Love, Antosha 2019

Dokumentär
USA
92 MIN
Engelska
Ryska
Love, Antosha poster

Synopsis

Ett porträtt av Anton Yelchin och hans otroliga liv och karriär, fram till hans allt för tidiga död.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Robin Hakanen Martio

2 mars 2020 | 10:00

Lika vackert som hjärtskärande personporträtt

Det är svårt att tycka illa om filmer som handlar om någon som har gått bort. I detta fall är det inte bara svårt, utan helt obefogat - ”Love, Antosha” om skådespelaren Anton Yelchin är en dokumentär i toppklass.
Att se ett porträtt av någon med så mycket livsgnista släckas så tidigt, är ingen lätt uppgift - men likväl en uppgift som jag känner mig berikad av att tagit an.

”Love, Antosha” är en redovisning av den unge skådespelaren Anton Yelchin, som 2016 gick bort i en olycka där han sorgligt nog blev överkörd av sin egen bil i en nedförsbacke, på grund av ett fabriksfel på fordonet.

Men Garret Price, dokumentärens regissör, tenderar att fokusera mindre på Yelchins tragiska bortgång, och mer på hans fantastiska resa upp till den punkten. Och fantastisk är den. Dels råder det ingen tvekan om att det är fascinerande att Yelchin medverkade i nästan 70 produktioner under sina 27 levnadsår - men det är något som blott utgör en kuliss, jämfört med hans skinande personlighet. En passionerad livsnjutare men också en äkta cineast, med ett manus i ena handen och kameran i den annan, som alltid försökte gå i de konstnärliga spåren av Cassavetes, Fellini och Scorsese.

Varje person har dock en skugga. I Yelchins fall var det ett osäkert hälsotillstånd som katalyserade mörka tankar och existentiella grubblerier. Men i grund och botten var det också det som drev honom framåt. På något sätt levde han ett parallellt liv - pojken som växte upp till att bli en filmstjärna, och mannen som inte kan ta en enda dag för givet. En kontrast som gör dokumentären alltmer intressant och välkomponerad.

Narrativet sköts till stor del av hans föräldrar (men också en rad högt profilerade skådespelare), som själva fick kämpa - i form av att fly undan förföljelse och antisemitism i dåtida Sovjetunionen. De fick uppoffra mycket för att bosätta sig i USA. Men de fick också en son i gengäld, som växte upp i en väldigt nära relation med dem, modern i synnerhet.

Yelchin skrev blueslåtar till sin mamma, författade brev till henne, kallade henne sin bästa vän. Det är just denna genomgående godhet, denna kapacitet till kärlek, som präglar dokumentären - och honom. Sanningen är den att han var en så pass gripande person att hans stjärnstatus nästan blir sekundär. På så sätt vänder sig dokumentären inte enbart till filmfantaster, utan en betydligt bredare publik. 

Växelvis gripande och extremt sorgligt, men aldrig långtråkigt eller utan hjärta. Filmens återkommande inslag från hans barndom - en liten teaterapa med hela sitt liv framför sig - gör det nästan omöjligt att inte fälla en tår.

Dokumentärens effektiva uppbyggnad och struktur, där vi runt varje hörn får lära oss något nytt om Yelchin, skiner med sin mångsidighet (både i användandet av olika bildkällor och urvalet intervjupersoner).

I samma veva humaniserar den superstjärnor som till exempel Chris Pine, Jennifer Lawrence och Simon Pegg, för att bara nämna några. Man får uppleva dem som kännande, tänkande individer hellre än ikoner - ett sobert intryck som ofta kan gå förlorat under talkshows och intervjuer. Vilket är en av grundskälen till att allt som händer i dokumentären lämnar en känsla av att du har upplevt det själv. Alla känns personliga och familjära. Händelserna verklighetsnära. 

Om du i regel har svårt för dokumentärer av det här slaget behöver du inte förtrösta; det är inte en dödsruna, det är en hyllning av livet. Och om ens avtryck på celluloid eller film är ett mått på ens odödlighet, så kommer Anton Yelchin aldrig att försvinna eller glömmas bort. Om det inte är det, så kommer människorna han älskat att se till att hans gnista aldrig släcks. 

En sorglig, lycklig och engagerande dokumentär, som är värd ett par tårar. 
| 2 mars 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Love, Antosha
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu