Don't Look Up 2021

Drama Komedi
USA
138 MIN
Engelska
Don't Look Up poster

Synopsis

Berättelsen om två astronomer som måste åka på en gigantisk mediaturné för att varna mänskligheten för en närmande komet som kommer att förstöra planeten jorden.
Ditt betyg
3.2 av 88 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

8 december 2021 | 09:00

Världens undergång mätt i klick och likes

Katastroffilmsparodin ”Don't Look Up” lyckas bedriva skrockvänlig satir samtidigt som den engagerar känslomässigt. Alldeles innan apokalypsen kommer memes om apokalypsen.
När den kufaktige astronomiprofessorn Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) och punkiga doktoranden Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) upptäcker en suddig ljus fläck på stjärnhimlen blir de först överlyckliga. Glädjeruset övergår snabbt i fullskalig dödsångest när det visar sig att kometen i fråga kommer att släcka allt liv på jorden om sex månader.

Generöst med tid för mänskligheten att kollektivt försonas med sitt öde, alternativt slita varandra i stycken i ett massivt vansinnescrescendo, kan tyckas. Men de två inbundna akademikerna har inte räknat med den globala medielogik som drivs av sensationslystnad och ytligt skvaller.

De når till en början inte igenom bruset. När den fåfänga och urbota korkade presidenten (Meryl Streep begår nästan slapstick) konfronteras med det vetenskapligt underbyggda skräckscenariot oroar hon sig mest för nästa kongressval. I TV-sofforna fokuserar man på budbärarnas eventuella sex appeal snarare än på domedagsbeskedet. För att apokalypsvarningen ska landa ordentligt hos allmänheten räcker det inte att de alltmer frustrerade forskarna återföds som memes. De måste bli fullskaliga kändisar som kan konkurrera ut det senaste uppbrottet mellan världens hetaste popstjärnor.

”Don't Look Up” driver effektivt – om än här och där övertydligt – med klickekonomin, fake news, alt-right-mentalitet, kändisdyrkan, maktfullkomliga techbolag och amerikansk politik i största allmänhet. Regissören Adam McKay (”Anchorman”, ”The Big Short”) håller ett välkalibrerat pekfinger i vinden och har felfri känsla för lagom absurd dialog. Mest imponerande är att han förmår göra de två huvudpersonerna till riktiga människor bland alla schabloner och skruvade rollfigurer. Det är en stundtals vansinnigt underhållande skrattspegel som hålls upp framför vårt förhållningssätt till klimatkrisen.

Det skrattet är givetvis menat att fastna i halsen givet stundens allvar, men ”Don't Look Up” låter bli att vara präktig och predikande. Det hedrar filmen, och behövs för övrigt inte – verkligheten är tillräckligt lik dikten ändå.
| 8 december 2021 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Blev så otroligt besviken på filmen. Så jädra långtråkig och seg. Varken rolig eller spännande. Bara helt menlös och B precis som många av Netflix egna filmer. Se den inte. Inte värt det.
Läs mer
3
Filmen var tråkig och rolig. Bra slut.
Läs mer
4
Wow, en helt underbar mörk satir som både griper tag i hjärtat och skrattmusklerna. Om man har lite svart humor vill säga. Personligen älskade jag det mesta! Meryl Streep och Jonah Hill är otroligt roliga, Di Caprio gör som vanligt aldrig en dålig roll och Melanie Lynskey förgyller i sin lilla roll. Men det är fel att lyfta enskilda skådespelare för hela casten är grym och McKay styr dem precis rätt hela tiden. Jag stornjöt och även om filmen är lång lyckades den fängsla även min 13-årige son. Imponerande för en film som ändå främst är för vuxna.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu