Film

Skribent

MovieZine

5 april 2019 | 16:00

De 50 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Vi guidar dig till de bästa filmerna att streama på Netflix just nu.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 
 

Drama

 
 
Roma (2018)
Oscarsfavoriten "Roma" har utan tvekan blivit Netflix mest prestigefyllda och prisvinnande film hittills. Regissören Alfonso Cuarón tar med oss på en resa till 1970-talets Mexiko, hem till en medelklassfamilj som speglar hans egna uppväxt. Ett stillsamt, stilistiskt och svartvitt mästerverk.
 
The Ballad of Buster Scruggs (2018)
Bröderna Coen är en av Netflix största värvningar hittills. Deras originalfilm utspelar sig i vilda västern, och består av sex skilda episoder kryddade med både skön humor och obarmhärtig död. Stjärnspäckat med bland andra Liam Neeson och James Franco.
 
Shot Caller (2017)
Nikolaj Coster-Waldau (“Game of Thrones”) spelar den tidigare framgångsrika affärsmannen, Jacob Harlon, som förlorade både sin identitet och liv efter ha blivit satt i fängelse. Ett intensivt drama som visar den otäcka verkligheten av personliga förluster. Fantastiskt skådespeleri gör ”Shot Caller” till en intressant film att kolla in. 
 
Benjamin Buttons otroliga liv (2008)
Cate Blanchett och Brad Pitt spelar mot varandra i denna episka historia om Benjamin som föds i en äldre mans kropp och sedan åldras baklänges. I regi av David Fincher.
 
Spring Breakers (2012)
Fyra collegetjejer betalar sin ”spring break”-resa med att råna ett snabbmatställe. Snart grips de för droginnehav, men släpps mot borgen som gangstern Alien gått in och betalat. Alien är nämligen också en mjukis som spelar Britney Spears-låtar på sin vita flygel.
 

Action

 
 
The Outlaw King (2018)
Gillar du filmer som "Braveheart"? Robert the Bruce är den skotske ledaren som tog över efter William Wallace, och även han har en dramatisk historia att berätta. Han spelas av Chris Pine i en brutal och mycket välgjord historisk film.
 
The Equalizer (2014)
En hårdkokt actionthriller med Denzel Washington i huvudrollen som den kallt beräknande hjälten Robert McCall, som tar på sig uppgiften att hjälpa en ung tjej att undkomma den ryska maffian.
 
Leon (1994)
Leon är en fransk yrkesmördare i New York som jobbar för den italienska maffian. En dag söker hans 12-åriga granne Matilda skydd hos honom efter att hennes familj mördats av en korrumperad polis. Luc Besson regisserar Jean Reno och Natalie Portman i huvudrollerna.

Django Unchained (2012)
En av Quentin Tarrantinos mästerverk med bl.a. Leonardo Dicaprio, Jamie Foxx och Christoph Waltz i huvudrollerna. Det är två år före inbördeskriget i amerikanska södern och slaven Django ställs öga mot öga med den tyskfödde prisjägaren Dr. King Shultz.
 
The Dark Knight (2008)
Batman, Jim Gordon, och Harvey Dent verkar tillsammans ha lyckats vända brottsvågen i Gotham City. Tills den mystiske Jokern dyker upp vill säga.
 

Komedi

 
 
The Breaker Upperers (2018)
Tokrolig nyzeeländsk komedi som följer två kvinnor på 30 plus, med en rätt annorlunda sysselsättning. De anlitas för att hjälpa folk att göra slut med sina partners. Saker blir komplicerade när Melanie faller för en ung manlig klient, och börjar få dåligt samvete kring sitt yrkesval.
 
Monty Pythons Life of Brian - Ett herrans liv (1979)
Tre visa män kommer med gåvor till den lilla Brian som de misstagit för Jesus. En förväxling som trots att den senare rättas till, för alltid kommer kasta en skugga över Brians liv. Se John Cleese och Terry Gilliam briljera i detta galna Monty Python-spektakel.
 
Borat (2006)
Sasha Baron Cohen spelar Borat, en kazakstanier skickad för att dokumentera det amerikanska livet, och på kuppen kanske hitta Pamela Anderson.
 

Skräck & thriller

 
 
Velvet Buzzsaw (2019)
Dan Gilroy ("Nightcrawler") blandar satir kring konstvärlden med övernaturlig slasher. Jake Gyllenhaal och Rene Russo spelar cyniska konstkännare vars nya fynd, en död mans kusliga tavlor, bär på en mörk hemlighet. Snyggt och skruvat.
 
Zombieland (2009)

Vi får ta del av skräck, skratt och tårar i denna film med bland annat Emma Stone, Woody Harrelson och Jessie Eisenberg i huvudrollerna. Fyra personer gör sitt bästa för att överleva en zombie-apokalyps.  

Exorcisten (1973)
Kritikerrosad och beryktad, denna skräckfilm fick folk att bokstavligen fly ut ur biosalongen när den släpptes på 80-talet. För regin står Willian Friedkin, och vi ser bland annat Max Von Sydow i rollen som prästen som måste rädda ett en liten flicka som är besatt av en demon.
 
Det (2017)
En av de mest framgångsrika skräckfilmerna någonsin, baserad på Stephen Kings bok med samma titel.
Ett gäng barn i den fiktiva staden Derry måste ta sig an kampen att besegra en ondskefull varelse i form av en Clown vid namn Pennywise. I rollen som den sistnämnde ser vi ingen annan än Bill Skarsgård.
 
Veronica (2017)
Veronica och hennes vänner använder sig av en Oujiaboard för att ta kontakt med hennes döde pappa. Under seansen tuppar Veronica av och minns därför ingenting av vad som skett, men strax därpå börjar hennes hem sakteligen förändras... och inte till det bättre.

Old Boy – Hämnden (2003)
Dae-Su blir kidnappad och inlåst i 15 år utan någon tillsynes anledning. Hämndbegäret växer tills en dag då han plötsligt släpps fri med meddelandet att han har fem dagar på sig att ta reda på varför han blev kidnappad. Vann Cannes stora jurypris 2004.
 

Sci-fi & fantasy

 
 
Blade Runner (1982)
Ridley Scotts sci-fi-klassiker som utspelar sig en dystopisk framtid. Rick Deckard, spelad av Harrison Ford, har som uppgift att spåra upp och ta kål på syntetiska människor.
 
Ready Player One (2018)
Året är 2045 i Columbus, Ohio. Där finner vi Wade Watts (Tye Sheridan), en föräldralös grabb som spenderar sin största tid i VR-spelet OASIS. Superregissören Steven Spielberg skapar en filmupplevelse fullt med spänning, skoj och hjärta för alla filmälskare.
 
Serenity (2005)

En film i regi av Josh Whedon, innan han regisserade de två första ”Avengers”-filmerna. Filmen bygger på den något kortlivade tv-serien ”Firefly”.
 
Det femte elementet (1997)
Sci-fi film av Luc Besson om taxichaffisen Korben Dallas som en dag snubblar över den vackra, men tystlåtna Leeloo. Leeloo som också visar sig vara det femte elementet. I rollerna Bruce Willis och Milla Jovovich.

District 9 (2009)
Neil Blomkamp långfilmsdebut om hur utomjordingar tvingas leva under slum-lika förhållanden på jorden tills en dag då en MNU-anställd utlöser ett utomjordiskt virus som förändrar hans DNA. Jagad av hela världen är den enda tillflyktsorten som återstår utomjordingarnas kvarter - District 9.

Annhilation (2018)
Baserad på New Weird författaren Jeff Vandermeers roman om en grupp på fyra kvinnor som ger sig ut för att undersöka ett område som avskilts från resten av civilisationen där vanliga naturlagar inte längre råder.
 
I, Robot (2004)
I Chicago år 2035, är människan beroende av robotar i vardagslivet. Karismatiske Will Smith spelar en polis med ett hat för dessa robotar, men han misstänker att de ligger bakom ett mord. Regisserat av den visuelle regissören Alex Proyas får vi en sci-fi-blockbuster med coola effekter, som även levereraren tankeställare – ifall människan har tendensen att agera Gud.
 

Barn & familjefilm

 
 
Draktränaren (2010)
En ung viking som drömmer om att bli en stor drakjägare får sina planer omkullkastade när han träffar och blir vän med en skadad drake.
 
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Steven Spielbergs älskade bidrag till familje-genren. Här får vi följa en liten pojke och hans syster som gör sitt bästa för att hjälpa en rymdvarelse att återvända till sin hemvärld. Vi ser bland annat en ung Drew Barrymore i en utav huvudrollerna.
 
Hugo Cabret (2011)
En familjefilm i regi av ingen annan än maffiafilms-legenden Martin Scorsese. En föräldralös pojke som bor i en tågstation måste lösa ett mysterium samtidigt som han måste undvika att bli skickad till ett barnhem. Vi ser bland annat Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen i huvudrollerna.
 
Paddington (2014)
Paddington kommer till London från djungeln för att hitta ett nytt hem och söka efter en upptäcktsresande som var nära vän med hans släktingar. Men stadslivet är inte riktigt vad han tänkt sig.

Hitta Nemo (2003)
Clownfisken Marvin är ensam förälder till lilla Nemo. En dag fångas Nemo av en sportdykare och Marvin tvingas krossa det stora havet tillsammans med den väldigt glömska fisken Doris i jakt på sin förlorade son.
 

Svenskt

 
 
Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk (2015)

Som man kan tyda i titeln så är det bland annat Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som står bakom manuset av den här dokumentären, som handlar om en grupp unga somalier som får i uppgift att förbereda sig inför bandy-VM.
 
