Life 2017

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
104 MIN
Engelska
Life poster

Synopsis

Ett sexmanna-team på den internationella rymdstationen ISS är på väg att göra en av de viktigaste upptäckterna i människans historia: finna bevis för liv på planeten Mars. Men snart börjar deras metoder få oönskade konsekvenser, och livsformen de nyss upptäckt visar sig långt mer intelligent än någon kunnat ana.
Ditt betyg
2.9 av 241 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

20 mars 2017 | 22:45

En livlös rysare

Daniel Espinosas comeback är en sci-fi-rysare som stora filmnamn till trots inte lyckas lyfta. Med stora ambitioner men alldeles för lite innehåll får vi vänta till nästa film för att se om han kan hitta sin storform åter.
Svenske regissören Daniel Espinosas nya sci-fi-rysare ”Life” är nog en av årets mest förväntanstyngda storfilmer. Å ena sidan då den frontas av kändisnamn som Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds och även vår egna Rebecca Ferguson, och å andra sidan för att se om Espinosa återigen kan få till en fullpoängare som ”Snabba Cash”. För Espinosa är knappast någon amatör. Han vet vad han gör och han gör det bra, men visst tycks möjligtvis stjärnglansen eller klåfingriga producenter ha satt krokben för hans senaste projekt som mottagits minst sagt ljumt av både publik och kritiker.

I ”Life” står sex besättningsmedlemmar på rymdstationen ISS inför mänsklighetens största upptäckt när de tar emot en satellit med markprover från Mars. Prover som snart visar sig innehålla något helt annat och mycket farligare än bara rymdkompost. Mänsklighetens största upptäckt kan snart visa sig vara dess sista. 

Upplägget är simpelt, nästintill banalt. En vetenskaplig expedition som snart tar en mörkare vändning, ja vi har hört och inte minst sett det förut där det kändaste exemplet är Ridley Scotts kultrulle ”Alien”. Och visst finns tydliga referenser till klassiska föregångare som naglat oss fast i biostolen, men ”Life” tycks på något sätt vilja för mycket och i slutändan klara av för lite. Den skiftar mellan att vara en "Hajen"-wannabe där besättningen jagas genom rymdkapslar och rymdschakt till att tangera det där klaustrofobiskt obehagliga som ”Gravity” lyckades så bra med. Men i brist på kontinuitet blir det hela något av en förvirrad dragkamp.

Och det märks att Espinosa fått kämpa. Enligt ryktet fick ”Life” många kalla händer på grund av ett ”kasst” manus och det är ett rykte som tyvärr blir mer än bekräftat. Inledningsscenen med obegripliga trajektorer och ekvationer som upprepas för döva dataskärmar, är så sliten att det sätter tonen för resten av filmen. Här finns inga överraskningar, inget kreativt nytt och inte heller mycket intressant. 

Visserligen lyckas Jake Gyllenhaal och Rebecca Ferguson på ren talang ro hem sina roller men även här tycks en filmisk schizofreni infinna sig där scenerna antingen är dramatiskt överladdade eller fyllda med floskliga anekdoter för att på så sätt locka fram sympati med karaktärerna. Något som aldrig händer. När våra hjältar istället börjar dö en efter en är det med en axelryckning. 

Och som om inte detta vore nog tillkommer ju utmaningen med att skapa ett riktigt bra filmmonster. Ett som förhoppningsvis står ut och förhoppningsvis även lyckas med tricket att skrämmas. Pokémon på steroider duger inte riktigt även om Calvin, som besättningen namnger den, snart växer till sig. 

Det är svårt att inte överfokusera på det negativa när förväntningarna ändå vuxit till sig men i slutändan är ”Life” drygt två sebara timmar underhållning för de där uttråkade hemmakvällarna.
| 20 mars 2017 22:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (9)
3
Tyckte filmen var spännande rakt igenom, med lite obehagliga inslag. Tyvärr så var det en hel del missar där besättningen var sanslöst dumma för att vara högutbildade vetenskapsmän och ett sådan uber smart alien får filmen tyvärr att bli lite väl mycket "meh". Filmen hade riktigt snyggt foto och passade musik och slutet var riktigt bra, för att inte spoila för mycket så slutar jag där.
Läs mer
3
JT
Det här är verkligen en film med tydliga styrkor & svagheter. Den är väldigt snygg, har två utmärkta insatser i Ferguson & Gyllenhaal och ett helt briljant slut. Tyvärr har den även ett par riktigt stolpiga insatser och väldigt många klyschor. Överlag en trevlig om än lite ojämn rymdskräckis!
Läs mer
1
Recensionen slår i stort huvudet på spiken. Otroligt platt vägen igenom och klyschor var inte bara många, de fungerade inte heller.
Läs mer
Visa fler