Film

Skribent

MovieZine

31 mars 2017 | 17:05

De 49 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen?
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 

Drama

 
Ett absolut måste. Konstant underhållande om något så tråkigt som finanskrisen 2008, med storspel från Ryan Gosling, Christian Bale, och Steve Carell.
 
“En oväntad vänskap” är ett väldigt väntat val på en sådan här lista, men det gör inte filmen mindre bra för det. Om du inte sett en film med din mamma på ett tag, sätt på den här.
 
Moneyball (2011)
Lågmält och verklighetsbaserat om en baseballcoach som använde avancerad statistik för att nå framgång, vilket ingen annan hade gjort tidigare. Med Brad Pitt och Jonah Hill i huvudrollerna.
 
Jakten (2012)
Obehaget formligen sipprar ur den här Thomas Vinterberg-filmen om en dagislärare som blir anklagad för pedofili. Mads Mikkelsen är knäckande bra som mannen som får uppleva hur ett helt samhälle långsamt vänder sig emot honom.
 
Regisserad av Sofia Coppola. Om ett gäng ungdomar som bryter sig in hos kändisar och snor designervaror. Filmen bygger på verkliga händelser.
 
Drive (2011)
Kultfilm av Nicolas Winding Refn med en tystlåten Ryan Gosling i huvudrollen. Det pulserande snygga fotot och synthmusiken höjer stämningen i detta stillsamma men våldsamma gangsterdrama.
 
Naomi Watts och Ewan McGregor spelar ett par som hamnar mitt i den värsta mardrömmen man kan tänka sig; tsunamikatastrofen i Thailand år 2004.
 
Brutalt, hänsynslöst, och drabbande. Regissören Steve McQueen låter Chiwetel Eijofor genomgå helvetets alla kval i rollen som slaven Solomon Northup. Michael Fassbender och Brad Pitt spelar biroller.
 
Jim Carrey spelar huvudrollen i den här klassikern av Peter Weir. Vad skulle du göra om du började misstänka att hela ditt liv var en enda stor dokusåpa?
 

Komedi

 
Ben Stiller-regisserad satir som blivit bäst ihågkommen för Robert Downey Jr och Tom Cruise i väldigt skruvade roller. Handlar om ett filmteam som ska spela in en krigsfilm, men hamnar i ett riktigt krig.
 
Dumhumor av den bästa, allra mest gapskrattsframkallande, sorten. Citatvänlig till tusen på ett sätt Will Ferrells filmer inte varit sedan dess.
 
Dum & Dummare (1994)
Ja, du har säkert sett den förr. Men man kan aldrig få nog av "världens mest irriterande läte".
 
Jackass-filmerna (2002, 2006, 2010)
Humor behöver inte vara smart för att vara rolig. Det levande beviset på den tesen kommer i form av “Jackass”-filmerna, där ett gäng unga män skadar sig själva i en serie sjuka stunts. Stäng av hjärnan och njut. Eller spy.
 
Easy A (2010)
Emma Stones genombrottsroll som präktig high school-tjej som drar en lögn och blir populärast i skolan. Men det kommer med ett pris.
 
Baksmällan (2009)
Två dagar innan bröllopet åker ett gäng kompisar iväg på svensexa till Las Vegas. När de vaknar upp efter en hård natt (med en tiger i badrummet) måste de följa sina egna spår för att lista ut vad som egentligen hände...
 
Mean Girls (2004)
Cady är den nya tjejen i skolan och vet inte riktigt var hon hör hemma. Den populäraste gruppen tjejer på skolan är The Plastics och deras ledare Regina George visar intresse för Cady.
 

Action

 
Watchmen (2009)
Innan Zack Snyder började filmatisera DC-hjältar på löpande band, gjorde han sin kanske bästa film - en helt suverän filmatisering av Alan Moores serie ”Watchmen”. Starkt drama, slående action och även en del komiska inslag.
 
Ant-Man (2015)
En av Marvels bättre filmer handlar om halvkriminelle Scott Lang (Paul Rudd), som med ny teknik blir till mikrohjälten Ant-Man. Se den innan uppföljaren kommer år 2018.
 
End of Watch (2012)
Kompromisslöst och hårt om två patrullerande poliser i ett av Los Angeles tuffaste distrikt. En pseudo-dokumentär där kemin mellan Jake Gyllenhaal och Michael Peña sprakar.
 
Christopher Nolans andra Batman-film är bland det bästa som gjorts i superhjältegenren. Dags för en omtitt snart?
 
Tom Hardy och Charlize Theron trycker gasen i botten i denna moderna actionklassiker. George Millers reboot på 80-talets "Mad Max"-filmer lev flerfaldigt Oscarsnominerad. 
 

Skräck & thriller

 
Zack Snyders bästa film är den här nyinspelningen av George Romeros klassiker. Kul, snyggt, snabbt, och lite läskigt. Dessutom skjuter en av karaktärerna Jay Leno i huvudet.
  
Ett modernt mästerverk av Martin Scorsese där den mörka stämningen ligger som en våt filt över varenda scen. Baserad på en fantastisk bok av Dennis Lehane, men filmen är faktiskt ännu bättre.
 
Honeymoon (2014)
Otäckt, stämningsfyllt, och riktigt creepy om ett par som hoppas på romantisk smekmånad i en stuga i skogen. Inget gott händer någonsin i en stuga i skogen.
 
Tom Hardy-lookaliken David Marshall-Green spelar paranoid middagsgäst i den här tryckande dramathrillern. Något är fel, men vad? Slutet glömmer man inte i första taget.
 

Sci-fi & fantasy

 
Gattaca (1997)
Ett existentiellt drama om en genetiskt underlägsen man, spelad av Ethan Hawke, som för att uppfylla sin dröm om att resa till rymden tar på sig en “bättre” mans identitet. Ganska långsamt, men väldigt tänkvärt.
 
Matrix (1999)
Det går alltid att se om "Matrix" och förundras över de banbrytande visuella effekterna, hitta detaljer i den komplexa handlingen eller bara njuta av det snygga fotot och musiken. Syskonen Wachowskis sci-fi, där Keanu Reeves upptäcker att vår värld är en datorsimulering, är en av 90-talets absolut bästa filmer.
 
Moon (2009)
Innan Duncan Jones for till Azeroth i “Warcraft” gjorde han sig ett namn med den här lilla sci-fi-pärlan. Sam Rockwell spelar en man som arbetar ensam på månen, men mot slutet av sitt treåriga skift börjar mystiska, omöjliga saker att hända.
 

Barn & familjefilm

 
Insidan ut (2015)
Pixars bästa film? Vi tycker det! Det här är en finurlig och fantasifull liten historia där känslorna inom oss gestaltas av fem varelser, som inte alltid håller sams. Snyggt animerat, pedagogiskt berättat och med en story som berör.
 
Järnjätten (1999)
Brad Birds vackra 50-talsskildring av en pojkes vänskap med en robot är en stor favorit hos många.
 
Hugo Cabret (2011)
Det är inte ofta Martin Scorsese släpper ifrån sig något familjevänligt. Men med "Hugo Cabret" har han träffat rätt, utan att kompromissa sin typiska stil. Det handlar om en ung föräldralös pojke, mystiska gåtor - och på ett smart sätt väver man också in många fina överraskningar till de som kan sin filmhistoria.
 

Svenskt

 
Snabba Cash-filmerna (2010, 2012, 2013)
Gangster-trilogin som följer JW (Joel Kinnaman), Jorge (Matias Varela) och ett gäng andra småbusar på väg upp i Stockholms undre värld. Andra filmen är bäst, men hela serien håller en hög nivå.
 
