia, som snyggt är invävda i ett rafflande mysterium med oviss utgång. I “Enola Holmes 2” är det 1888-års “Matchgirl strike” som vi har att göra med; en sorts industriell arbetsrättsrevolution som hjälpte hårt arbetande kvinnor få bättre villkor i tändsticksfabriken. Det är ett rent konststycke att väga seriösa ämnen mot en glättig charmighet, men jag tycker att de löser det med bravur. 
 
Uppföljare är sällan lika vassa som sina "original" - jag har svårt att komma på fler än ett handfull stycken. Här möts vi av en tvåa som faktiskt har bättre fart än sin föregångare, men som istället skulle kunna kunna förenkla vissa steg som den väljer att snurra in sig i. Men det gör egentligen inte särskilt mycket, för det är precis den här finurliga, over-the-top, våghalsiga Enola som vi vill se.
 
Millie Bobby Brown, du är Netflix drottning och jag ser redan fram emot vad vi kan bjudas på i nästa kapitel av Enolas berättelse.
| 2 november 2022 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Ettan var bra och 2:an snäppet ännu lite bättre :)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu