LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

6 september 2022 | 17:30

25 bästa originalserierna på Netflix just nu

MovieZines tv-redaktör har spanat in hundratals timmar av originalserier, för att hitta de allra bästa tipsen i Netflix enorma tv-utbud.
Netflix fortsätter att pumpa på med nytt innehåll varje vecka. Trots att världen befunnit sig mitt under en global pandemi, verkar streamingjätten inte ha några planer på att slå av på tempot. Det är med andra ord onekligen svårare än någonsin förr att kunna "plocka russinen ur kakan", i jakt på de allra bästa titlarna hos Netflix.
 
Eftersom jag ville ha lite mer variation på listan den här sommaren, mer än att två eller tre nya serier får slå sig in och ersätta några av de äldre titlarna - medan samma gamla resten ligger kvar ohotade. Så har jag bestämt mig för att att endast titlar som sänt ett nytt avsnitt någon gång sedan förra sommaren fram tills idag, får chansen att ta en plats bland titlarna som jag anser vara ”bäst just nu” hos Netflix.
 
Det innebär ju däremot samtidigt att några riktigt välgjorda och fantastiskt grymma tv-serier kapas från listan. Trots att jag egentligen tycker att många av dessa är bättre än allt som finns kvar på den nya listan. Men eftersom dessa titlar redan lyfts fram som de allra bästa, under en lång tid så får du nu helt enkelt bara hålla tillgodo med namnen utan motivering:
 
”Unbelievable”, ”The Queens Gambit”, ”The OA”, ”The Haunting of Hill House”, ”The Dark Crystal: Age of Resistance”, ”The Crown”, ”Mindhunter”, ”BoJack Horseman”, ”Black Mirror”, ”Dark” och ”One Day at a Time” är bara några exempel på helt fantastiska serier som tidigare haft en given plats. Så om du råkar ha missat någon av dessa, bör du genast även dem en chans innan du kastar dig över någon av de följande 25 titlarna!
 
Large 7267ced92448b6f6efded55d63439a44 afterlife

”After Life”
Ricky Gervais är väl kanske mest känd för en slags humor utan gränser. "After Life" är en avsevärt mörkare dramakomedi - och utan tvekan Gervais bästa serie hittills. Vi får följa en man som är djupt deprimerad och självmordsbenägen, efter att ha blivit änkling när en hemsk sjukdom tog hans livs kärlek ifrån honom. Det finns givetvis även viss humor insprängd mellan allt det dystra... men på ett mycket "finare" sätt än Gervais tidigare produktioner.

”All of Us Are Dead”
Sydkoreanskt zombiedrama som utspelar sig i nutid på en gymnasieskola - ja, tack! Vi visste visserligen redan att sydkoreanerna var grymma på just zombieproduktioner och här bevisar man det ännu en gång.

”Arcane”
En tv-adaption av datorspelet ”League of Legends” blev lite oväntat en av årets bästa nya tv-serier i slutet av 2021. Med otroligt snygg animering och en ännu bättre berättelse i grunden, så kan ”Arcane” med enkelhet avnjutas av tittare som inte har spelat en sekund av spelen.

”Better Call Saul”
Prequelserien till "Breaking Bad" följer advokaten Jimmy McGill, som under seriens gång kommer att förvandlas till "Breaking Bad"-karaktären Saul Goodman. Efter ett gäng fantastiska säsonger så vågar jag nu faktiskt påstå att "Better Call Saul" är bättre än originalet - vilket är ett extremt bra betyg.

”Borgen”
Alla som håller Aaron Sorkins politiska gamla tv-serie ”Vita huset” högt bör ge ”Borgen” en chans. Handlingen utspelar sig i Danmark och följer politikern Birgitte Nyborg Christensen (Sidse Babett Knudsen) i hennes resa mot att bli landets statsminister.
 
Large 7267ced92448b6f6efded55d63439a44 clark

”Clark”
Bill Skarsgård storspelar i rollen som bankrånaren Clark Olofsson, mannen som gav upphov till ”Stockholmssyndromet”. Serien utspelar sig i en härligt förhöjd verklighet, med mängder av svenska skådespelare i underhållande roller.

”Cobra Kai”
Nostalgi på hög nivå när ”Karate Kid”-skådespelarna återvänder till sina gamla roller från 1984 när originalfilmen släpptes. Nu är Daniel LaRusso och Johnny Lawrence rivaler på nytt, genom den nya generationens elever som man tränar fram på olika håll.

”Dear White People”
Serien utspelar sig på Winchester University, ett fiktivt universitet som i serien påstås vara ett Ivy League-universitet (vilket då gör det till ett av de äldsta och finaste), där vi får följa en rad olika (mestadels afroamerikanska) karaktärer som är studenter på skolan. Serien är baserad på långfilmen med samma namn, med filmens manusförfattare ombord som seriens showrunner.