Känn ingen sorg (2013)
Baserad på Håkan Hellströms musik och texter. Filmen följer musikaliska Pål i jakten på sina drömmar att lyckas med musiken i ett sommarvarmt Göteborg.

Låt den rätte komma in (2008)
Ett socialrealistiskt vampyrdrama baserat på boken med samma namn av John Ajvide Lindkvist. Den mobbade 12-åriga Oskar upptäcker en nyinflyttad flicka vid namn Eli i sitt kvarter. Eli vistas inte i solljus, äter inte vanlig mat och behöver bli inbjuden för att komma in i Oskars hem...

Maria Larssons eviga ögonblick (2008)
I 1900-talets början vinner arbetaren Maria en kamera på ett lotteri. Som sju-barnsmor och fru till en kvinnokarl ger kameran henne möjlighet att se på livet med nya ögon. Regi av Jan Troell.
 
Mig äger ingen (2013)
En berättelse om en ensamståendes pappas relation till sin dotter. Om alkoholens makt, om barnets utsatthet men också om kärlek, svek och röda fanor i 70-talets Sverige.
 
I rymden finns inga känslor (2010)
Bill Skarsgård spelar Simon, en ung man som lider av Aspergers syndrom. När hans bror Sam blir dumpad bestämmer sig Simon för att hitta en ny flickvän åt honom.
 

Romantik

 
 
Isn't It Romantic (2019)
Romantisk komedi som följer alla klyschor samtidigt som den driver med sin genre. Rebel Wilson spelar kvinnan som vaknar upp i en romkom, och plötsligt är hennes liv fullt av rosor, uppvaktningar från perfekta män, och musikalnummer.
 
Dumpad (2008)
När den förkrossade Peter (Jason Segel) blir dumpad av sin flickvän, den kända TV-skådisen Sarah (Kristen Bell), bestämmer han sig för att ta en resa till Hawaiis kuster. Det han minst anade var att möta på Sarah med sin nye pojkvän. ”Dumpad” är en film som bjuder på både fyllig humor och skarpa prestationer, där den fina mixen av romantik och komik skapar en rolig stund för tittarna.
 
Brokeback Mountain (2005)
Heath Ledger och Jake Gyllenhall spelar mot varandra i detta episka romantiska drama om rancharbetaren Ennis och rodeocowboyen Jack som träffas under sommaren 1963 och knyter ett livslångt band till varandra.

Carol (2015)
Thérese jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men så en dag möter hon den vackra Carol, Cate Blanchett, som är fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds och kärleken som utvecklar sig visar sig ha ett högt pris.
 

Dokumentärer

 
 
Jim och Andy (2017)
Dokumentären ger en insyn bakom kulisserna till inspelningen av filmen ”Man on the Moon” där Carrey spelade komikern Andy Kaufman.

The True Cost (2015)
En film om kläderna vi bär, de som syr dem och hur industrin ser ut. Priset per plagg minskar ständigt alltmedan dess miljöpåverkan ökar. Medverkar gör bl.a. Stella McCartney

The Rachel Divide (2018)
Dokumentären följer fenomenet Rachel. Rachel har länge utgett sig för att ha afro-amerikanskt påbrå, men en dag avslöjar en lokalreporter att hon har biologiskt vita föräldrar och hela hennes identitet och livsstil fallerar.
 
Before the Flood (2016)
Leonardo DiCaprio reser världen runt för att lära sig mer  om de enorma hot vårt klimat och vår planet står inför, och på vägen träffar han makthavarna som är i position att förändra.
 

Klassiker

 
 
De omutbara (1987)

Ett gäng poliser som inte drar sig för att ta till hårdhandskarna ger sig ut för att störta maffiakungen Al Capone, spelad av Robert De Niro. Vi ser också Kevin Costner, Sean Connery och Andy Garcia i huvudrollerna. Regin står Brian De Palma för.


Jakten på den försvunna skatten (1981)
Den första filmen där vi får följa äventyraren Indiana Jones, här i kampen mot ett en grupp ondskefulla nazister som vill lägga fingrarna på ett heligt föremål. Regi av Steven Spielberg.
 
Maffiabröder (1990)

Vi ser Robert De Niro, Ray Liotta och Joe Pesci i denna gangsterklassiker signerad Martin Scorsese. Filmen kretsar kring tre vänner och deras livsöden i den kriminella undre världen.
 
2001: ett rymdäventyr (1968)
Stanley Kubricks nedräkning till morgondagen, en karta över mänsklighetens öde, en jakt på evigheten och kontakt med utomjordiska varelser. En filmisk resa som spänner sig från människans begynnelse tills dess utforskande av rymden.
 
Ghost (1990)
En klassisk kärleksfilm med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna som ett par som slits itu när han plötsligt dör. Men genom ett medium får de kontakt igen.
 
Vilka filmer och tv-serier vill ni rekommendera på Netflix? Tipsa nedan!
| 5 april 2019 16:00 |