Film

Skribent

MovieZine

1 september 2023 | 05:30

De 49 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Låt MovieZine guida dig till de bästa filmerna att streama på svenska Netflix 2022: komedier, familjefilmer, skräck med mera.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Hitta filmer som passar hela familjen, eller en bra film att se på första dejten? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig.
 
Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet. Här är våra bästa filmtips på Netflix!
 
 
 

Actionfilmer på Netflix

 
Heart of Stone (2023)
Netflix har satsat hårt på egna actionrökare som "Extraction" och "Red Notice". Gillar du dem så bjuder även "Heart of Stone" på hyfsad underhållning och verklighetsflykt, med Gal Gadot som internationell spion.
 
RRR (2022)
Fjolårets stora överraskning på actionfronten kommer från Indien! "RRR" är en vanvettigt underhållande blockbuster som blandar storartade stunts, over-the-top-action och otippade musikalnummer med starka känslor och humor. Speltiden på tre timmar susar förbi. (Obs: Du måste ändra dina språkinställningar för att kunna komma åt filmen via svenska Netflix.)
 
Nobody (2021)
Vanliga gubbar som tvingas bli actionhjältar är en genre som Liam Neeson gjorde populär. Här är det istället Bob Odenkirk ("Better Call Saul") som tvingas tuffa till sig när hans familj utsätts för hot. Sen får busarna ångra sig rejält.
 
Gunpowder Milkshake (2021)
Fartfylld och snygg action med stark inspiration ur serietidningarnas värld. Karen Gillan spelar en lönnmördare som slår tillbaka mot den mystiska organisation som förrådde henne - med hjälp av morsan och andra tuffa, hårt beväpnade kvinnor.
 
Gladiator (2000)
Ridley Scotts episka muskelbygge håller fortfarande med råge håller som bred filmunderhållning. Mycket vilja och en hel del själ samsas med spektakulära stridscener och idealtypisk romarjargong i en oerhört underhållande blockbuster.
 
Large cffdcb9927139397c2e5796c32c0a2f4 western
 

Gripande dramafilmer på Netflix

 
På västfronten intet nytt (2022)
Den klassiska romanen med samma titel av Erich Maria Remarque filmas åter igen med starkt resultat. Den både följer originalberättelsen om soldater i krig och breddar med skildring av politiken bakom allt. Årets tyska Oscarsbidrag är en omskakande skildring av krigets fasor.
 
The Good Nurse (2022)
Jessica Chastain spelar sjuksköterskan som får en ny kollega (Eddie Redmayne) på jobbet. De blir snart nära vänner, men när patienter börjar dö under mystiska omständigheter börjar hon misstänka att han inte är den han utger sig för att vara. Välspelat och verklighetsbaserat.
 
The Power of the Dog (2021)
Kritikerrosat och Oscarstippat westerndrama signerat Jane Campion. På en ranch i Montana år 1925 möter vi en surmulen cowboy som effektivt stöter bort alla människor runt omkring sig, men brorsans nya fru och hennes son får fasaden att rämna. Benedict Cumberbatch är strålande.
 
Pieces of a Woman (2020)
Om du vill ha dina dramafilmer känslomässigt utmattande, gåshudsframkallande och raktigenom engagerande - missa inte "Pieces of a Woman". Vanessa Kirby briljerar som en kvinna som får hantera frågor och dilemman ingen förälder ska behöva ställas inför.
 
Max Manus (2008)
Som ett granatsplitter från klar himmel kom succéfilmen “Max Manus”, om norska motståndsrörelsens skickligaste sabotör under andra världskriget. Regissörerna Joachim Rønning och Espen Sandberg har sedan dess gjort karriär i Hollywood.
 
Gangs of New York (2002)
Martin Scorsese står bakom en episk, ambitiös och makalöst välgjord film som präglas av autentisk tidskänsla och briljanta skådespelare (DiCaprio och Day-Lewis i täten). Långa och välskrivna dialogscener varvas sömlöst med våldsamma gängstrider i mitten av 1800-talet. Nominerad till 10 Oscars.
 