”Familjen Bridgerton”
Om du har en förkärlek till gamla kostymdramer, men samtidigt gillar när skaparna lånar in nymodigheter som hippare musik och mer naket än vad som brukade anses brukligt i den här typen produktioner tidigare… ja, då är ”Familjen Bridgerton” en serie du inte får missa. 

”F Is for Family”
”BoJack Horsman” har dykt upp på den här listan under flera års tid, alltså även när vi uppdaterat den ett par gånger om året. Och jag har alltid valt den framför just ”F Is for Family”, eftersom vissa brukar ha lite svårt att ge tecknade serier för vuxna en chans. Men nu när BoJack är för ”gammal” för att platsa på årets lista så är det äntligen dags för komikern Bill Burrs ”F Is for Family” att knipa en plats. Det är en serie som i mångt och mycket går att jämföra med hur Al Bundy var i ”Våra värsta år”, men med mer seriösa undertoner och ofta förvånansvärt gripande välskrivna manus.
 
Large 7267ced92448b6f6efded55d63439a44 kingdom

”Kingdom”
Det är kanske en aning oväntat att en av listans i särklass bästa titlar råkar vara en zombieserie, som dessutom utspelar sig i ett medeltida Korea - på koreanska. Men det råder ingen tvekan om att "Kingdom" är en av Netflix bästa tv-serier, som dessutom har lyckats förklara både hur och varför zombieapokalypsen utbröt (på ett relativt rimligt sätt). Med ett foto som nästan kan mäta sig med "Game of Thrones" - och ett manus som är avsevärt bättre - så är det här utan tvekan en serie som alla Netflix-prenumeranter bör ge en chans.

”Love, Death & Robots”
David Fincher (”Mindhunter”) och Tim Miller (”Deadpool”) har givit ett gäng olika animationsstudios möjligheten att skapa fristående berättelser, som både ska vara så intressanta och bra som möjligt men även otroligt snygga att titta på. Det enda vi vet på förhand inför varje nytt sci-fi-avsnitt, är att handlingen på något sätt kommer att inkludera kärlek, död och någon form av teknologi eller robotar. 

”Maid”
Om du gillade ”Unbelievable” och ”The Queens Gambit” så finns det en stor chans att du även kommer att uppskatta ”Maid”. Berättelsen om en mamma som tar sitt barn och flyr från sin alkoholiserade och emotionellt misshandlande make, utan några pengar eller någon plats att sova på. För, var som helst är bättre än att vara kvar i huset den dag skriken övergår till slag eller något ännu värre. Det är bitvis jobbigt att titta på hur svårt det kan vara att få ordning på sitt liv, oavsett hur hårt man jobbar för att lyckas… men det är utan tvekan en sanslöst välspelad och fint regisserad miniserie.

”Midnight Mass”
”The Haunting of Hill House”-skaparen Mike Flanagan släppte i höstas en serie han gått och funderat på i många år. Den verkar antingen sågas fullständigt vid fotknölarna eller älskas något extremt av tittarna - och personligen så gillade jag den verkligen. Handlingen följer ett litet fiskarsamhälle som är bosatta på en ö en bit utanför fastlandet, där en ny präst tar över gudstjänsterna i den gamla kyrkan på ön… och samtidigt börjar allt konstigare saker hända med folket på ön. 

”Money Heist: Korea - Joint Economic Area”
Tekniskt sett så skulle givetvis originalserien ”La Casa de Papel” (eller ”Money Heist” som den heter i engelsktalande länder) kunnat få en plats på den här listan. De allra sista avsnitten släpptes ju så sent som i december. Men helt ärligt. Originalserien blev allt mer galen ju längre den höll på och nu när vi fått något så udda som en sydkoreansk remake på mer eller mindre exakt samma berättelse… så föredrar jag faktiskt den helt nya versionen. Man har dessutom gjort ett intressant tillägg till den sydkoreanska versionen, genom att stoppa in våra karaktärer i en värld där Nordkorea och Sydkorea förenats i en gemensam valutaunion, vilket fungerar oväntat bra. Nu återstår det bara att se hur många säsonger vi får av den här versionen, innan den har spårat ur lika mycket som den spanska originalserien hann göra.
 

”Ozark”
Jason Bateman och Laura Linney spelar föräldrarna i familjen Byrde, som av olika anledningar tvingas flytta till Ozark och komma på ett sätt att tvätta enorma mängder pengar åt mexikanska drogkarteller. "Ozark" hyllades inledningsvis som en slags motsvarighet till "Breaking Bad", men har sedan dess gått sin egen väg och förtjänar att hyllas för sin egen storhet.

”Peaky Blinders”
Gangsterdrama som utspelar sig i England i början av 1900-talet. Handlingen följer Thomas Shelby och hans släktingar som tillsammans utgör gangsterfamiljen ”Peaky Blinders”, när man navigerar sig fram genom Englands undre värld hela vägen in i landets finaste hus. Serien är visserligen inte skapad av Netflix själva, men det är för närvarande endast hos just Netflix som det går att se samtliga säsonger av den hyllade serien.

”Russian Doll”
Natasha Lyonne är kanske mest känd för sin roll i "Orange is the New Black", men hon gör en långt bättre insats som skapare och huvudrollsinnehavare i den annorlunda tv-serien "Russian Doll". Serien är en slags tv-variant av "Måndag hela veckan" och "Edge of Tomorrow" där vår huvudkaraktär tycks råka dö vad hon en tar sig för - vilket får dagen att börja om, på en fest i hennes ära.

”Sex Education”
En befriande härlig och öppen serie som följer tonåringen och oskulden Otis, när han av en händelse råkar bli en slags sexguru åt sina skolkamrater. Otis har lärt sig allt han kan genom att lyssna på sin mammas (spelad av Gillian Anderson) terapi-sessioner med par/individer som har olika sexproblem. Mikael Persbrandt dyker dessutom upp i en av seriens främsta biroller.

”Stranger Things”
Det råder väl ingen tvekan om att 80-talsserien "Stranger Things" är en av Netflix mest populära tv-serier hittills (tillsammans med "The Witcher", som hamnade precis utanför listan). Men genom att kombinera skräck, drama, fantasy och underskattad nostalgi inför 80-talet, så har seriens skapare onekligen hittat ett vinnande koncept.
 

”Sweet Tooth”
Med en förkärlek för postapokalyptiska berättelser, så finns det något alldeles förtjusande i "Sweet Tooth" som jag personligen inte kan få nog av. Handlingen kretsar kring hjortpojken Gus (japp, det är en grej), som ger sig av på en farlig resa genom ett land som nu skyller en världsomfattande pandemi på alla "hybrider" som började födas i samma veva som det dödliga viruset dök upp. 

”Squid Game”
Genom Oscarsvinsten för ”Parasit” och det enorma genomslaget för ”Squid Game” så öppnades mångas ögon en gång för alla för storheten i sydkoreanska produktioner. Handlingen följer 456 skuldsatta personer som tävlar mot varandra i diverse sydkoreanska barnlekar, där priset är en massa miljoner… och förlusten får betalas med ditt liv som insats.

”The Lincoln Lawyer”
David E. Kelley har gjort fler hyllade tv-serier än vad jag har plats för att nämna här. Men ”Big Little Lies”, ”Goliat”, ”Boston Legal” och ”Ally McBeal” är några av mina favoriter. Innan sin karriär som manusförfattare var Kelley själv en advokat, vilket gör att han är särskilt duktig på att få till just den typen av serier… vilket är just vad ”The Lincoln Lawyer” är. Handlingen i sig är möjligtvis inte särskilt nyskapande och bygger för övrigt på Michael Connellys bok med samma namn, men det här är den typen av underhållning som är perfekt i det avseende att den inte kräver särskilt mycket av dig som tittare… samtidigt som den både är smart och spännande på ett sätt som gör det svårt att slita sig.

”The Umbrella Academy”
Om Prime Video har ”The Boys” och HBO Max har ”Doom Patrol”, så är ”The Umbrella Academy” det närmsta du kan komma av en mix av de båda konkurrenternas egna superhjälteproduktioner. Vi rör oss friskt mellan actionkomedi och drama och ren och skär dumhet, men alltid på ett sätt som gör det till en fröjd att se vad man kan tänkas hitta på i nästa av snitt… och nästa efter det. Plötsligt är avsnitten slut och så har man inget val än att tålmodigt vänta på fortsättningen.

”The Witcher”
Efter att själv ha snackat med Henry Cavill inför både den första och andra säsongen av ”The Witcher”, så råder det ingen tvekan om att snubben är ett enormt fantasyfan och ser rollen som Geralt of Rivia som något han både behöver beskydda och bevara åt alla ”The Witcher”-fans världen över. Oavsett om du fallit för den här fantasyvärlden genom de populära tv-spelen, böckerna eller Netflix-serien, så verkar det bestå av ett community där fansen omfamnat teamet bakom serien, även när man valt att gå vissa andra vägar. I tider där fankulturen ofta kommer med en särskilt ful baksida (och det finns säkert några sporadiska rötägg även här), så är det ändå kul att se hur ”The Witcher” på det stora hela verkar ha hittat mer eller mindre rätt med sin adaption hos Netflix.

Vilka är dina egna favoritserier hos Netflix? Tipsa gärna varandra om vilka serier man inte får missa hos Netflix, i kommentarerna här nedan! 
| 6 september 2022 17:30 |