Joy 2015

Drama Komedi Biografi
USA
124 MIN
Engelska
Joy poster

Synopsis

”Joy” är inspirerad av legendariska affärskvinnan Joy Manganos liv, en uppfinnare och entreprenör som startar ett mäktigt familjeföretag och imperium. I huvudrollen ser vi Jennifer Lawrence och vi får följa familjen över fyra generationer.
Ditt betyg
3.0 av 449 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 december 2015 | 13:00

Mod, moppar och mesiga män

David O. Russell har åter samlat sina favoritskådisar med Jennifer Lawrence i spetsen och skapat en film om en stark kvinna och hur en mopp förändrade hennes liv. Resultatet är snyggt och väldigt underhållande, men trots ett fint budskap blir jag aldrig särskilt berörd.
Joy är den stabila och starka kärnan i en minst sagt stökig storfamilj. Hon lever tillsammans med mor, far, mormor, exman och barn och är den som håller dem alla samman. Utan mycket hjälp från de andra kämpar hon med deras gemensamma räkningar och lagar med van hand vattenläckor i huset. Samtidigt vill hon inte ge upp drömmen om ett annat liv, så när hon en dag får en idé blir hon fast besluten att göra allt för att förverkliga den.

Joy är verklighetens Joy Mangano, kvinnan som bland annat uppfann mirakelmoppen, gjorde succé på TV-shop och blev på köpet en av de mäktigaste kvinnorna och entreprenörerna i branschen.
 Filmen om henne är en historia om familj, lojalitet och drömmar. Om starka kvinnor, syskonrivalitet och den amerikanska drömmen som en möjlighet att nå toppen. Det handlar om att som kvinna ta sig från diskbänken till styrelserummen, men också vad sådan framgång kan och får kosta.

Filmen är alltså regisserad och skriven av David O. Russell (mannen bakom "The Fighter", "Silver Linings Playbook" och "American Hustle") och som alltid när han får bestämma finns det väldigt många intressanta karaktärer med i spelet. Ändå saknas samtidigt något just där, i relationen mellan de olika individerna. För även om jag tror på helheten och dem alla i klump, så ekar det på något sätt tomt vid en närmare inblick.


Hur nyanserad och trovärdig Joy än är som person, så förstår jag inte riktigt varför hon gör sådana uppoffringar när hon verkar få ytterst lite tillbaka från de andra i hennes omgivning. Visserligen lönar det sig i slutändan, något man förstår tidigt, men jag känner mig lite ambivalent och tycker skildringen av henne som dörrmatta är stundvis en aning provocerande. Det är helt enkelt lite trist att kvinnan alltid måste utmålas osjälvisk och försakande för att garanteras vår sympati. Eller så känner jag bara igen mig alltför väl?  

Jennifer Lawrence är hur som helst makalös i titelrollen. Såklart. Säg något denna lysande skådespelerska inte kan göra! Här är hon Joy i med- och motgång och tack vare henne är jag också investerad i karaktären trots att jag ibland störs av valen hon gör. Mycket i filmen är bra, men Lawrence tillsammans med några andra av de andra namnkunniga skådespelarna är filmens stora behållning. Också Robert De Niro i rollen som hennes vresige men mesige pappa liksom den fantastiska Isabella Rossellini som hans nya livfulla kvinna, briljerar fullständigt. Även Bradley Cooper är sitt vanliga karismatiska jag, men spelar en inte egentligen värst rafflande karaktär varför inte prestationen blir särskilt minnesvärd heller. 

”Joy” är en skön powerfilm om högpresterande kvinnor som vet att de kan och inte ger upp i första taget. Den påminner en hel del om ”Erin Brockovich”, men är heller inte helt olik ”Silver Linings Playbook” och ”American Hustle.” Det känns ibland som att O. Russel försöker lite för mycket, testar olika grepp och spetsar till det. Han lyckas i och för sig delvis med bedriften att göra någonting extra med en rätt ordinär berättelse men förmår inte helt knyta samman allt till en fungerande och gripande helhet. ”Joy” är till sist inte mer än en bra och sevärd film, med förvisso en väldigt snygg och blank yta, som tyvärr skiner på bekostnad av visst innehåll.
| 18 december 2015 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Verklighetsbaserad om affärskvinnan och entreprenören Joy Mangano som gick från utsliten hemmafru till uppfinnarjocke när hon säljer in idén om den självvridna magiska städmoppen man kan ta av och tvätta i tvättmaskinen :) Ingen tror på hennes idé först, varken familj eller investerare och när hon sedan blir blåst av samarbetspartner som tillverkar hennes moppskaft, hänger hela hennes livs besparingar, huslån, stolthet och trygghet för barnen på en skör tråd-redo att gå åt helvete.... Men med mod som få förunnat och en jävla massa jävla anamma ska denna hemmafru åtminstone visa vart skåpet ska stå innan hon ger upp.... Nu kan det tyckas att jag berättat hela filmen och varför ska man nu se den? JO, för det första om man läser på lite vad filmen handlar om får man ändå veta allt, dessutom är den så grymt välspelat att man måste se den: A- Jennifer Lawrence bästa performance, Hunger games-släng-dig-i-väggen. B- Hela storyn är så jäkla grym och girlpower-givande, att man måste se den bara för det. C- Nästan hela bas casten från Silver linings paybook är med (jag hatade denna filmen så var beredd på det värsta) Snacka om en mega turnover, denna gången gjorde castingen med regissör ett episkt drama!! Hamnar på min topp 4a lista av bästa filmer 2015...jag bara äääälskar den. Bästa kemin, skådespelande och perfekt klipp med en fantastisk story ger filmen en stark 4a... Cast: Robert De Niro, Bradley Cooper, Virginia Madsen mfl... AAAA+
Läs mer