LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

10 juli 2021 | 09:45

25 bästa originalserierna på Netflix just nu

MovieZines tv-redaktör har spanat in hundratals timmar av originalserier, för att hitta de allra bästa tipsen i Netflix enorma tv-utbud.
Netflix fortsätter att pumpa på med nytt innehåll varje vecka. Trots att världen befunnit sig mitt under en global pandemi, verkar streamingjätten inte ha några planer på att slå av på tempot. Det är med andra ord onekligen svårare än någonsin förr att kunna "plocka russinen ur kakan", i jakt på de allra bästa titlarna hos Netflix.
 
Lyckligtvis har jag plöjt igenom i alla fall ett hundratal av streamingtjänstens alla tv-serier - och har här valt ut 25 originalserier (som alltså är märkt med "Netflix Original"-symbolen inne i appen) av mina personliga favoriter. Men även för någon som har "titta på tv" som arbete, så är det numera praktiskt taget omöjligt att verkligen ha hunnit se alla serier i Netflix enorma utbud - och alla har givetvis inte samma smak som mig. Så tipsa gärna med dina egna favoriter i kommentarerna längst ned också!
 

"After Life"

 
 
Ricky Gervais är väl kanske mest känd för en slags humor utan gränser. "After Life" är en avsevärt mörkare dramakomedi - och utan tvekan Gervais bästa serie hittills. Vi får följa en man som är djupt deprimerad och självmordsbenägen, efter att ha blivit änkling när en hemsk sjukdom tog hans livs kärlek ifrån honom. Det finns givetvis även viss humor insprängd mellan allt det dystra... men på ett mycket "finare" sätt än Gervais tidigare produktioner.
 

"Better Call Saul"

 
Prequelserien till "Breaking Bad" följer advokaten Jimmy McGill, som under seriens gång kommer att förvandlas till "Breaking Bad"-karaktären Saul Goodman. Efter ett gäng fantastiska säsonger så vågar jag nu faktiskt påstå att "Better Call Saul" är bättre än originalet - vilket är ett extremt bra betyg.
 
(Jag vet, om man ska vara petig så är det här inte en Netflix-serie då det är AMC som ligger bakom den.)
 

"Black Mirror"

 
Till skillnad från de andra serierna på listan så består "Black Mirror" av helt fristående avsnitt, som korta filmer med nya karaktärer i varje del. Det som förenar dem alla är däremot att samtliga avsnitt på något sätt fokuserar på någon teknisk utveckling - och ger oss en sci-fi-inblick i en oftast dyster (men alltid spännande) framtid.
 

"BoJack Horseman"

 
 
Efter en något skakig första säsong så växer sig historien om hästen, alkoholisten och den före detta sitcomkändisen BoJack Horseman allt starkare. Vi får under säsongernas gång gräva oss djupt ned i det mänskliga psyket och dess mörkaste delar. Men genom att sätta talande djur (i kläder) som mänskliga avatarer, så blir instinkten som annars får oss att vända bort blicken när det blir för jobbigt... lurad. Nämde jag förresten att det typ också är en komediserie?
 

"Castlevania"

 
Sedan tv-spelsbranschen drog igång för en väldans massa år sedan, så har vi i stort sett aldrig fått en riktigt lyckad film eller tv-adaption. "Castlevania" är däremot undantaget som bekräftar regeln ("The Witcher" är på god väg med). Serien följer vampyrjägaren Trevor Belmont, halvvampyren Alucard och Sypha Belnades i deras blodiga jakt på Dracula.
 

"Dark"

 
Listans första icke-engelskspråkiga tv-serie (finns bara en till på listan) är givetvis den fantastiskt invecklade och ambitiösa sci-fi-serien "Dark", från Tyskland. Här är en typisk "desto mindre du vet desto bättre blir det"-serie, så allt jag tänker säga är att om du nu ger den här hyllade serien en chans - lova att du ser åtminstone halva första säsongen? För inledningvis verkar det bara vara vilken annan "försvunnet barn"-serie som helst... men det kan verkligen inte vara mer annorlunda än såhär.
 

"Dear White People"

 
Large b64d64e37bc91f0ca42bb1a057eba408 dear white
 
Serien utspelar sig på Winchester University, ett fiktivt universitet som i serien påstås vara ett Ivy League-universitet (vilket då gör det till ett av de äldsta och finaste), där vi får följa en rad olika (mestadels afroamerikanska) karaktärer som är studenter på skolan. Serien är baserad på långfilmen med samma namn, med filmens manusförfattare ombord som seriens showrunner.
 

"GLOW"

 
Serien är löst baserad på den verkliga wrestling-gruppen Gorgeous Ladies of Wrestling, vars fajter rullade på amerikansk tv under 1980-talet. I "GLOW" får vi följa ett gäng kvinnor, som aldrig testat på wrestling tidigare, öva sig hela vägen fram till framgång och något form av kändisskap. Alison Brie, Bettyg Gilpin och Marc Maron bjuder på fint skådespel genom samtliga säsonger.
 

"House of Cards"

 
Låt mig börja med att säga att Kevin Spacey onekligen har förstört den här seriens eftermäle, med ett beteende som uppdagades under "Metoo". Men serien är samtidigt så pass otroligt välgjord och fullproppad av fantastiska skådespelarinsatser, att det vore en skymf mot alla andra som ligger bakom "House of Cards" att lämna serien utanför den här listan. Serien blir visserligen aldrig lika (fantastiskt) bra som den var under sina två första säsonger, men när "House of Cards" hade premiär och släppte hela sin superpåkostade säsong i ett svep - så ritade Netflix om kartan för hur tv-serier kunde konsumeras.
 

"Kingdom"

 
Det är kanske en aning oväntat att en av listans i särklass bästa titlar råkar vara en zombieserie, som dessutom utspelar sig i ett medeltida Korea - på koreanska. Men det råder ingen tvekan om att "Kingdom" är en av Netflix bästa tv-serier, som dessutom har lyckats förklara både hur och varför zombieapokalypsen utbröt (på ett relativt rimligt sätt). Med ett foto som nästan kan mäta sig med "Game of Thrones" - och ett manus som är avsevärt bättre - så är det här utan tvekan en serie som alla Netflix-prenumeranter bör ge en chans.
 

"Master of None"

 
Large 0bdbc3f6bb1ab04930dcbe7661c77999 master of none
 
Redan 2015 släpptes den första säsongen av Aziz Ansaris "Master of None", som följer komikern och skådespelaren Dev Shah genom olika delar av hans liv. Med flera Emmy-vinster och en Golden Globe så är serien en av listans mest kritikerrosade serier, men har fallit lite i glömska av många efter att den andra säsongen släpptes under 2017. Lyckligtvis fick vi en tredje säsong tidigare i år, som istället fokuserar på Lena Waithes och Naomi Ackies karaktärer.
 

"Mindhunter"

 
David Finchers "Mindhunter" har hyllats till skyarna av alla som har sett den, men tyvärr verkar det vara alldeles för få som har hittat till serien. Fincher har nämligen sagt att det är högst otroligt att det blir en tredje säsong, då serien är så dyr att producera i förhållande till hur många som faktiskt tittar. Serien följer i alla fall två polisutredare som åker omkring och intervjuar seriemördare, under en tid när man ännu inte har ett namn för när någon har dödat flera personer, med förhoppningen att lära sig hur mördare tänker så att man kan förhindra kommande mord.
 

"One Day at a Time"

 
Listans enda sitcomserie (inspelad inför en livepublik) är den moderna rebooten av "One Day at a Time", som följer en amerikansk-kubansk familj bestående av en mamma, hennes två tonårsbarn och deras mormor (spelad av EGOT-vinnaren Rita Moreno). Serien lyckas på ett otroligt bra sätt kombinera komedi, allvar och ger samtidigt en värdefull titt på det amerikanska samhället i stort.
 

"Ozark"

 
Jason Bateman och Laura Linney spelar föräldrarna i familjen Byrde, som av olika anledningar tvingas flytta till Ozark och komma på ett sätt att tvätta enorma mängder pengar åt mexikanska drogkarteller. "Ozark" hyllades inledningsvis som en slags motsvarighet till "Breaking Bad", men har sedan dess gått sin egen väg och förtjänar att hyllas för sin egen storhet.
 

"Russian Doll"

 
Large 725f094e7123e072987f0c2e01dba287 russina doll
 
Natasha Lyonne är kanske mest känd för sin roll i "Orange is the New Black", men hon gör en långt bättre insats som skapare och huvudrollsinnehavare i den annorlunda tv-serien "Russian Doll". Serien är en slags tv-variant av "Måndag hela veckan" och "Edge of Tomorrow" där vår huvudkaraktär tycks råka dö vad hon en tar sig för - vilket får dagen att börja om, på en fest i hennes ära..
 

"Sex Education"

 
En befriande härlig och öppen serie som följer tonåringen och oskulden Otis, när han av en händelse råkar bli en slags sexguru åt sina skolkamrater. Otis har lärt sig allt han kan genom att lyssna på sin mammas (spelad av Gillian Anderson) terapi-sessioner med par/individer som har olika sexproblem. Mikael Persbrandt dyker dessutom upp i en av seriens främsta biroller.
 

"Stranger Things"

 
Det råder väl ingen tvekan om att 80-talsserien "Stranger Things" är en av Netflix mest populära tv-serier hittills (tillsammans med "The Witcher", som hamnade precis utanför listan). Men genom att kombinera skräck, drama, fantasy och underskattad nostalgi inför 80-talet, så har seriens skapare onekligen hittat ett vinnande koncept.
 

"Sweet Tooth"

 
 
Det är möjligtvis en av listans svagare titlar. Enligt många borde den troligtvis bytas ut mot hyllade serier som "When They See Us" eller "Familjen Bridgerton"... eller någon av alla de andra populära tv-serierna jag har lämnat precis utanför listan. Men med en förkärlek för postapokalyptiska berättelser, så finns det något alldeles förtjusande i "Sweet Tooth" som jag personligen inte kan få nog av. Handlingen kretsar kring hjortpojken Gus (japp, det är en grej), som ger sig av på en farlig resa genom ett land som nu skyller en världsomfattande pandemi på alla "hybrider" som började födas i samma veva som det dödliga viruset dök upp. 
 

"The Crown"

 
Berättelsen om drottning Elizabeth II:s tid vid makten i "The Crown" är en av Netflix mest påkostade tv-serier av alla, med en prislapp på drygt en miljard kronor per säsong. Om du har någon som helst nyfikenhet kring allt som drottningen har hunnit gå igenom under sina många år som drottning, så är det här det tveklöst bästa sättet att ta del av den. Med genomgående fantastiskt skådespel så har serien även hyllats flera gånger under både Emmy och Golden Globe-galorna efter varje ny säsong.
 

"The Dark Crystal: Age of Resistance"

 
Large 1677842b671f5b367c8cf612d3403c20 thedarkcrystal
 
Det kan nog mycket väl vara så att "The Dark Crystal: Age of Resistance" är en av listans mest underskattade titlar. Serien är en prequel till långfilmen "The Dark Crystal" från 1982, men låter oss följa och få en utökad förståelse för de olika varelserna i en värld som kallas Thra. Serien är en av Netflix mest påkostade någonsin, men blev aldrig den succé man hade hoppats på - vilket är otroligt synd. Ge den en chans!
 

"The Eddy"

 
Den Oscarsvinnande regissören Damien Chazelle ("Whiplash", "La La Land") har producerat och delvis regisserat den första säsongen av "The Eddy", en serie som handlar om en amerikansk jazzklubbsägare (spelad av André Holland) i Paris. Om du nu inte råkar vara ett fan av jazz-musik så är det möjligt att din uppskattning inte kommer att vara riktigt lika hög... men det finns även vissa likheter med Chazelles hyllade långfilm "Whiplash", ett faktum som åtminstone bör övertyga även den mest skeptiska att ge serien en chans.
 

"The Haunting of Hill House"

 
Large 725f094e7123e072987f0c2e01dba287 haunting hill
 
Regissören och manusförfattaren Mike Flanagan ("Doctor Sleep", "Gerald's Game") har genom "The Haunting of Hill House" lyckats få till något så ovanligt som en ordentligt genomtänkt och läsklig skräckhistoria, som dessutom utspelar sig i ett gäng olika tidslinjer. Med sina högt ställda ambitioner, grymma skådespelare och saftiga Netflix-budget, är "The Haunting of Hill House" utan tvekan Netflix bästa skräckserie.
 

"The OA"

 
Om du brukar uppskatta serier eller filmer som vågar prova något lite "udda", svårförklarat och vackert - så är "The OA" den ultimata tv-upplevelsen av galenskap i dess vackraste form. Låt inte faktumet att serien lades ned på grund av för få tittare avskräcka dig - förutsatt att du är någon som exempelvis kunnat uppskatta det udda med David Lynchs "Twin Peaks" eller Noah Hawleys "Legion".
 

"The Queen's Gambit"

 
 
Även om alla titlar på listan givetvis är av en otroligt hög kvalitet, så är ändå frågan om inte "The Queen's Gambit", med skådespelerskan Anya Taylor-Joy i huvudrollen, är en av listans allra bästa titlar. Miniserien om det unga schackgeniet Beth Harmon, baserad på Walter Tevis 80-talsroman, lyckades i alla fall förvandla schack till något av det mest spännande du kan tänka dig. I USA bekräftade även eBay att försäljningen av schackbrädor och pjäser hade ökat med 215% efter premiären. Här på MovieZine knep serien dessutom full pott i vår recension.
 

"Unbelievable"

 
Skådespelerskorna Kaitlyn Dever, Toni Collette och Merritt Wever gör "Unbelievable" till en helt ofattbart välspelad och balanserad berättelse, om jakten på en våldtäktsman som brukade smyga in i ensamstående kvinnors hem medan de sov. Allt är baserat på verkliga händelser, vilket både gör det fruktansvärt svårt att ta in... samtidigt som det finns så mycket viktigt att lära sig och förbättra kring hur samhället ofta behandlar offret efter en våldtäkt.
 
Large 725f094e7123e072987f0c2e01dba287 storst allt netflix 2019
Svenska originalserien "Störst av allt" är också en av många väldigt sevärda serier.
 

Tog sig nästan in på topplistan:

 
Det visade sig som sagt vara nästan omöjligt att banta ned listan till mina 25 favoriter, för även om den absoluta toppen är solklar så känns det som att det finns minst lika många serier till som skulle kunna platsa in bland mina favoriter hos Netflix. Här nedan finner du därför ett gäng serier till, som alla förtjänar att ses när du väl har hunnit beta av titlarna ovan.
 
"When They See Us", "The Witcher", "The End of the F***ing World", "Halston", "Lucifer", "Störst av allt", "Love, Death & Robots", "La casa de papel", "American Vandal", "#blackAF", "Away", "The Umbrella Academy", "Kärlek & Anarki", "Shadow and Bone", "Seven Seconds", "Big Mouth", "Home for Christmas", "Unorthodox", "Daredevil", "Snabba Cash, "Familjen Bridgerton", "Godless", "Ratched", "The Punisher", "Love"... för att bara nämna några.
 

Läs också: De 51 bästa filmerna på Netflix just nu

 
Vilka är dina egna favoritserier hos Netflix? Tipsa gärna varandra om vilka serier man inte får missa hos Netflix, i kommentarerna här nedan!
| 10 juli 2021 09:45 |