Suffragette 2015

Drama
Storbritannien
106 MIN
Engelska
Suffragette poster

Synopsis

Fotsoldaterna från den tidiga feministrörelsen var kvinnor som var tvungna till att leva under jorden för att kunna utöva en livsfarlig katt och råtta lek med en allt mer brutal stat. 
Ditt betyg
3.3 av 145 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Suffragette
Biopremiär
15 januari 2016
DVD-premiär
16 maj 2016
Digitalpremiär
16 maj 2016
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

9 oktober 2015 | 13:00

Uteslutande men betydande

Carey Mulligan briljerar i årets kanske viktigaste film om Storbritanniens tidiga progressiva feministrörelse. ”Suffragette” är en våldsam historia baserad på verkliga händelser och är i allra största grad relevant fastän den på vissa punkter motsäger sig själv. Patriarkala strukturer ifrågasätts men inte vithetens hegemonin, ”en för alla, alla för en” verkar inte gälla riktigt hela vägen.
London, 1912. Maud Watts (Carey Mulligan) tillhör arbetarklassen och sliter för småslantar dag in och ut på ett tvätteri sedan sju års ålder samtidigt som hon tar hand om både man och barn. Flera av de anställda på arbetsplatsen har efter år av fridfulla protester börjat göra uppror mot de ojämna lönerna och bristen på politiskt inflytande som enbart drabbar halva befolkningen. Det är dags för förändring och kvinnorna tar till med hårdhandskarna för att få sina röster hörda och bli tagna på allvar. Maud blir presenterad för kvinnorättskämparna suffragetterna – ledda av Emmeline Pankburst som här gestaltas av Meryl Streep – av en kollega men håller sig på avstånd till en början. ”You want me to respect the law? Then make the law respectable”, svarar Violet (Anne-Marie Duff) när Maud ifrågasätter deras metoder. Snart har även Maud anslutit sig till gruppen men det är ett val som kommer att innebära många uppoffringar. 

Förutom den redan givna kritiken kring exkluderingen av icke-vita kvinnors representation – filmen visar bara vita kvinnors kamp när vita och svarta i själva verket stred sida vid sida – levererar manusförfattarinnan Abi Morgan (”Shame”, ”Järnladyn”) ett starkt manus fyllt av häftiga slagord. Maud slits mellan familjeliv och hennes egna övertygelse om vad som är rätt och fel och karaktären utvecklas under resans gång från lydig hustru till radikalfeminist som tillfångatas av den polisgrupp som ständigt jagar dem som katten efter råttan. 

Utöver Carey Mulligan finns det inte mycket att imponeras över, i övrigt är filmen rätt så dresserad och innehåller inga oväntade moment. Engagemanget som åskådare mattas av ganska fort och den glöd som måste ha funnits hos dessa kvinnor för att orka fortsätta kampen försvinner i översättningen till film. Jag saknar de där riktigt övertygande nålsticken.     

Att en film som ”Suffragette” kan få världsomspännande distribution tyder å andra sidan på att vi har kommit en bit på vägen i fråga om jämställdhet. Men fortfarande har vi långt att gå. Samma kritik som förr fördes kring suffragetternas aktioner får idag Femen, som även de tror på gärning framför teori, utstå. De allt mer inkluderande historieskrivningarna har på senare tid trendat rejält och är förhoppningsvis här för att stanna. Det är bara att hålla tummarna för att dessa i framtiden också lämnar utrymme åt människor med alla olika hudfärger och slutar begå sådana grova faktafel som skaparna av ”Suffragette” och aktuella ”Stonewall” gjort.

Precis innan eftertexterna börjat rulla påminns vi om att dessa för oss självklara rättigheter, inte är givna på alla platser i världen. Låt det sjunka in för en sekund.
| 9 oktober 2015 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Eldsjälarna som kämpade för att få kvinnlig rösträtt och var fotsoldaterna som gav hela världens kvinnor rätt att vara en person med egna rättigheter!! Vi har dessa kvinnor att tacka för att vi kan få välja fritt och ha en röst i samhället, annars kanske vi skulle vara som Saudiarabien där alla kvinnor fortfarande inte har rösträtt i dagens 2016! Filmen följer hemmafruarna som satte ner foten och fick betala dyrt för sin kamp, många förlorade sina jobb, familjer, hälsa och till och med sina liv. Det är en helt okej skildring av Suffragetterna, tycker dock att visa skådespelarinsatser inte når ända fram i att skapa känsla och förmedla ända in i själen. Den bästa film om Suffraggetternas kamp är en TV-film med Hillary Swank som heter Iron Jawed Angels, den borde va ett måste att visa på alla historielektioner och en super grym film som borde gått upp på bio, en bortglömd diamant i TV-djungeln.... Men dagens film Suffragette får en godkänd 3a... Cast: Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter mfl... AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu