Film

Skribent

MovieZine

1 maj 2021 | 18:15

De 51 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Låt MovieZine guida dig till de bästa filmerna att streama på svenska Netflix vintern 2021: komedier, familjefilmer, skräck med mera.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Hitta filmer som passar hela familjen, eller en bra film att se på första dejten? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 
 

Drama

 
Pieces of a Woman (2020)
Om du vill ha dina dramafilmer känslomässigt utmattande, gåshudsframkallande och raktigenom engagerande - missa inte "Pieces of a Woman". Vanessa Kirby briljerar som en kvinna som får hantera frågor och dilemman ingen förälder ska behöva ställas inför.
 
Mank (2020)
David Finchers bästa film sedan “Zodiac”. Detta estetiskt fulländade, mångbottnade och syrligt nostalgiska mästerverk följer manusförfattaren Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) under arbetet med filmklassikern "Citizen Kane".
 
Ma Rainey's Black Bottom (2020)
Här möter vi Ma Rainey (spelad av Viola Davis), kallad “the mother of blues”, när hon i 1920-talets intoleranta Chicago ska spela in nya blues-dängor i en musikstudio. George C. Wolfes hyllade August Wilson-adaption ger oss naturkraften Chadwick Bosemans allra sista roll, men även så mycket mer.
 
En kvinna bland män (2018)
En sann historia om advokaten Ruth Bader Ginsburg, som slogs inte bara mot samhället utan även lagen, när hon envisades med att kvinnor och män skulle vara lika inför den. Tankeväckande med en absolut bedårande Felicity Jones i huvudrollen.
 
Joker (2019)
Joaquin Phoenix bjuder på en briljant och otäck tolkning av Gotham Citys skurk i en annorlunda "origin story" från DC. Arthur Fleck är en misslyckad komiker som efter flera smällar reser sig igen - som våldsamme clownen Jokern. (Finns att streama från 24 augusti.)
 
Marriage Story (2019)
Adam Driver och Scarlett Johansson briljerar i ett skilsmässodrama med starka känslor, och oväntad humor. Noah Baumbach har gjort en varm film om en familj som vill väl, men råkar i kläm med varandra när advokater kommer in i bilden.
 
Once Upon a Time in Hollywood (2019)
En avdankad tv-skådis och hans stuntman försöker återuppliva sin berömmelse under slutet av 1960- talets Golden Age i Hollywood. Tarantino är en mästare på att göra skruvade filmer, utan att de blir så konstiga att man bara himlar med ögonen. Pitt och DiCaprio är klockrena i sina roller och vi får se sköna scener à la 60-talet.
 
Rocketman (2018)
Elton Johns liv och karriär summeras i en röjig biopic där hitsen avverkas på löpande band. Kreativa toppar varvas med mörka dalar, utan att man någonsin ruckar på den glittrande ytan som han blivit känd för. Härliga ”Rocketman” med en fantastisk Taron Egerton är en stor publikfriare.
 
Moonlight (2016)
I Barry Jenkins Ocarsvinnande drama får vi följa huvudpersonen Chiron genom tre händelserika kapitel i hans liv. Ett fantastiskt fint foto och vacker musik kombineras med en stark historia om en svart, homosexuell man som försöker passa in och hitta sin plats i världen.
 
Stulna år (1999)
Året är 1967 och artonåriga Susanna (Winona Ryder) skrivs efter en överdos in på ett mentalsjukhus, där hon skapar flera nya vänskapsband. Dramat är baserat på en självbiografi av samma namn, och Angelina Jolie vann en birolls-Oscar för sin tolkning av den karismatiska patienten Lisa.
 
Sleepers (1996)
Till hälften en tragisk coming-of-age-film, till hälften domstolsdrama. ”Sleepers” är historien om fyra pojkar från Hells Kitchen vars år på ungdomsfängelse skapar ett trauma för livet. Många år senare får de chans att hämnas på sadistiska vakter. Stjärnspäckat med Robert de Niro, Brad Pitt och Dustin Hoffman.
  

Action

 
 
The Old Guard (2020)
Charlize Theron spelar odödlig krigare i filmen som på ett underhållande vis blandar fantasy och mytologi med hård, modern action. Snygga strider och en tankekittlande story.
 
Birds of Prey (2020)
DC-universumets tokigaste donna Harley Quinn är tillbaka med färgstark och explosiv serietidningsaction. Ett underhållande spektakel.
 
Mad Max: Fury Road (2015)
En modern actionklassiker! Regissören George Miller trycker gasen i botten i en av de mest fartfyllda och vanvettiga biljakterna på länge. Tom Hardy och Charlize Theron sitter bakom ratten, i jakt på en bättre framtid i en vild och postapokalyptisk värld.
 
Darkland (2017)
En framgångsrik läkare tvingas ta lagen i egna händer när hans bror dödas i ett gängbråk. Om natten förvandlas han till en maskerad hämnare. Hårdkokt dansk thriller som flörtat med superhjältegenren.
 
The Outlaw King (2018)
Gillar du filmer som "Braveheart"? Robert the Bruce är den skotske ledaren som tog över efter William Wallace, och även han har en dramatisk historia att berätta. Han spelas av Chris Pine i en brutal och mycket välgjord historisk film.
  

Komedi

 
 
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)
Skönt skruvad komedi som både hyllar och driver med fenomenet Eurovision. Will Ferrell och Rachel McAdams utgör den isländska schlagerduon som får chansen att medverka i världens största sångtävling, trots att de saknar talang (påstås det). Många svenska kopplingar, bland annat hör vi flera låtar av Molly Sandén.
  
Dolemite Is My Name (2019)
Eddie Murphys stora comeback till komedigenren! Han spelar artisten, underhållaren och skådespelaren Rudy Ray Moore som under 70-talet hittar sitt framgångsrika alter ego Dolemite. Skivorna säljer som smör och det är dags att spela in en första långfilm med den frispråkige karaktären.
 
The Breaker Upperers (2018)
Tokrolig nyzeeländsk komedi som följer två kvinnor på 30 plus, med en rätt annorlunda sysselsättning. De anlitas för att hjälpa folk att göra slut med sina partners. Saker blir komplicerade när Melanie faller för en ung manlig klient, och börjar få dåligt samvete kring sitt yrkesval.
  
Instant Family (2018)
Ett gift par (Mark Wahlberg och Rose Byrne) går med på att bli fosterföräldrar åt en brokig latinamerikansk trio. Dramakomedin "Instant Family" är en känslostorm som fångar både det fina och det jobbiga med att vara en familj.
  

Skräck & thriller

 
Midsommar (2019)
Vad är ett bättre sätt att fira in den svenska sommaren, än med Ari Asters midsommarmardröm? Kanske inte fullt lika hyllad som ”Hereditary”, men minst lika skruvad och fascinerande.
 
Crimson Peak (2015)
Gotisk romans blandat med skräck känns som en oerhört lyckad symbios, men det är lättare sagt än gjort att samtidigt hålla både perioddrame-nördar och skräckfantaster nöjda. Men Guillermo del Toro lyckas göra "Crimson Peak" till en film väl värd att se.
  
Shutter Island (2010)
Ett av flera lysande samarbeten mellan Leonardo DiCaprio och Martin Scorsese har resulterat i en vass och stämningsfull, psykologisk thriller. Året är 1954 när en utredare anländer till ett avskilt mentalsjukhus för att lösa mysteriet med en försvunnen patient.
 
Scary Stories to Tell in the Dark (2019)
Guillermo del Toro har producerat denna mysrysare, som visserligen är gjord för en tonårspublik men serverar mycket kalla kårar och otäck stämning. När några ungdomar hittar en mystisk bok med skräckhistorier upptäcker de att allt som står i boken blir verklighet för dem.
 
The Hater (2020)
En ung man får jobb på en PR-firma som ägnar sig åt smutskastning i sociala medier. Han är skrämmande bra på sitt jobb, och tar sikte på en populär politiker. Tät polsk thriller som tar upp högaktuella ämnen med samma nerv som i "Taxi Driver" eller "Nightcrawler".
 
Hålet (2019)
Tänk dig att du vaknar upp i en ödslig betongcell, en av många i ett vertikalt fängelse där varje våning får slåss om den knappa maten som erbjuds varje dag. Den spanska Netflix-filmen är rapp, originell och härligt äcklig.
 
Prisoners (2013)
En av 2010-talets vassaste thrillers. Hugh Jackman drar på sig flanellskjortan och spelar en fader på bristningsgränsen som får uppleva en förälders värsta farhågor. 
 
No Country For Old Men (2007)
Bröderna Coen har många starka filmer på sin meritlista, men få kan mäta sig med den laddade thrillern ”No Country For Old Men”. En modern western som följer en ärrad sheriff (Tommy Lee Jones), en tuffing på flykt med en väska full pengar (Josh Brolin) och en brutal mördare (Javier Bardem) vars vägar korsas i Texas-hettan.
 

Sci-fi & fantasy

 
Code 8 (2019)
I framtiden föds fyra procent av alla människor med superkrafter. Men till skillnad från Peter Parker eller Clark Kent hamnar de ofta i ett liv i misär, utfrysta av allmänheten och trakasserade av polisen. En desperat man behöver dock använda sin förmåga för en kupp som kan rädda livet på hans mor. En spännande twist på superhjältegenren med Stephen Amell och Robbie Amell i huvudrollerna.
 
Inception (2010)
Christopher Nolans sci-fi-tripp leker med den kittlande tanken: Är det möjligt att stjäla hemligheter från folks undermedvetna? Resultatet blir i alla fall en spektakulär mix av mindfuck, som ingen lär glömma i första taget.

Annihilation (2018)
Baserad på New Weird författaren Jeff Vandermeers roman om en grupp på fyra kvinnor som ger sig ut för att undersöka ett område som avskilts från resten av civilisationen där vanliga naturlagar inte längre råder.
 
Matrix (1999)
Keanu Reeves duckar kulor, Carrie-Anne Moss sparkar röv och Laurence Fishburne talar i gåtor. 90-talets kanske mest spektakulära sci-fi bjuder på både banbrytande effekter och djupa filosofiska lager. En rakt igenom häftig film som alltid duger för en omtitt.
 

Barn & familjefilm

  
Syskonen Willoughby (2020)
Ett fartfyllt och småroligt familjeäventyr om att välja sitt eget sammanhang. Tankarna den väcker efteråt är många.
 
Min granne Totoro (1988)
21 animerade filmklassiker från japanska Studio Ghibli släpptes på Netflix häromåret. Var ska man börja? Kanske här, med en sprudlande magisk saga om förtrollade skogsväsen och lite sorg.
 
Minnen av igår (1991)
Mitt i Netflix stora Studio Ghibli-utbud gömmer sig även denna pärla. Handlingen följer den unga kvinnan Taeko, som lämnar storstadslivet i Tokyo för att spendera en sommar på landet, vilket får flera minnen från hennes barndom att väckas till liv.
  
Hugo Cabret (2011)
En familjefilm i regi av ingen annan än maffiafilms-legenden Martin Scorsese. En föräldralös pojke som bor i en tågstation måste lösa ett mysterium samtidigt som han måste undvika att bli skickad till ett barnhem. Vi ser bland annat Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen i huvudrollerna.
 
Paddington (2014)
Paddington kommer till London från djungeln för att hitta ett nytt hem och söka efter en upptäcktsresande som var nära vän med hans släktingar. Men stadslivet är inte riktigt vad han tänkt sig. Missa inte heller den lika mysiga uppföljaren "Paddington 2".
 
E.T. - The Extra Terrestrial (1982)
Den här vackra familjesagan från Steven Spielberg väckerljuva nostalgiska minnen hos många av oss. En pojke möter en alien som landat i hans bakgård, och oväntad vänskap uppstår.
 

Svenskt

 
Den blomstertid nu kommer (2018)
Sveriges första katastroffilm är ett spännande drama, med lika mycket kärlek för det filmiska hantverket som för karaktärerna. Filmkollektivet Crazy Pictures visar att lilla Norrköping kan mäta sig med Hollywood.
 
Pojkarna (2015)
Det krävs ett hjärta av sten för att inte gripas av utstötta, frustrerade Kim och hennes vänners kamp i Alexandra-Therese Keinings starka ungdomsdrama om tre flickor som magiskt förvandlas till killar.
  
En man som heter Ove (2015)
Hyllad svensk dramakomedi som nominerades till 2 Oscars. Rolf Lassgård spelar grinige Ove, som med bitter min minns tillbaka på sitt liv. Kan den nyinflyttade grannen hjälpa honom hitta glädjen på nytt?
 
Cornelis (2010)
Cornelis Wreeswijks tumultartade liv och karriär skildras kärleksfullt men autentiskt, dessutom med naturkraften Hans-Erik Dyvik Husby i titelrollen. Perfekt fångad tidsanda i ett filmporträtt värdigt en av våra allra största vissångare och kulturpersonligheter.
 

Romantik

  
Isn't It Romantic (2019)
Romantisk komedi som följer alla klyschor samtidigt som den driver med sin genre. Rebel Wilson spelar kvinnan som vaknar upp i en romkom, och plötsligt är hennes liv fullt av rosor, uppvaktningar från perfekta män, och musikalnummer.
 

Dokumentärer

 
Naturens färger med David Attenborough (2021)
Med hjälp av innovativ teknik utforskar David Attenborough och hans filmteam naturen från ett helt nytt perspektiv - färger som vi inte kan se. Djuren använder sig av färger för att överleva och utvecklas, fram tills nu har människor inte kunnat se precis alla färger. Dokumentären är fantastiskt vacker.
 
Bläckfisken och jag (2020)
När en ovanlig vänskap uppstår mellan en filmskapare och en bläckfisk som lever i en sydafrikansk kelpskog öppnar sig en ny och gåtfull värld. En av Netflix mest hyllade dokumentärer i höst.
 
Disclosure (2020) 
En ögonöppnande dokumentär som låter oss se tillbaka på filmhistorien och hur transsexuella har skildrats och behandlats av Hollywood genom åren, där flera personer får möjligheten att lyfta fram sina egna berättelser. 
 
Shirkers (2018)
Sommaren 1992 spelade den nittonåriga Sandi Tan och hennes vänner in långfilmen ”Shirkers” på Singapores gator, för att senare, under skumma förhållanden, bli av med allt sitt material. I denna stilfulla dokumentär får de berätta historien om vad som egentligen hände med deras film.
 
Det 13:e tillägget (2016)
Ava DuVernays starka dokumentär riktar kameran på amerikanska fängelser för att avslöja hur det orättvisa rättssystemet missgynnar svarta. 
 

Klassiker

 
Forrest Gump (1994)
Om Netflix är en chokladask, är detta en av godbitarna. Robert Zemeckis 6-faldiga Oscarsvinnare är en av 90-talets största filmklassiker. Tom Hanks tar sig an huvudrollen som en aningen trögtänkt man från Alabama, som av ödets slump lyckas nästla sig in i många stora historiska händelser.
 
Unga kvinnor (1994)
Innan Greta Gerwig tolkade denna 1800-talsklassiker, hade vi 90-talsversionen med Winona Ryder och Christian Bale i rollistan. Handlingen följer fyra systrar som försöker hålla humöret uppe när deras far ger sig ut i strid. Julmyset i stugan värmer hela året om.
 
Tipsa gärna om fler Netflix-favoriter i kommentarerna nedan!
| 1 maj 2021 18:15 |