Meryl Streep

Skådespelare 22 juni 1949 Summit, New Jersey, USA

Biografi

Mary Louise "Meryl" Gummer Streep är en amerikansk skådespelare, född 22 juni 1949 i Summit, New Jersey. Allmänt ansedd som en av de främsta skådespelarna i modern tid.

Efter en treårig utbildning vid Yale School of Drama flyttade Meryl Streep till New York 1975. Hon fick roller från diverse teatrar i staden och goda recensioner. Det tog inte lång tid förrän hon nominerats till en Tony Award för sin rollprestation i Tennesse Williams "27 Wagons Full of Cotton". Uppmärksamheten ledde till att Streep blev erbjuden en liten roll i Fred Zinnemanns film Julia med motspelare som Jane Fonda och Vanessa Redgrave. Rollen innebar dock inget genombrott för Streep.

Istället fortsatte hom sin teaterkarriär i New York, bl.a.vid utomhusteatern Delacorte Theater i Central Park. Hennes genombrott i USA skulle istället bli i TV-serien "Förintelsen" från 1978 och rollen där gav henne en Emmy för bästa skådespelerska. Samma år fick hon rollen i en av 70-talet mest kontroversiella filmer - The Deer Hunter, en skildring av hur Vietnamkriget påverkade en småstad i USA. För sitt porträtt av hemmafrun Linda hedrades Streep med sin första Oscarnominering.

Åren som följde innebar flera projekt både inom teater och film för Streep. 1979 fick hon spela Woody Allens exfru i klassikern Manhattan, samtidigt som hon fortsatte på teaterscenen i New York. Samma år fick hon rollen som hemmafrun Joanna i Kramer mot Kramer, som lämnar sin familj för att finna sin egen lycka. Rollen var liten, men Streep blev hyllad för sin prestation och vann en Oscar för bästa biroll.

1981 fick Streep sin första filmroll i frågan om att visa sin talang för att härma dialekter. I Den franske löjtnantens kvinna spelar hon Sarah Woodruff; en ur det viktorianska samhället utstött kvinna. Ytterligare en Oscarnominering följde och den brittiska filmakademin valde att hedra Streep med sitt finaste pris, en BAFTA.

Under de närmaste åren präglades Streeps karriär av mindre framgångar, däribland filmer som Falling in Love och Till varje pris. Båda filmer var misslyckanden ekonomiskt och Streep fick inga positiva recensioner. Dock följdes motgångarna av en film som kom att bli en mindre 80-talsklassiker: Mitt Afrika. Streep spelade återigen en verklighetsbaserad karaktär; den danska författaren Karen Blixen, under åren då hon levde i Afrika. Filmen blev en stor framgång och vann hela 7 Oscar, bland annat för bästa film. Streep blev också nominerad för bästa kvinnliga huvudroll.

Sedan dess, och ända in på 2020-talet har Streeps karriär och framgångar bara fortsatt.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler