Film

Skribent

MovieZine

6 november 2018 | 18:00

De 53 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Vi guidar dig till de bästa filmerna att streama på Netflix just nu.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 
Drama
 
En oväntad vänskap (2011)
Kritikerrosat franskt drama om den nyligen frigivne förortskillen Driss och aristokraten Philip, Francois Cluzet. Philip har förlamats i en skärmflygolycka och Driss tar tjänst som hans personliga assistent.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Jim Carrey och Kate Winslet spelar mot varandra i denna tragiska kärlekssaga om paret Joe och Clementine som raderar minnen av varandra för att hela sina brustna hjärtan.

Benjamin Buttons otroliga liv (2008)
Cate Blanchett och Brad Pitt spelar mot varandra i denna episka historia om Benjamin som föds i en äldre mans kropp och sedan åldras baklänges. I regi av David Fincher.
 
Fyren mellan haven (2016)
Alicia Vikander och Michael Fassbender spelar ett par som ställs inför ett svårt moraliskt dilemma när ett spädbarn flyter iland i en livbåt nedanför deras fyr.
 
Lost In Translation (2003)
Två amerikaner, en ung flicka och en avdankad äldre skådis, börjar ty sig till varandra då de båda känner sig ensamma i Japan.
 
Action
 
Leon (1994)
Leon är en fransk yrkesmördare i New York som jobbar för den italienska maffian. En dag söker hans 12-åriga granne Matilda skydd hos honom efter att hennes familj mördats av en korrumperad polis. I rollerna Jean Reno och Natalie Portman.

Django Unchained (2012)
En av Quentin Tarrantinos mästerverk med bl.a. Leonardo Dicaprio, Jamie Foxx och Christoph Waltz i huvudrollerna. Det är två år före inbördeskriget i amerikanska södern och slaven Django ställs öga mot öga med den tyskfödde prisjägaren Dr. King Shultz.

The Hunger Games (2012)
I en dystopisk framtid i landet Panem skickas varje år två ungdomar från de tolv distrikten till det livsända ”Hungerspelen” där bara den som överlever vinner. Av Gary Ross med Jennifer Lawrence i huvudrollen.
 
The Dark Knight (2008)
Batman, Jim Gordon, och Harvey Dent verkar tillsammans ha lyckats vända brottsvågen i Gotham City. Tills den mystiske Jokern dyker upp vill säga.
 
World War Z (2013) 
Brad Pitt spelar en familjefar som desperat försöker sätta stopp för den zombieepidemi som härjar över världen. Löst baserad på succéboken med samma namn av Max Brooks.
 
Komedi
 
Monty Pythons Life of Brian - Ett herrans liv (1979)
Tre visa män kommer med gåvor till den lilla Brian som de misstagit för Jesus. En förväxling som trots att den senare rättas till, för alltid kommer kasta en skugga över Brians liv. Se John Cleese och Terry Gilliam briljera i detta galna Monty Python-spektakel.

Spring Breakers (2012)
Fyra collegetjejer betalar sin ”spring break”-resa med att råna ett snabbmatställe. Snart grips de för droginnehav, men släpps mot borgen som gangstern Alien gått in och betalat. Alien är nämligen också en mjukis som spelar Britney Spears låtar på sin vita flygel.
 
Borat (2006)
Sascha Baron Cohen spelar Borat, en kazakstanier skickad för att dokumentera det amerikanska livet, och på kuppen kanske hitta Pamela Anderson.
 
Hundraettåringen som smet från notan och försvann (2016)
Robert Gustafsson återvänder till rollen som den simple Allan Karlsson, en man vars livshistoria döljer både möten med kända historiska figurer och en hel del dynamit. 
 
Skräck & thriller
 
The Cabin in the Woods (2012)
Joss Whedon (The Avengers) står som manusförfattare bakom denna blivande kultrulle som leker med skräckgenrens alla stereotyper. Fem ungdomar beger sig iväg till en stuga i skogen och uppdagar snart platsens blodiga historia samt inser att någon övervakar dem.

The Shining (1980)
Stephen King filmatisering av Stanley Kubrick. Jack, Jack Nicholson, tar anställning som vaktmästare under vintersäsongen på Overlook hotell i hopp om att få ro till att skriva klart sin bok. Men han vet inte vilken mörk hemlighet som döljer sig innanför dess väggar. Särskilt i rum 237.

Veronica (2017)
Veronica och hennes vänner använder sig av en Oujiaboard för att ta kontakt med hennes döde pappa. Under seansen tuppar Veronica av och minns därför ingenting av vad som skett, men strax därpå börjar hennes hem sakteligen förändras... och inte till det bättre.

Old Boy – Hämden (2003)
Dae-Su blir kidnappad och inlåst i 15 år utan någon tillsynes anledning. Hämndbegäret växer tills en dag då han plötsligt släpps fri med meddelandet att han har fem dagar på sig att ta reda på varför han blev kidnappad. Van Cannes stora jurypris 2004.
 
Don't Breathe (2016)
Tre ungdomar bestämmer sig för att göra inbrott hos en blind man. Men deras plan går skrämmande fel när de inser att deras måltavla inte var så harmlös som de trott.
 
The Conjuring (2013)
James Wan drog igång den nya skräckvågen genom en kuslig historia om de två spökjägarna Ed och Lorraine Warren. Tillsamman måste de rädda en familj undan ondskan som hemsöker deras nyinköpta hus.
 
Sci-fi & fantasy
 
Never Let Me Go (2011)
Lågmäld sci-fi rulle med växande obehag om vännerna Kathy, Ruth och Tommy som lever en tillsynes idyllisk tillvaro på en engelsk internatskola. Baserad på den bästsäljande boken med samma namn författad av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro.

Det femte elementet (1997)
Sci-fi film av Luc Besson om taxichaffisen Korben Dallas som en dag snubblar över den vackra, men tystlåtna Leeloo. Leeloo som också visar sig vara det femte elementet. I rollerna Bruce Willis och Milla Jovovich.

Paprika (2006)
Japanskt animerat surrealistiskt drama om en revolutionerande maskin som gör det möjligt för forskare att ta del av sina patienters drömmar. Men en dag själ någon maskinen och en detektiv och en psykolog slår följe för att återfinna den.

District 9 (2009)
Neil Blomkamp långfilmsdebut om hur utomjordingar tvingas leva under slum-lika förhållanden på jorden tills en dag då en MNU-anställd utlöser ett utomjordiskt virus som förändrar hans DNA. Jagad av hela världen är den enda tillflyktsorten som återstår utomjordingarnas kvarter - District 9.

Annhilation (2018)
Baserad på New Weird författaren Jeff Vandermeers roman om en grupp på fyra kvinnor som ger sig ut för att undersöka ett område som avskilts från resten av civilisationen där vanliga naturlagar inte längre råder.
 
Wonder Woman (2017)
Gal Gadot ikläder sig de klassiska Mirakelkvinnan-paltorna i Patty Jenkins lyckade superhjältefilm. Diana, en prinsessa hos de mäktiga Amazonerna, ger sig ut i världen för att stoppa krigsguden Ares.
 
Sagan om Ringen (2001)
Fantasyfilmernas fantasyfilm finns återigen på Netflix. Har du inte sett den en 118:e gång så är det dags nu. Frodo kommer över en magisk ring vars krafter kan tippa vågskålarna i ondskans favör, och nu måste han och ett brödraskap om nio ge sig av för att förstöra den.
 
Barn & familjefilm
 
Paddington (2014)
Paddington kommer till London från djungeln för att hitta ett nytt hem och söka efter en upptäcktsresande som var nära vän med hans släktingar. Men stadslivet är inte riktigt vad han tänkt sig.

Hitta Nemo (2003)
Clownfisken Marvin är ensam förälder till lilla Nemo. En dag fångas Nemo av en sportdykare och Marvin tvingas krossa det stora havet tillsammans med den väldigt glömska fisken Doris i jakt på sin förlorade son.

Draktränaren (2010)
En ung viking som drömmer om att bli en stor drakjägare får sina planer omkullkastade när han träffar och blir vän med en skadad drake.

Trollkarlen från Oz (1939)
Dorothy och hennes hund Toto sveps iväg av en tornado till det magiska landet OZ. Där slår hon följe med plåtmannen, fågelskrämman och ett lejon för att finna sin väg hem.
 
Skönheten & Odjuret (2017)
Emma Watson och Dan Stevens ikläder sig rollerna som Skönheten och Odjuret i Bill Condons nyversion av den klassiska Disneyfilmen. Bered dig på att sjunga med.
 
Svenskt
 
Känn ingen sorg (2013)
Baserad på Håkan Hellströms musik och texter. Filmen följer musikaliska Pål i jakten på sina drömmar att lyckas med musiken i ett sommarvarmt Göteborg.

Snabba Cash (2010)
Baserad på Jens Lapidus succéroman och regisserad av Daniel Espinosa om Johan Westlund som lever ett dubbelliv. Dels som stekare i Stockholms innerstad där han förälskar sig i överklasstjejen Sophie men också i en undre värld av organiserad brottslighet.

Låt den rätte komma in (2008)
Ett socialrealistiskt vampyrdrama baserat på boken med samma namn av John Ajvide Lindkvist. Den mobbade 12-åriga Oskar upptäcker en nyinflyttad flicka vid namn Eli i sitt kvarter. Eli vistas inte i solljus, äter inte vanlig mat och behöver bli inbjuden för att komma in i Oskars hem...

Maria Larssons eviga ögonblick (2008)
I 1900-talets början vinner arbetaren Maria en kamera på ett lotteri. Som sju-barnsmor och fru till en kvinnokarl ger kameran henne möjlighet att se på livet med nya ögon. Regi av Jan Troell.
 
Mig äger ingen (2013)
En berättelse om en ensamståendes pappas relation till sin dotter. Om alkoholens makt, om barnets utsatthet men också om kärlek, svek och röda fanor i 70-talets Sverige.
 
I rymden finns inga känslor (2010)
Bill Skarsgård spelar Simon, en ung man som lider av Aspergers syndrom. När hans bror Sam blir dumpad bestämmer sig Simon för att hitta en ny flickvän åt honom.
 
Romantik
 
Brokeback Mountain (2005)
Heath Ledger och Jake Gyllenhall spelar mot varandra i detta episka romantiska drama om rancharbetaren Ennis och rodeocowboyen Jack som träffas under sommaren 1963 och knyter ett livslångt band till varandra.

Clueless (1995)
15-åriga Cher, Alicia Silverstone, har koll på allt. Hon har till och med en datoriserad garderob som matchar hennes trendiga outfits. Men hennes tillvaro sätts i gungning när hon träffar sin söta ”ex styvbror”. Löst baserad på Jane Austens ”Emma”.

Carol (2015)
Thérese jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men så en dag möter hon den vackra Carol, Cate Blanchett, som är fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds och kärleken som utvecklar sig visar sig ha ett högt pris.
 
Stolthet & Fördom (2005)
Joe Wright tolkar Jane Austens klassiska berättelse med fantastiskt resultat. Keira Knightley spelar Elizabeth Bennet, en ung frispråkig kvinna som träffar den triste Mr. Darcy.
 
Dear John (2010)
Baserad på en roman av Nicholas Sparks. En arg rebell, John hoppar av skolan och tar värvning i armén. Snart träffar han sin drömtjej, Savannah. Deras kärleksaffär växer sig snabbt stark och Savannah lovar att vänta på John tills hans tjänstgöring är över. Men 9/11 förändrar allt, och John tar värvning igen.
 
Dokumentärer
 
Jim och Andy (2017)
Dokumentären ger en insyn bakom kulisserna till inspelningen av filmen ”Man on the Moon” där Carrey spelade komikern Andy Kaufman.

The True Cost (2015)
En film om kläderna vi bär, de som syr dem och hur industrin ser ut. Priset per plagg minskar ständigt alltmedan dess miljöpåverkan ökar. Medverkar gör bl.a. Stella McCartney

The Rachel Divide (2018)
Dokumentären följer fenomenet Rachel. Rachel har länge utgett sig för att ha afro-amerikanskt påbrå, men en dag avslöjar en lokalreporter att hon har biologiskt vita föräldrar och hela hennes identitet och livsstil fallerar.
 
Michael Jackson's This Is It (2009)
En facinerande insikt i popikonens sista tid i livet, och hur hans enorma talang kom att forma musikbranschen för evigt. 
 
Before the Flood (2016)
Leonardo DiCaprio reser världen runt för att lära sig mer  om de enorma hot vårt klimat och vår planet står inför, och på vägen träffar han makthavarna som är i position att förändra.
 
Klassiker
 
Gudfadern (1972)
Francis Ford Coppolas maffiaklassiker med Marlon Brandon i huvudrollen. Vito Corleone styr den italienska maffian i New York och hans maktställning verkar orubblig tills det att en annan maffiafamilj börjar sälja droger på gatorna.

2001: ett rymdäventyr (1968)
Stanley Kubricks nedräkning till morgondagen, en karta över mänsklighetens öde, en jakt på evigheten och kontakt med utomjordiska varelser. En filmisk resa som spänner sig från människans begynnelse tills dess utforskande av rymden.

The Thing (1982)
En klassisk John Carptenter rulle om en grupp på 12 forskare som beger sig till Antarktis. Väl där upptäcker de ett nedgrävt rymdväsen. Monstret sätter snart skräck i den utsatta gruppen och förvandlar sig till en av dem.
 
Schindler's List (1993)
Steven Spielbergs mästerverk berättar om hur judarna i Krakow fördrevs från sina hem och tillsist fraktades till dödslägret Plazów, en plats där de tvingades arbeta under fruktansvärda former innan de skickades vidare till Auschwitz för gasning. Oskar Schindler lyckades med list och mod rädda hundratals liv undan döden.
 
Ghost (1990)
En klassisk kärleksfilm med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna som ett par som slits itu när han plötsligt dör. Men genom ett medium får de kontakt igen.
 
Vilka filmer och tv-serier vill ni rekommendera på Netflix? Tipsa nedan!
| 6 november 2018 18:00 |