Smala Sussie (2003)
En härligt skruvad Värmlands-skröna från Ulf Malmros. "Smala Sussie" har med sitt höga tempo, galna karaktärer och citatvänliga oneliners blivit en riktigt svensk komedi-klassiker med åren.
 
Ego (2013)
Martin Wallström spelar den ytliga Sebastian som inte har några större ambitioner i livet. Hans liv består av Stureplan och tjejer. Allt förändras när en olycka sker och han möter den personliga assistenten Mia.
 
Cockpit (2012)
En svensk komedi med Jonas Karlsson i huvudrollen som piloten Valle. Han blir av med sitt jobb när ett flygbolag söker en kvinnlig pilot, och bestämmer sig för att klä ut sig till kvinna.
 
Sven är trött på sitt liv så han bestämmer sig för att åka till Thailand och skriva på en bok. Han möter flera speciella personer och lär sig nya saker om kärlek, vänskap och om sig själv.
 
Svensk biosuccé med Robert Gustafsson i rollen som Allan, som vi får följa under ett sällsynt händelserikt liv. Oscarsnominerades för Bästa smink.
 

Romantik

 
The Proposal (2009)
Vad händer när ens visum går ut och man måste lämna landet? Jo, man gifter sig med sin assistent förstås. Margaret lovar sin assistent Andrew en befordran om han går med på att gifta sig med henne.  
 
Dagboken (2004)
De finner varandra men kommer från skilda världar. Det är en fin kärlekshistoria men inte utan hinder. Modern romantisk klassiker med Ryan Gosling och Rachel McAdams.
 
En riktig mys-klassiker med Audrey Tautou som käck, kärleksjagande Paris-donna. 
 
Warm Bodies (2013)
En mörk komedi om en zombie som räddar den levande Julie från en attack. De skapar en vänskap även om zombien som hon kallar för ”R” inte kan säga mycket.
 
Kultboken har blivit en älskad tonårsfilm med Emma Watson i spetsen. Ett äkta och varmt porträtt av hur det är att vara ung, blyg, förvirrad, kär - allt det där som hör ungdomen till.
 

Dokumentär

 
"Selma"-regissören Ava DuVernays uppmärksammade dokumentär tar en titt innanför amerikanska fängelseväggar där rasismen frodas.
 
En titt in bakom kulisserna på den hårda världen kring independentspel-utveckling. Underhållande, rörande, och ögonöppnande då fyra nördar visar just hur mycket de bryr sig om sina snart färdigställda alster.
 
Oscarsnominerad skildring av händelser som skakade Kiev vintern 2013. När stadens torg ockuperades av medborgare, missnöjda med den sittande presidenten, valde regeringen att sätta hårt mot hårt.
 
Amanda Knox (2016)
True crime-skildring i "Making a Murderers" anda. Utbytesstudenten Amanda Knox skapade rubriker när hennes italienska vän hittades mördad. Flera år senare återberättar Amanda själv vad som hände den natten. Det är upp till tittaren att avgöra hur mycket som är sant.
 

Klassiker

 
Äktenskapsdrama med 50 år på nacken, men replikerna är lika vassa än idag. Både tragiskt och mycket underhållande när Elizabeth Taylor och Richard Burton förolämpar varandra under en lång festnatt.
   
Hårdkokt, omtumlande och rejält cool! Ray Liotta, Robert de Niro och Joe Pesci spelar maffiasnubbarna som vi följer under en 30-årig "karriär" i gangstervärlden.
 
Goonies - Dödskallegänget (1985)
En grupp småstadsbarn hittar en skattkarta och ger sig ut för att leta rikedomar. Klassiskt 80-talsäventyr som inspirerat en hel generation av filmskapare, och inte minst tv-serien "Stranger Things". 
 

Kolla också in vilka filmer och tv-serier som är nya på Netflix i april.

 
Vilka filmer och tv-serier vill ni rekommendera på Netflix? Tipsa nedan!
| 31 mars 2017 17:05 |