Film

Skribent

MovieZine

30 juni 2017 | 17:00

De 49 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Vi guidar dig till de bästa filmerna att streama på Netflix just nu.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 

Drama

 
Okja (2017)
Netflix senaste originalfilm är en satirisk skildring av den skoningslösa köttindustrin. Här följer vi flickan Mija som blivit vän med den stora, genetiskt manipulerade grisen Okja. När det onda storföretaget knackar på dörren och vill slakta Okja är det dags att fly. Med Tilda Swinton och Jake Gyllenhaal i rollerna.
 
Ett absolut måste. Konstant underhållande om något så tråkigt som finanskrisen 2008, med storspel från Ryan Gosling, Christian Bale, och Steve Carell.
 
Moneyball (2011)
Lågmält och verklighetsbaserat om en baseballcoach som använde avancerad statistik för att nå framgång, vilket ingen annan hade gjort tidigare. Med Brad Pitt och Jonah Hill i huvudrollerna.
 
Jakten (2012)
Obehaget formligen sipprar ur den här Thomas Vinterberg-filmen om en dagislärare som blir anklagad för pedofili. Mads Mikkelsen är knäckande bra som mannen som får uppleva hur ett helt samhälle långsamt vänder sig emot honom.
 
Drive (2011)
Kultfilm av Nicolas Winding Refn med en tystlåten Ryan Gosling i huvudrollen. Det pulserande snygga fotot och synthmusiken höjer stämningen i detta stillsamma men våldsamma gangsterdrama.
 
Naomi Watts och Ewan McGregor spelar ett par som hamnar mitt i den värsta mardrömmen man kan tänka sig; tsunamikatastrofen i Thailand år 2004.
 
Brutalt, hänsynslöst, och drabbande. Regissören Steve McQueen låter Chiwetel Eijofor genomgå helvetets alla kval i rollen som slaven Solomon Northup. Michael Fassbender och Brad Pitt spelar biroller.
 
Jim Carrey spelar huvudrollen i den här klassikern av Peter Weir. Vad skulle du göra om du började misstänka att hela ditt liv var en enda stor dokusåpa?
 
Large ec13ac1095ae95c3e619579a239d09b5 drive 1067x600
 

Komedi

 
Dope (2015)
En nördig plugghäst från ett tufft område i Los Angeles hamnar på fel fest, och lyckas få både polisen och ett kriminellt gäng efter sig.
 
Ben Stiller-regisserad satir som blivit bäst ihågkommen för Robert Downey Jr och Tom Cruise i väldigt skruvade roller. Handlar om ett filmteam som ska spela in en krigsfilm, men hamnar i ett riktigt krig.
 
Dum & Dummare (1994)
Ja, du har säkert sett den förr. Men man kan aldrig få nog av "världens mest irriterande läte".
 
Jackass-filmerna (2002, 2006, 2010)
Humor behöver inte vara smart för att vara rolig. Det levande beviset på den tesen kommer i form av “Jackass”-filmerna, där ett gäng unga män skadar sig själva i en serie sjuka stunts. Stäng av hjärnan och njut. Eller spy.
 
Easy A (2010)
Emma Stones genombrottsroll som präktig high school-tjej som drar en lögn och blir populärast i skolan. Men det kommer med ett pris.
 
Baksmällan (2009)
Två dagar innan bröllopet åker ett gäng kompisar iväg på svensexa till Las Vegas. När de vaknar upp efter en hård natt (med en tiger i badrummet) måste de följa sina egna spår för att lista ut vad som egentligen hände...
 
Mean Girls (2004)
Cady är den nya tjejen i skolan och vet inte riktigt var hon hör hemma. Den populäraste gruppen tjejer på skolan är The Plastics och deras ledare Regina George visar intresse för Cady.
 
Mrs. Doubtfire (1993)
Robin Williams i en av sina många paradroller! När frugan inte vill veta av honom längre, och kvalitetstien med barnen hotas, drar skådespelaren Daniel på sig klänning och peruk, och söker jobbet som familjens hemhjälp.
 
 

Action

 
The Amazing Spider-Man (2012)
Spindelmannen-rebooten med Andrew Garfield och Emma Stone är en underhållande actionfilm. Den har kanske inte har så mycket nytt att tillföra i genren, men roar gott med charmiga huvudroller.
 
Watchmen (2009)
Innan Zack Snyder började filmatisera DC-hjältar på löpande band, gjorde han sin kanske bästa film - en helt suverän filmatisering av Alan Moores serie ”Watchmen”. Starkt drama, slående action och även en del komiska inslag.
 
End of Watch (2012)
Kompromisslöst och hårt om två patrullerande poliser i ett av Los Angeles tuffaste distrikt. En pseudo-dokumentär där kemin mellan Jake Gyllenhaal och Michael Peña sprakar.
 
Christopher Nolans andra Batman-film är bland det bästa som gjorts i superhjältegenren. Dags för en omtitt snart?
 
 

Skräck & thriller

 
Sinister (2012)
Ethan Hawke spelar fadern som upptäcker en mörk hemlighet i familjens nya hus. Vad är det där för märkliga band på vinden...?
 
Zack Snyders bästa film är den här nyinspelningen av George Romeros klassiker. Kul, snyggt, snabbt, och lite läskigt. Dessutom skjuter en av karaktärerna Jay Leno i huvudet.
 
Honeymoon (2014)
Otäckt, stämningsfyllt, och riktigt creepy om ett par som hoppas på romantisk smekmånad i en stuga i skogen. Inget gott händer någonsin i en stuga i skogen.
 
Tom Hardy-lookaliken David Marshall-Green spelar paranoid middagsgäst i den här tryckande dramathrillern. Något är fel, men vad? Slutet glömmer man inte i första taget.
 
The Gift (2015)
Ett gift par råkar på en gammal bekant ur makens förflutna. En bekant som börjar dyka upp i tid och otid, och gör tillvaron allt mer obekväm. Joel Edgerton har skrivit manus, regisserat och spelar själv rollen som den märklige Gordo.
 
Large 5b6b9afa7138fadf8225382cdea141a0 dod 20big
 

Sci-fi & fantasy

 
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Den senaste delen i Star Wars-sagan introducerar nya karaktärer samtidigt som den hedrar originalet och respekterar det 40-åriga arvet. Häng med ut i rymden på nytt med Han Solo, Leia och nykomlingarna Rey, Finn och Poe.
 
Gattaca (1997)
Ett existentiellt drama om en genetiskt underlägsen man, spelad av Ethan Hawke, som för att uppfylla sin dröm om att resa till rymden tar på sig en “bättre” mans identitet. Ganska långsamt, men väldigt tänkvärt.
 
Matrix (1999)
Det går alltid att se om "Matrix" och förundras över de banbrytande visuella effekterna, hitta detaljer i den komplexa handlingen eller bara njuta av det snygga fotot och musiken. Syskonen Wachowskis sci-fi, där Keanu Reeves upptäcker att vår värld är en datorsimulering, är en av 90-talets absolut bästa filmer.
 
 

Barn & familjefilm

 
Shrek (2001)
Det charmiga gröna träsktrollet har kanske fått några uppföljare för mycket, men originalfilmen är fortfarande den roligaste. Sago-parodi med ett fint budskap, och röster av Mike Myers, Cameron Diaz och Eddie Murphy.
 
Insidan ut (2015)
Pixars bästa film? Vi tycker det! Det här är en finurlig och fantasifull liten historia där känslorna inom oss gestaltas av fem varelser, som inte alltid håller sams. Snyggt animerat, pedagogiskt berättat och med en story som berör.
 
Järnjätten (1999)
Brad Birds vackra 50-talsskildring av en pojkes vänskap med en robot är en stor favorit hos många.
 
Hugo (2011)
Det är inte ofta Martin Scorsese släpper ifrån sig något familjevänligt. Men med "Hugo Cabret" har han träffat rätt, utan att kompromissa sin typiska stil. Det handlar om en ung föräldralös pojke, mystiska gåtor - och på ett smart sätt väver man också in många fina överraskningar till de som kan sin filmhistoria.
 
Large 1be9f7a4ff3ab797042692e8a3fbf31a 9678475 orig
 

Svenskt

 
Snabba Cash-filmerna (2010, 2012, 2013)
Gangster-trilogin som följer JW (Joel Kinnaman), Jorge (Matias Varela) och ett gäng andra småbusar på väg upp i Stockholms undre värld. Andra filmen är bäst, men hela serien håller en hög nivå.
 
Smala Sussie (2003)
En härligt skruvad Värmlands-skröna från Ulf Malmros. "Smala Sussie" har med sitt höga tempo, galna karaktärer och citatvänliga oneliners blivit en riktigt svensk komedi-klassiker med åren.
 
Ego (2013)
Martin Wallström spelar den ytliga Sebastian som inte har några större ambitioner i livet. Hans liv består av Stureplan och tjejer. Allt förändras när en olycka sker och han möter den personliga assistenten Mia.
 
Cockpit (2012)
En svensk komedi med Jonas Karlsson i huvudrollen som piloten Valle. Han blir av med sitt jobb när ett flygbolag söker en kvinnlig pilot, och bestämmer sig för att klä ut sig till kvinna.
 
Sven är trött på sitt liv så han bestämmer sig för att åka till Thailand och skriva på en bok. Han möter flera speciella personer och lär sig nya saker om kärlek, vänskap och om sig själv.
 
Large 5b6b9afa7138fadf8225382cdea141a0 400354656 1280x720
 

Romantik

 
Dagboken (2004)
De finner varandra men kommer från skilda världar. Det är en fin kärlekshistoria men inte utan hinder. Modern romantisk klassiker med Ryan Gosling och Rachel McAdams.
 
En riktig mys-klassiker med Audrey Tautou som käck, kärleksjagande Paris-donna. 
 
Warm Bodies (2013)
En mörk komedi om en zombie som räddar den levande Julie från en attack. De skapar en vänskap även om zombien som hon kallar för ”R” inte kan säga mycket.
 
Kultboken har blivit en älskad tonårsfilm med Emma Watson i spetsen. Ett äkta och varmt porträtt av hur det är att vara ung, blyg, förvirrad, kär - allt det där som hör ungdomen till.
 
Large 60e897cdd8a8f0d83845eebadd9fe922 perks being wallflower
 

Dokumentär

 
"Selma"-regissören Ava DuVernays uppmärksammade dokumentär tar en titt innanför amerikanska fängelseväggar där rasismen frodas.
 
En titt in bakom kulisserna på den hårda världen kring independentspel-utveckling. Underhållande, rörande, och ögonöppnande då fyra nördar visar just hur mycket de bryr sig om sina snart färdigställda alster.
 
Oscarsnominerad skildring av händelser som skakade Kiev vintern 2013. När stadens torg ockuperades av medborgare, missnöjda med den sittande presidenten, valde regeringen att sätta hårt mot hårt.
 
Amanda Knox (2016)
True crime-skildring i "Making a Murderers" anda. Utbytesstudenten Amanda Knox skapade rubriker när hennes italienska vän hittades mördad. Flera år senare återberättar Amanda själv vad som hände den natten. Det är upp till tittaren att avgöra hur mycket som är sant.
 
Large c0b129c1c937a9922c54d96f4caabebd amandaknox800
 

Klassiker

 
Easy Rider (1969)
Peter Fonda och Dennis Hopper på amerikansk roadtrip, är en av de där klassiska filmerna som alla bör ha sett.
 
Top Gun (1985)
Kultaction från 1980-talet som sköt Tom Cruises karriär till nya höjder. Här spelar han Maverick, den kaxige eleven på en pilotskola.
 
Hårdkokt, omtumlande och rejält cool! Ray Liotta, Robert de Niro och Joe Pesci spelar maffiasnubbarna som vi följer under en 30-årig "karriär" i gangstervärlden.
 
Goonies - Dödskallegänget (1985)
En grupp småstadsbarn hittar en skattkarta och ger sig ut för att leta rikedomar. Klassiskt 80-talsäventyr som inspirerat en hel generation av filmskapare, och inte minst tv-serien "Stranger Things". 
 
Large c0b129c1c937a9922c54d96f4caabebd good fellas still 04
 
Vilka filmer och tv-serier vill ni rekommendera på Netflix? Tipsa nedan!
| 30 juni 2017 17:00 |