 

Sköna komedier på Netflix

 
You Are So Not Invited to my Bat Mitzvah (2023)
Adam Sandlers mest kritikerrosade film någonsin, sägs det. Men han håller sig i bakgrunden och låter sin dotter ta huvudrollen, som en judisk tonåring som planerar den perfekta festen. Charmig tonårskomedi med många skratt och pinsamheter.
 
You People (2023)
Fördomar, rasism och religionskonflikter är i fokus i den här oförutsägbara romantiska komedin. Kärleken prövas hårt när en vit judisk man och en svart muslimsk kvinna möts och familjerna skakas om. Eddie Murphy och Jonah Hill gör huvudrollerna.
 
Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)
Thrillerkomedin ”Glass Onion” är den fristående fortsättningen på sköna deckarkomedin ”Knives Out” från 2019. Daniel Craig och hans säregna söderndialekt är tillbaka, nu för att lösa mordgåtor och dricka cocktails på en exotisk grekisk ö, i sällskap av snorrika och självupptagna svin. Inte lika vass som originalet men ändå underhållande.
 
Don't Look Up (2021)
Adam McKays katastroffilmsparodi lyckas bedriva skrockvänlig satir samtidigt som den engagerar känslomässigt. Jennifer Lawrence och Leonardo DiCaprio försöker varna världen för en dödlig komet. Stjärnspäckad rollista med Meryl Streep, Timothée Chalamet och Jonah Hill i den roliga ensemblen.
 
The Big Short (2015)
En komedi om ekonomi, Wall Street och finanskrisen, hur kul kan det vara? Jodå, i händerna på Adam McKay (han igen) blir det både underhållande och faktiskt lärorikt.
 
 

Skräck & thrillers på Netflix

 
Scream 6 (2023)
Den senaste filmen om Ghostface och hans offer flyttar handlingen till Manhattan. Jenna Ortega från "Wednesday" är en av ungdomarna som försöker gissa mördarens identitet.
 
Pale Blue Eye (2023)
Regissören Scott Cooper tar med oss till år 1830 och en kuslig mordutredning. Christian Bale har huvudrollen som utredare med författaren Edgar Allan Poe som hjälpreda. Vi bjuds på en stor portion gotiskt mörker.
 
Texas Chainsaw Massacre (2022)
Nya ”Motorsågsmassakern” är blodig, brutal och faktiskt också riktigt bra! Kanske inte direkt nytänkande, men den gör det den lovar: bjuder på en väldigt massa massaker med motorsåg.
 
The Hater (2020)
En ung man får jobb på en PR-firma som ägnar sig åt smutskastning i sociala medier. Han är skrämmande bra på sitt jobb, och tar sikte på en populär politiker. Tät polsk thriller som tar upp högaktuella ämnen med samma nerv som i "Taxi Driver" eller "Nightcrawler".
 
A Quiet Place (2018)
En familj smyger runt i en värld där ljudkänsliga monster har tagit över. Med nerver på helspänn från början till slut sitter man orörlig och vågar knappt andas. En fasligt intensiv rysare som verkligen vet hur den ska skrämma och gripa tag i sina åskådare.
 
The Visit (2015)
M. Night Shyamalan avlägger ett återbesök i skräckgenren med den stämningsfyllda, nervkittlande och riktigt otäcka historien om två barns mardrömslika vistelse hos sina morföräldrar.
 
 

Sci-fi & fantasy på Netflix

 
They Cloned Tyrone (2023)
Sanslös komedi blandas med mystisk thriller och vass samhällskommentar när ett svart stadsområde råkar ut för märkliga händelser. Hyllningen till klassisk blaxplotation är kaxig och varm.
 
Love and Monsters (2021)
Skön mix av monster och romantik i en postapokalyptisk värld. Dylan O'Brien ("Maze Runner") spelar den kärlekskranke grabben som trotsar alla faror och ger sig ut på en farlig vandring för att återförenas med en barndomskärlek.

Code 8 (2019)
I framtiden föds fyra procent av alla människor med superkrafter. Men till skillnad från Peter Parker eller Clark Kent hamnar de ofta i ett liv i misär, utfrysta av allmänheten och trakasserade av polisen. En desperat man behöver dock använda sin förmåga för en kupp som kan rädda livet på hans mor. En spännande twist på superhjältegenren med Stephen Amell och Robbie Amell i huvudrollerna. Snart kommer en uppföljare.

Hålet (2019)
Tänk dig att du vaknar upp i en ödslig betongcell, en av många i ett vertikalt fängelse där varje våning får slåss om den knappa maten som erbjuds varje dag. Den spanska Netflix-filmen är rapp, originell och härligt äcklig. Även denna har en uppföljare på väg.
 
Blade Runner 2049 (2017)
Science fiction-estetiken är den mäktigaste vi har upplevt på en bioduk, och en film kan knappast laddas med mera atmosfär. Dens Villeneuve tar Ridley Scotts framtidsdystopi och fördjupar den med Harrison Ford och Ryan Gosling i huvudrollerna.
 
Her (2013)
En mer jordnära och realistisk science fiction talar om AI och ensamhet, paketerat som ett romantiskt drama. Joaquin Phoenix spelar mannen som blir fäst vid sitt nya operativsystem med Scarlett Johanssons ljuva stämma.
 
 

Bra barn- & familjefilmer på Netflix

 
Nimona (2023)
Det är svårt att stå emot charmiga anti-hjälten Nimona och hennes budskap att stå upp för sig själv och för det som känns rätt. Filmen bjuder på fartfylld animation baserad på ND Stevensons tecknade serier.
 
Matilda the Musical (2022)
Alla typer av känslor får plats i den här medryckande filmversionen. Filmatisering av en prisbelönad scenmusikal som i sin tur bygger på Roald Dahls bok om en väldigt speciell flicka som står upp mot vuxnas förtryck av barn. "Matilda" underhåller lika mycket som den upprör.
 
Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)
Med trallvänliga musikalnummer, pricksäkra röstskådespelare (Cate Blanchett som apa!) och ädla budskap kring livet, döden och ovillkorlig kärlek så är detta ett magiskt äventyr för stora och små som värmer gott i vintermörkret.
 
Havsmonstret (2022)
Toppbetyg från MovieZine när alla sagoingredienser prickas in; äventyrlig barnhemsflicka i huvudrollen, fantastiska havsmonster, häxor och hjältar på episka äventyr. Lägg till underbar animation, och få en spännande och tänkvärd filmupplevelse för stora och små. Oscarsnominerad för Bästa animerade film.
 
Min granne Totoro (1988)
21 animerade filmklassiker från japanska Studio Ghibli släpptes på Netflix häromåret. Var ska man börja? Kanske här, med en sprudlande magisk saga om förtrollade skogsväsen och lite sorg.
 
 

Svenska filmer på Netflix

 
En dag och en halv (2023)
Fares Fares debut som regissör. Han spelar också en av tre huvudroller i ett laddat gisslandrama, där en polis dras in i en familjefejd som spårat ut.
 
Året jag slutade prestera och började onanera (2022)
Bra vibrationer hela vägen när Katia Winter ("Ur spår") ålderskrisar i ännu en svensk romcom. En rolig ensemble ser till att humorn sitter som ett smäck, även när manus haltar.
 
Smala Sussie (2003)
Vansinnigt underhållande modern svensk filmklassiker signerad Ulf Malmros. Bisarra situationer, mycket humor och oförglömliga citat när Erik återvänder hem till Värmland för att hitta sin försvunna syster.
 
Ondskan (2003)
Samma år som "Smala Sussie" kom "Ondskan", baserad på Jan Guillous starka roman om tiden på internatskola. Mikael Håfström regisserar en tragisk och sorglig berättelse fylld av våld, hat, ilska och rädsla men också kärlek och lycka. Snart blir historien även tv-serie.
 
Tillsammans (2000)
90-talet och början på 2000-talet, tiden då Lukas Modysson gav oss några av vårt lands allra bästa filmer. ”Tillsammans” är en gripande ömsom roande historia om ett hippiekollektiv på 70-talet fångade både publikens och kritikernas hjärtan. Se den innan uppföljaren som släpps på bio i höst.
 
Fucking Åmål (1998)
Moodyssons regidebut kom med denna ungdomsfilm som än idag är bland det bästa i sin genre. Historien om Elin och Agnes som möts i ett fördomsfullt Åmål och dricker Oboy ihop definierade 90-talet.
 
 

Starka dokumentärer på Netflix

 
Wham! (2023)
Vilket glädjepiller! Vem kan stå emot framgångssagan om den unga, glada, och tillsynes bekymmerslösa duon George Michael och Andrew Ridgeley? Dokumentären om popduon Wham! håller uppmärksamheten till 100 procent.
 
Bo Burnham: Inside (2021)
När pandemin slog till och stängde ner världen, såg ståuppkomikern Bo Burnham till att göra något kreativt. Den här enmansshowen blandar vass humor, sköna musikvideos och en del sorg och vemod med träffsäkra reflektioner om vår samtid.

Naturens färger med David Attenborough (2021)
Med hjälp av innovativ teknik utforskar David Attenborough och hans filmteam naturen från ett helt nytt perspektiv - färger som vi inte kan se. Djuren använder sig av färger för att överleva och utvecklas, fram tills nu har människor inte kunnat se precis alla färger. Dokumentären är fantastiskt vacker.

Bläckfisken och jag (2020)
När en ovanlig vänskap uppstår mellan en filmskapare och en bläckfisk som lever i en sydafrikansk kelpskog öppnar sig en ny och gåtfull värld. En av Netflix mest hyllade dokumentärer.
 
 

Sevärda klassiker på Netflix

 
The Truman Show (1998)
90-talets stora komiker Jim Carrey gör en mer nedtonad roll än vanligt i en mer intelligent komedi än vanligt. "The Truman Show", om en man vars liv är en iscensatt dokusåpa, var före sin tid med sin satir om underhållningsbranschen.
 
Heat (1995)
Mellan skarpladdade shoot-outs möts en polis och en tjuv och inser att de kanske inte är så olika trots allt. Robert de Niro och Al Pacino är båda i sitt esse i denna långa, mörka och ljuvliga 90-talsklassiker signerad Michael Mann.
 
Léon (1994)
På den tiden då Luc Besson var riktigt bra gjorde han dramathrillern "Léon", om en ensam lönnmördare och en ung grannflicka som knackar på för hjälp. Natalie Portmans filmdebut är lika fantastisk än idag - och missa inte Gary Oldmans skurk!
 
JFK (1992)
Filmen som ska vara Oliver Stones favorit i hans egna filmografi är en skicklig konspiratorisk nagelbitare med en perfekt ensemble. En nästintill mästerlig titt på mordet på president John F. Kennedy och händelserna som skakade världen år 1963. Vad hände egentligen?
 
Besökarna (1988)
Finns det en svensk guilty pleasure värd namnet så är det 80-talsskräckisen med Johannes Brost, Lena Endre och Kjell Bergqvist. Det är ofta dåligt på en sådan nivå att det blir kul men stundtals även riktigt spännande.
 
Gudfadern (1972)
Francis Ford Coppolas filmatisering av Mario Puzos välkända roman "Gudfadern" är ett odödligt mästerverk, ett oförglömligt stycke historia som alltid kommer ha sin plats i filmhistorien.
 
Vilka filmer har vi missat? Tipsa gärna om era egna Netflix-favoriter i kommentarerna nedan.
| 1 september 2023 05:30 |