Film

Skribent

MovieZine

25 maj 2018 | 19:30

De 49 bästa filmerna på Netflix just nu

Söker du tips på bra filmer till helgen? Vi guidar dig till de bästa filmerna att streama på Netflix just nu.
Sugen på skräck eller skratt? Se om en klassiker eller upptäcka en ny filmpärla? Oavsett vilket humör du är på har Netflix troligen den rätta filmen för dig. Låt MovieZines redaktion guida dig genom några av de bästa filmerna i det svenska utbudet.
 
Drama
 
Billy Elliot (2000)
Under 80-talets gruvstrejk i nordöstra England drömmer 11-åriga Billy om att bli balettdansör. En finstämd dansfilm som utmanar stereotyperna av regissören Stephen Daldry (The Hours) .

En oväntad vänskap (2011)
Kritikerrosat franskt drama om den nyligen frigivne förortskillen Driss och aristokraten Philip, Francois Cluzet. Philip har förlamats i en skärmflygolycka och Driss tar tjänst som hans personliga assistent.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Jim Carrey och Kate Winslet spelar mot varandra i denna tragiska kärlekssaga om paret Joe och Clementine som raderar minnen av varandra för att hela sina brustna hjärtan.

Spotlight (2015)
Prisbelönt och tvåfaldig Oscarsvinnare baserad på den sanna historien om journalister på Boston Globe som avslöjade en pedofilhärva inom katolska kyrkan. I rollerna ses Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Michael Keaton m.fl.

Nymphomaniac vol 1. (2013)
Lars von Triers episka historia om nymfomanen Joes, Charlotte Gainsbourg, erotiska resa från barndomen till 50-årsåldern. Joe hittas en natt blåslagen på en bakgata av Seligman, Stellan Skarsgård, som bjuder in henne i sitt hem och där får ta del av berättelsen om hennes liv.

Benjamin Buttons otroliga liv (2008)
Cate Blanchett och Brad Pitt spelar mot varandra i denna episka historia om Benjamin som föds i en äldre mans kropp och sedan åldras baklänges. I regi av David Fincher.
 
Action
 
Leon (1994)
Leon är en fransk yrkesmördare i New York som jobbar för den italienska maffian. En dag söker hans 12-åriga granne Matilda skydd hos honom efter att hennes familj mördats av en korrumperad polis. I rollerna Luc Besson och Natalie Portman.

Rogue One: A Star Wars Story (2016)
En grupp osannolika hjältar slår sig samman för att stjäla ritningarna på massförstörelsevapnet Dödstjärnan. Ett stycke mörk och rå historia ur Star Wars-universumet.

Django Unchained (2012)
En av Quentin Tarrantinos mästerverk med bl.a. Leonardo Dicaprio, Jamie Foxx och Christoph Waltz i huvudrollerna. Det är två år före inbördeskriget i amerikanska södern och slaven Django ställs öga mot öga med den tyskfödde prisjägaren Dr. King Shultz.

The Hunger Games (2012)
I en dystopisk framtid i landet Panem skickas varje år två ungdomar från de tolv distrikten till det livsända ”Hungerspelen” där bara den som överlever vinner. Av Gary Ross med Jennifer Lawrence i huvudrollen.

The Bourne Identity (2002)
En ung man, Mat Damon, hittas av en fiskbåt ute till havs vid liv men med två skotthål i kroppen. Han har inget minne av vem han är eller var han kommer ifrån och måste genast påbörja sökandet efter sitt förflutna.
 
Komedi
 
Monty Pythons Life of Brian - Ett herrans liv (1979)
Tre visa män kommer med gåvor till den lilla Brian som de misstagit för Jesus. En förväxling som trots att den senare rättas till, för alltid kommer kasta en skugga över Brians liv. Se John Cleese och Terry Gilliam briljera i detta galna Monty Python-spektakel.

Spring Breakers (2012)
Fyra collegetjejer betalar sin ”spring break”-resa med att råna ett snabbmatställe. Snart grips de för droginnehav, men släpps mot borgen som gangstern Alien gått in och betalat. Alien är nämligen också en mjukis som spelar Britney Spears låtar på sin vita flygel.

Shaun of the Dead (2004)
Regissören Edgar Wright är tillbaka med en slafsig svart komedi. Slackern Shaun planerar att styra upp sitt liv mitt under en zombiekatastrof. Han ska rädda alla och föra dem i säkerhet – till sin favoritpub The Winchester.

Måndag hela veckan (1993)
Bill Murray spelar den självgode tv-meteorologen Phil Conor som fått i uppdrag att bevaka den årliga ”Groundhog Day”-festivalen. Till sin fasa vaknar han upp morgonen därpå och inser att samma dag utspelar sig, om och om igen.

Ghostbusters – Spökligan (1984)
En grupp forskare bestämmer sig för att bilda firman ”Ghostbusters” som specialiserar sig på att eliminera övernaturliga plågoandar. I rollerna Bill Murray, Sigourney Weaver och Dan Aykroyd.
 
Skräck & thriller
 
The Cabin in the Woods (2012)
Joss Whedon (The Avengers) står som manusförfattare bakom denna blivande kultrulle som leker med skräckgenrens alla stereotyper. Fem ungdomar beger sig iväg till en stuga i skogen och uppdagar snart platsens blodiga historia samt inser att någon övervakar dem.

The Shining (1980)
Stephen King filmatisering av Stanley Kubrick. Jack, Jack Nicholson, tar anställning som vaktmästare under vintersäsongen på Overlook hotell i hopp om att få ro till att skriva klart sin bok. Men han vet inte vilken mörk hemlighet som döljer sig innanför dess väggar. Särskilt i rum 237.

Veronica (2017)
Veronica och hennes vänner använder sig av en Oujiaboard för att ta kontakt med hennes döde pappa. Under seansen tuppar Veronica av och minns därför ingenting av vad som skett, men strax därpå börjar hennes hem sakteligen förändras... och inte till det bättre.

Old Boy – Hämden (2003)
Dae-Su blir kidnappad och inlåst i 15 år utan någon tillsynes anledning. Hämndbegäret växer tills en dag då han plötsligt släpps fri med meddelandet att han har fem dagar på sig att ta reda på varför han blev kidnappad. Van Cannes stora jurypris 2004.

Seven (1995)
Thrillern som tog seriemördarkonceptet till nästa nivå med Brad Pitt och Morgan Freeman i huvudrollerna, regisserad av David Fincher. De två poliserna ger sig ut på en desperat jakt efter seriemördaren som tar livet av sina offer inspirerat av de sju dödssynderna.
 
Sci-fi & fantasy
 
Never Let Me Go (2011)
Lågmäld sci-fi rulle med växande obehag om vännerna Kathy, Ruth och Tommy som lever en tillsynes idyllisk tillvaro på en engelsk internatskola. Baserad på den bästsäljande boken med samma namn författad av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro.

Det femte elementet (1997)
Sci-fi film av Luc Besson om taxichaffisen Korben Dallas som en dag snubblar över den vackra, men tystlåtna Leeloo. Leeloo som också visar sig vara det femte elementet. I rollerna Bruce Willis och Milla Jovovich.

Paprika (2006)
Japanskt animerat surrealistiskt drama om en revolutionerande maskin som gör det möjligt för forskare att ta del av sina patienters drömmar. Men en dag själ någon maskinen och en detektiv och en psykolog slår följe för att återfinna den.

District 9 (2009)
Neil Blomkamp långfilmsdebut om hur utomjordingar tvingas leva under slum-lika förhållanden på jorden tills en dag då en MNU-anställd utlöser ett utomjordiskt virus som förändrar hans DNA. Jagad av hela världen är den enda tillflyktsorten som återstår utomjordingarnas kvarter - District 9.

Annhilation (2018)
Baserad på New Weird författaren Jeff Vandermeers roman om en grupp på fyra kvinnor som ger sig ut för att undersöka ett område som avskilts från resten av civilisationen där vanliga naturlagar inte längre råder.
 
Barn & familjefilm
 
Paddington (2014)
Paddington kommer till London från djungeln för att hitta ett nytt hem och söka efter en upptäcktsresande som var nära vän med hans släktingar. Men stadslivet är inte riktigt vad han tänkt sig.

Hitta Nemo (2003)
Clownfisken Marvin är ensam förälder till lilla Nemo. En dag fångas Nemo av en sportdykare och Marvin tvingas krossa det stora havet tillsammans med den väldigt glömska fisken Doris i jakt på sin förlorade son.

Nalle Puhs film: Nya äventyr i sjumilaskogen (2011)
På uppdrag av uggla ger sig den honungsälskande björnen Nalle Puh ut på nya äventyr. Tillsammans med sina vänner ska han denna gång leta upp Iors förlorade svans.

Draktränaren (2010)
En ung viking som drömmer om att bli en stor drakjägare får sina planer omkullkastade när han träffar och blir vän med en skadad drake.

Trollkarlen från Oz (1939)
Dorothy och hennes hund Toto sveps iväg av en tornado till det magiska landet OZ. Där slår hon följe med plåtmannen, fågelskrämman och ett lejon för att finna sin väg hem.
 
Svenskt
 
Känn ingen sorg (2013)
Baserad på Håkan Hellströms musik och texter. Filmen följer musikaliska Pål i jakten på sina drömmar att lyckas med musiken i ett sommarvarmt Göteborg.

Snabba Cash (2010)
Baserad på Jens Lapidus succéroman och regisserad av Daniel Espinosa om Johan Westlund som lever ett dubbelliv. Dels som stekare i Stockholms innerstad där han förälskar sig i överklasstjejen Sophie men också i en undre värld av organiserad brottslighet.

Låt den rätte komma in (2008)
Ett socialrealistiskt vampyrdrama baserat på boken med samma namn av John Ajvide Lindkvist. Den mobbade 12-åriga Oskar upptäcker en nyinflyttad flicka vid namn Eli i sitt kvarter. Eli vistas inte i solljus, äter inte vanlig mat och behöver bli inbjuden för att komma in i Oskars hem...

Svinalängorna (2010)
Ett gripande drama regisserat av Pernilla August om en ung kvinnas konfrontation med sin trassliga barndom. Ex-paret Rapace spelar mot varandra i denna mörka historia om kampen att våga gå vidare.

Maria Larssons eviga ögonblick (2008)
I 1900-talets början vinner arbetaren Maria en kamera på ett lotteri. Som sju-barnsmor och fru till en kvinnokarl ger kameran henne möjlighet att se på livet med nya ögon. Regi av Jan Troell.
 
Romantik
 
Brokeback Mountain (2005)
Heath Ledger och Jake Gyllenhall spelar mot varandra i detta episka romantiska drama om rancharbetaren Ennis och rodeocowboyen Jack som träffas under sommaren 1963 och knyter ett livslångt band till varandra.

Clueless (1995)
15-åriga Cher, Alicia Silverstone, har koll på allt. Hon har till och med en datoriserad garderob som matchar hennes trendiga outfits. Men hennes tillvaro sätts i gungning när hon träffar sin söta ”ex styvbror”. Löst baserad på Jane Austens ”Emma”.

Carol (2015)
Thérese jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men så en dag möter hon den vackra Carol, Cate Blanchett, som är fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds och kärleken som utvecklar sig visar sig ha ett högt pris.

Farligt begär (1988)
Glenn Close, John Malkovich och Michelle Pfeiffer har huvudrollerna i detta intrikata kostymdrama som vann tre Oscars. Det är Frankrike under 1780-talet. Valmont får i uppdrag att förföra 16-åriga Cecile av sin före-detta älskarinna markisinnan Merteuil.

An Education (2009)
Ett romantiskt drama regisserat av danskan Lone Sherfig. I London under 60-talet förälskar sig den unga Jenny i den äldre David som bjuder på en dekadent livsstil vilken går stick i stäv med hennes föräldrars universitetsplaner.
 
Dokumentärer
 
Jim och Andy (2017)
Dokumentären ger en insyn bakom kulisserna till inspelningen av filmen ”Man on the Moon” där Carrey spelade komikern Andy Kaufman.

The True Cost (2015)
En film om kläderna vi bär, de som syr dem och hur industrin ser ut. Priset per plagg minskar ständigt alltmedan dess miljöpåverkan ökar. Medverkar gör bl.a. Stella McCartney

The Rachel Divide (2018)
Dokumentären följer fenomenet Rachel. Rachel har länge utgett sig för att ha afro-amerikanskt påbrå, men en dag avslöjar en lokalreporter att hon har biologiskt vita föräldrar och hela hennes identitet och livsstil fallerar.
 
Klassiker
 
Hajen (1975)
Ett av Stephen Spielbergs mästerverk om det idylliska Amity Island som strax innan turistsäsongen sätter igång drabbas av en ovanligt ondskefull haj. I rollerna Richard Dreyfuss och Roy Sheider.

Sista natten med gänget (1973)
Oscarsnominerad klassiker regisserad av George Lucas om fyra tonåringars sista natt i gymnasiet. Det blir drag racing, drive-ins och ett soundtrack som osar 60-tals rock.

Gudfadern (1972)
Francis Ford Coppolas maffiaklassiker med Marlon Brandon i huvudrollen. Vito Corleone styr den italienska maffian i New York och hans maktställning verkar orubblig tills det att en annan maffiafamilj börjar sälja droger på gatorna.

2001: ett rymdäventyr (1968)
Stanley Kubricks nedräkning till morgondagen, en karta över mänsklighetens öde, en jakt på evigheten och kontakt med utomjordiska varelser. En filmisk resa som spänner sig från människans begynnelse tills dess utforskande av rymden.

The Thing (1982)
En klassisk John Carptenter rulle om en grupp på 12 forskare som beger sig till Antarktis. Väl där upptäcker de ett nedgrävt rymdväsen. Monstret sätter snart skräck i den utsatta gruppen och förvandlar sig till en av dem.
 
Vilka filmer och tv-serier vill ni rekommendera på Netflix? Tipsa nedan!
| 25 maj 2018 19:30 |