Jake Gyllenhaal

Skådespelare 19 december 1980 Los Angeles, Kalifornien, USA

Biografi

Jacob Benjamin "Jake" Gyllenhaal, född 19 december 1980 i Los Angeles, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare. 

Gyllenhall medverkade i en film första gången som 11-åring och sin första huvudroll fick han i filmen October Sky 1999, men det är indie-filmen Donnie Darko som klassas som Gyllenhalls genombrottsfilm. Systern Maggie Gyllenhaal spelar hans rollfigur Donnies syster i filmen.

I science fictionfilmen The Day After Tomorrow skildrade han en student som är fångad i en omvälvande period av global avkylning. I Jarhead spelar han en frustrerad marinsoldat.  Gyllenhaal oscarsnominerades år 2006 i kategorin bästa manliga biroll, för sin tolkning av rollfiguren Jack Twist i succéfilmen Brokeback Mountain, ett romantiskt drama mellan två män i 1960-talets USA.

Gyllenhaal tog 1998 examen från Harvard-Westlake School i Los Angeles och fortsatte sedan vid Columbia University. Där studerade redan hans syster och modern hade tidigare tagit examen vid samma lärosäte.

Efter två år lämnade Gyllenhaal universitetet för att fokusera på skådespelarkarriären. Föräldrarna insisterade på att han skulle sommarjobba för att försörja sig själv. Han arbetade som livvakt på en strand och som diskplockare på en restaurang.

Värt att tillägga är att Jake har svenskt påbrå och tillhör den svenska adelsätten Gyllenhaal, sista inhemska svenska stamfader var hans farfars farfar Anders Leonard Gyllenhaal.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler