Jennifer Lawrence

Skådespelare 15 augusti 1990 Louisville, Kentucky, USA

Biografi

Jennifer Shrader Lawrence är en amerikansk skådespelerska, född 15 augusti 1990 i Louisville, Kentucky. Hennes föräldrar är Karen, ledare för ett barnläger, och Gary Lawrence, som ägde byggnadsfirman Lawrence & Associates. Hon har två äldre bröder, Ben och Blaine. Hon spelade i en lokal teater och vid 14 års ålder övertygade hon sina föräldrar att ta henne till New York för att hitta en skådespelaragent.

Lawrences första stora roll var som en av huvudrollerna i TV-serien The Bill Engvall Show (2007–2009). Hon medverkade sedan i filmerna The Burning Plain med Charlize Theron, Kim Basinger och Winter's Bone, som hon fick en Oscarnominering i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för. Hon blev även nominerad till en Golden Globe och Screen Actors Guild för denna roll.

Vid 22 års ålder vann hon en Oscar, en Golden Globe, en Screen Actors Guild och en Independent Spirit Award för sin roll i den romantiska komedin Du gör mig galen! (Silver Linings Playbook). Hon är den yngsta personen någonsin som fått två nomineringar till en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll och hon är den näst yngsta vinnaren i kategorin.

Lawrence är även känd för sin roll som Raven Darkholme / Mystique i X-Men-filmerna. År 2012 fick hon stor uppmärksamhet för rollen som Katniss Everdeen i The Hunger Games, en filmatisering av Suzanne Collins bästsäljande bok Hungerspelen. Hon är idag en etablerad storstjärna i Hollywood.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler