The Covenant 2023

Action Drama Krig Thriller
Storbritannien
123 MIN
Engelska
The Covenant poster

Synopsis

Befälhavaren John blir tillsammans med sin tolk Ahmed de enda överlevarna vid sin enhet i Afghanistan. Efter att Ahmed blir kvar i landet efter att ha räddat Johns liv, bestämmer sig John för att återvända till krigszonen för få sin kollega och vän i säkerhet.
Ditt betyg
3.4 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

25 april 2023 | 10:00

Blodig hjältesaga i grym och storslagen natur

Jake Gyllenhaal och Dar Salim utgör en samspelt duo i Guy Ritchies krigsfilm om en otrolig räddningsaktion i talibanernas Afghanistan.
Året är 2018, platsen en amerikansk armébas i Afghanistan, och uppdraget att leta fram talibanernas vapenförråd. Lokala tolkar hjälper till i utbyte mot löften om uppehållstillstånd i USA - om de överlever vill säga, för “The Covenant” inleds med ett bombattentat som inte bara dödar tolken utan även två av soldaterna i befälhavare John Kinleys trupp.
 
Kinley (Jake Gyllenhaal) måste anlita en ny tolk, och intervjuar Ahmed (Dar Salim). Upplägget ger oss ett fint tillfälle att bekanta oss med de två huvudrollsinnehavarna; den rättskaffens Kinley som gärna vill följa spelreglerna (vilket inte har gett något resultat alls) men ändå tar chansen med den rätt så blasé Ahmed, trots att denne säger sig anta jobbet endast för pengarna (ville inte ska visa sig stämma helt och fullt) samt har rykte om sig att vara “svår”.
 
Redan under första uppdraget ifrågasätter Ahmed Kinleys order, och tack vare det räddas truppen från ett bakhåll. Ahmed är intelligent och exceptionellt kunnig. Tack vare honom lyckas truppen lokalisera ett vapenförråd, men blir övermannade. Kinley och Ahmed tvingas fly tillsammans ut i det karga, vackra berglandskapet, långt från armébasen, med talibanerna hack i häl.
 
Richie skapar fina spänningsmoment i actionscenerna, och kamerasvepningarna över den kala naturens milsvida berg och dalar är spektakulära. Överlag känns filmen mognare än hans tidigare verk, inte lika macho, och med färre “tough guy”-orddueller. De få scener där Kinley kör på med Richies signaturtrogna machosnack passar dock inte 100-procentigt ihop med Gyllenhaals melankoliska befälhavarporträtt. Ahmeds dialogfattiga rollfigur däremot är ett ypperligt redskap för Salim, som lyfter sin karaktär långt utöver premisserna. Honom kommer vi definitivt se mer av framöver!
 
Helheten är en fin actionrulle med ett tänkvärt politiskt budskap. För USA höll inte sitt löfte om uppehållstillstånd - över 300 tolkar som blev kvar i Afghanistan sedan USA drog tillbaka sina trupper har mördats av talibanerna medan fler lever undangömda. Framför allt kan dock filmen ses som en hjältesaga, inte baserad på personer som funnits i verkligheten men exempel på de utmaningar som så många soldater och tolkar tvingades övervinna.
 
För när Kinley skadas tvingas Ahmed släpa honom under stora strapatser till armébasen över 100 kilometer bort. Det gör honom till en lokal hjälte, en legend, men sätter även ett högt pris på hans huvud. Att Ahmed lämnas kvar och tvingas leva undangömd med fru och nyfött barn medan Kinley transporteras tillbaka till USA i säkerhet hos sin familj tär på dennes samvete. Han dricker, han kan inte sova, och han kan inte kontrollera sitt humör.
 
“Covenant” betyder en förpliktelse, ett löfte, ett åtagande enligt eftertexterna. Soldatlivet är plikten framför allt, och filmen genomsyras av de starka band som skapas soldater emellan. Det finns bara en sak att göra, inser Kinley, och det är att bege sig tillbaka till Afghanistan på ett privat räddningsuppdrag…
 
Filmen är som bäst under de spänningsstinna actionscenerna, men den kan kännas aningen lång emellanåt. Behöver vi verkligen dessa insprängda summeringar och förklaringar satta till melodramatisk stråkmusik när vi precis sett själva vad som hänt? Ett mer intressant val hade kanske varit återberättanden ur de kvarlämnade tolkarnas perspektiv, vilket saknas.
 
På det stora hela är “The Covenant” en traditionellt gjord krigsfilm om en otrolig räddningsaktion i talibanernas Afghanistan. Gyllenhaal och Salim utgör en samspelt duo och berättelsen är tänkvärd. Actionscenerna är välgjorda och scenografin spektakulär. En blodig men sevärd filmupplevelse!
| 25 april 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Jääkla bra film med magisk spänning, foto, ljud och musik!
Läs mer
5
10 av 10 eller max i bra film
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu