Ambulance 2022

Action Drama Thriller
USA
136 MIN
Engelska
Ambulance poster

Synopsis

Krigsveteranen Will Sharp som är i desperat behov av pengar för sin frus sjukvård, ber sin adoptivbror Danny om hjälp. Danny, en karismatisk yrkesbrottsling, erbjuder honom i stället att vara med på ett jobb: det största bankrånet i Los Angeles historia på 32 miljoner dollar. Eftersom hans frus liv står på spel, kan Will inte säga nej. Men när deras flykt går snett, kapar de desperata bröderna en ambulans med en allvarligt sårad polis och en akutsjukvårdare ombord.
Ditt betyg
2.9 av 55 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

22 mars 2022 | 13:30

Ingen gör action som Michael Bay

Jake Gyllenhaal och Yahya Abdul-Mateen II har en satans eftermiddag när de rusar fram på LA:s gator i en stulen ambulans. Actionkungen Michael Bay vet hur man levererar fartfylld action, men förstår sällan när det är läge att trycka på bromsen.
Välkommen tillbaka, Michael Bay. Det känns som alldeles för många år sen du gav oss en renodlad, bombastisk actionrulle på bio - något som inte innehöll barnsliga robotar som bankar på varann. 
 
Bays senaste film, ”6 Underground”, producerades för Netflix men hans visuellt extravaganta stil ihop med alla explosioner, skottlossningar och tillhörande maffigt ljud gör sig ju bäst i en biosalong. ”Ambulance” är en enkel men intensiv heistfilm/biljakt som i sina bästa stunder för tankarna till 90-talets laddade actionthrillers som ”Heat” eller ”Speed”… eller varför inte Bays egna ”Bad Boys”. Att han sen gärna blinkar till sina egna filmer som ”The Rock” är en kul detalj för oss fans som åkt med på Bayhem-tåget sedan början av hans karriär. 
 
Allt är som vanligt och precis lika stort, galet och destruktivt som man kan vänta sig. En stulen ambulans och ett lång följe av polisbilar far fram genom Los Angeles gator, och krockar med varenda blomstånd och souvenirkiosk som står i vägen. I förarhytten: två desperata rånare vars bankkupp gick väldigt snett. Ska de lyckas komma undan med bytet på 16 miljoner dollar?
 
Den enkla handlingen är lånad från danska actiondramat ”Ambulansen” från 2005, men uppblåst till en fet Hollywoodsk vansinnesfärd med extra krut. Här finns också utrymme för ett svettigt kammarspel inuti själva flyktbilen. En stackars stressad sjuksköterska (Eiza Gonzalez) har tagits som gisslan, och försöker rädda livet på en döende polisman  - känsliga tittare bör varnas för en magstark operationsscen.
 
Jake Gyllenhaals karisma lämpar sig väl för en annorlunda roll som oberäknelig bankrånare, och som publik vet man aldrig riktigt hur farlig Danny kan bli. Däremot hejar man hela vägen på Yahya-Abdul Mateen II, som från de allra första scenerna etableras som fel man på fel plats. Dannys adoptivbror Will är en krigsveteran med nyfödd bebis och cancersjuk fru, som behöver pengar till en dyr operation. Twisten: bankrånaren är egentligen en hygglig kille.
 
Det är alltför lätt att vifta bort Michael Bays filmer som platta, ytliga och rentav korkade, och visst - ingen kan väl anklaga honom för att skapa sofistikerat drama eller fängslande karaktärer. Han är mer intresserad av galna kameraåkningar som kan göra en åksjuk innan biljakten ens hunnit börja. Det är inget nytt. Men det är också i det visuella spektaklet som ”Ambulance” kör om det mesta i sin genre. Rastlösa kameramän far omkring som om livet stod på spel. Specialbyggda drönarkameror tar med oss på en hisnande åktur genom Los Angeles i rusningstrafik. Bays kärlek för praktiska effekter sätter pricken över i:et.
 
Det är fullt ös medvetslös i dryga två timmar, kryddat med mycket humoristiska detaljer och underhållande småtjafs mellan huvudrollerna. ”Ambulance” borde för övrigt slå något slags rekord i kvaddade bilar. Till slut blir det för mycket av det goda och regissören vet inte när han bör trycka på bromsen. Ytterligare några gangsters blandas in längs vägen med rörigt resultat. Bay får svårt att knuta ihop alla trådar och borde egentligen ha klippt ner den sista halvtimmen.
 
Men det är jäkla bra popcorn-underhållning för det mesta. Filmen tar inte sig själv på allvar och det bör inte du heller göra.
| 22 mars 2022 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
4
Riktigt cool film, en av de bättre rånarfilmerna. Har man sett mer kraschade bilar och avlossade skott i en film? Snyggt filmat, och mycket drönarshots. Gyllenhaal och musiken är magisk.
Läs mer
5
Full action från början till slut. En av de bästa filmer jag sett.
Läs mer
1
Absolut en av de sämsta filmerna jag sett på länge. Usla karaktärer, en story som bara blev mer och mer urspårad.. kunde inget annat än att skratta åt det hela.
Läs mer
Visa fler