No Hard Feelings 2023

Komedi
USA
103 MIN
Engelska
No Hard Feelings poster

Synopsis

På randen av att förlora sitt barndomshem upptäcker Maddie en spännande jobbannons: rika föräldrar som letar efter någon att "dejta" deras introverta 19-årige son, Percy, innan han börjar college. Till sin förvåning upptäcker Maddie snart att den udda Percy inte är som han verkar.
Ditt betyg
2.7 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

26 juni 2023 | 08:00

Jennifer Lawrence har kul i spretig romcom med humor och allvar

Jennifer Lawrence som du aldrig sett henne tidigare - i en vild, fräck romcom där hon dejtar en osäker oskuld för att få en gratis bil. Det är inte allt som funkar men mycket är kul, och Lawrence och nykomlingen Andrew Barth Feldman är söta tillsammans.
Vi har sett det förut. Person uppvaktar annan person under falska premisser (ljuger) men blir oväntat förälskad i det lyckligt ovetande offret. Dilemma! Speciellt 1990-talet var fullspäckat av denna typ (”She’s All That”, ”En djävulsk romans”, ”10 orsaker att hata dig”) och nu verkar den vara tillbaka, senast i den bleka ”Love Again”.
 
Här är det Uber-chauffören Maddie (Jennifer Lawrence) som är desperat att få tillbaka sin bil för att kunna rädda sitt barndomshem. Hon hittar en annons där ett rikt par (Matthew Broderick, Laura Benanti) söker någon att dejta deras introverta son Percy (Andrew Barth Feldman). Den vilda Maddie och oskuldsfulla Percy är knappast någon match i starten men ni kan gissa vad som händer med tiden...
 
Medan mycket är förutsägbart i den här filmen - och genren generellt - så finns en befriande avslappad stil och ton. Man blandar friskt rapp dialog, fräck vuxenhumor och förlösande slapstick med några tänkvärda funderingar kring identitetssökande och klasskillnader. Det senare är mer skrapande på ytan än några filosofiska djupdykningar och det är långt ifrån alla skämten som landar men en film med sådant gott humör är svår att hata.
 
Det är speciellt kul att se Oscarsvinnaren Lawrence i ett sådant sammanhang efter nästan ett decennium av uteslutande tunga, dramatiska roller. Hon har kul och det märks. Där andra lätt hade kunnat sexualiserats i rollen, speciellt i de många delvis eller helt avklädda scenerna, så görs det tydligt på stjärnans egna villkor. Hennes flirtande och förförande är så komiskt överdrivet att det erbjuder några av filmens största skratt.
 
Hon är dessutom fin kemi med lovande nykomlingen Feldman som gör Percy till mer än en nördig, stammande oskuld. Trots en förvånansvärd brist på erfarenhet framför kameran så håller han sig imponerande på samma nivå som sin stabila motspelare. De utgör en söt duo som vi trots rollfigurernas brister lär känna och bry sig om. I slutändan handlar det mer om att de två osäkra individerna ska finna sig själva än varandra.
 
Birollerna gör även sitt och även om de aldrig tar över så har de betydelsefulla platser i storyn. Broderick (i kanske årets fulaste filmfrisyr) och Benanti (”Tick, Tick… Boom!”) är idealiska som välmenande men verklighetsfrånvända överklassföräldrar. Natalie Morales (”Santa Clarita Diet”, ”Dead to Me”) och Scott MacArthur (”Halloween Kills”) är charmiga som Maddies vänner. 
 
Med det sagt är det långt ifrån en perfekt film. Tonen är väl spretig och balansen mellan humor och allvar ojämn. Tanken om att det hela borde varit roligare infinner sig ofta och ibland drabbas den av 1980-talskomedins missförstånd om att hysteriskt är roligt. Speciellt mamma-skämten om Maddies ålder faller platt när Lawrence knappast ser äldre ut än 25.
 
Det är en mellanfilm som knappast bryter ny mark men samtidigt roar tillräckligt för att lägga sig på aningen högre nivå än andra, lättglömda bidrag till genren. Det bjuds ändå på några sköna garv och man lämnar salongen med ett leende på läpparna. Och hur kan man inte gilla en film som både lyckas skämta om och senare på ett rörande sätt ge filosofisk mening till Hall & Oates 1980-talshit ”Maneater”?
| 26 juni 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Jennifer Lawrence är högaktuell på bio med en romantisk komedi som heter “No Hard Feelings”. Den filmen har jag nu varit och sett. Jag ska därmed med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. När Maddie (Jennifer Lawrence) ställs inför att förlora sitt barndomshem ser hon en intressant platsannons. Några rika curlingföräldrar letar efter någon som kan "dejta" deras introverta 19-årige son, Percy (Andrew Barth Feldman), innan han börjar på college. Till sin förvåning upptäcker Maddie snart att den udda Percy inte är som han verkar och att dejtandet kommer att bli mer komplicerat än hon hade kunnat ana. För Oscarsvinnaren Jennifer Lawrence som för många är mest känd för sin huvudroll i “The Hunger Games” trilogin så har det genom åren blivit mest tunga och dramatiska roller eller roller i traditionella blockbuster filmer. Därav lät det intressant att för första gången se henne i en romantisk komedi där hon gör en roll som är ganska långt ifrån de roller hon har gjort tidigare. Det var anledningen till att filmen “No Hard Feelings” lockade mig till biografen och romantisk komedi visade sig vara ett en genre som Jennifer Lawrence verkligen passade för. Det var väldigt underhållande att se henne pröva ny mark. Temat att en kvinna får betalt för för att dejta en i jämförelse med henne minderårig kan tyckas vara ett kontroversiellt tema som också har skapat en del reaktioner kring den här filmen. Men relationen mellan filmens huvudkaraktärer är ganska oskyldig. Så någon anledning till dessa negativa reaktioner finns inte. Dock kan historien tyckas ganska förutsägbar. Det har gjorts många romantiska filmer där kärlekspar möts på falska premisser och det sedan uppstår kärlek eller vänskap på riktigt. Så temat känns inte direkt obekant. Men detta räddas mycket av Jennifer Lawrence charm och den kemi hon har med sin relativt okända motspelare Andrew Barth Feldman. Det märks dessutom att Jennifer Lawrence stormtrivs med att göra denna för henne annorlunda roll och det sprider energi över hela filmen. Hon och Andrew Barth Feldman blir en charmig duo att följa och det är svårt att inte gilla karaktärerna. Filmen “No Hard Feelings” är en charmig romantisk komedi med hjärtat på rätta stället. Man får många skratt på resans gång då det här osannolika kärleksparets relation växer fram. Identitet och klasskillnader är teman som filmen snuddar vid. Men sammanfattningsvis så är det man får en fin film där två vilsna personer finner sig själva i mötet med varandra. Att mycket med filmen kan kännas förutsägbart är inget som gör något. En romantisk komedi ska man bli glad av och glad känner man sig efteråt när man lämnar biosalongen. Så mitt betyg till filmen “No Hard Feelings” är 4/5.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu