Serie

Skribent

MovieZine

15 oktober 2017 | 12:00

25 bästa tv-serierna på Netflix just nu

MovieZines redaktion har spanat in hundratals timmar bra tv för att hitta de allra bästa tipsen bland Netflix originalserier.
Sedan "House of Cards" debuterade år 2013 har streamingjätten Netflix skrivit om reglerna för hur tv-serier produceras, lanseras och konsumeras. Sedan dess har vi blivit bortskämda med många riktigt fina originalserier. Hitta din nya binge-favorit här!
 
 
Master of None

Aziz Ansaris till viss del självbiografiska New York-dramedi kom in som en härligt uppfriskande fläkt i Netflix tv-seriegalleri – och även tv-världen i stort. I ”Master of None” följer vi drygt 30-årige Dev (spelad av Ansari själv) som kämpar med allt från dejtingvärlden och skådespelarkarriären till familjekrav och vänskapsrelationer. Även om serien ibland tyngs ner av gästspel av stjärnans egna föräldrar (som uppenbarligen inte är lika kameravana) så är ”Master of None” en briljant samhällsskildring med fingret på samtidspulsen. (Patrik Linderholm)

BoJack Horseman

En avdankad tv-stjärna i form av en talande häst som super, drogar ner sig och bedrar alla han känner? En undrar egentligen hur pitchmötet gick till för att få den animerade serien ”BoJack Horseman” på benen, men trots – eller kanske tack vare – sin absurditet så lyckades den djurfyllda Hollywood-skildring vinna tittarnas gunst. Med sällan sinande lekfullhet och känsla för karaktärer har ”BoJack Horseman” kommit att bli en ”vuxen” tecknad serie att räkna med. (Patrik Linderholm)

Daredevil

Marvels första hjälte att göra entré på Netflix plattform har också visat sig vara den bästa av de fyra olika serier som de pumpat ut de senaste åren. Med tydlig frånkoppling i såväl visuell stil som moraliska teman skiljer den sig starkt mot Marvels filmuniversum – och det till det bättre. Med Netflix bakom sig fick Marvel chans att göra tematisk mörkare berättelser med brutalare våld – och ”Daredevil” är den serie av Defenders-hjältarna som anammat detta bäst. Minnet av Ben Affleck-filmen från 2003 blev snabbt ett minne blott. (Patrik Linderholm)
 
 
Love

När Netflix värvade humorgurun Judd Apatow fanns en del förhoppningar om en ny ”Girls”. Men till skillnad från HBO-serien är ”Love” i mångt och mycket en förlängd version av en Judd Apatow-romcom – på både gott och ont. Men där den i första säsongen haltar lite med ett ”will they, won’t they”-narrativ, lyckades den i andra säsongen utforska mer kring huvudkaraktärernas relation och får in en del träffsäkra poänger kring det moderna kärlekslivet. Dessutom är den ett måste för alla Los Angeles-romantiker. (Patrik Linderholm)
 
Orange is the New Black

”Orange is the New Black” är en av Netflix första stora egenproducerade succéer, och har definitivt blivit en av mina favoriter! Med stor charm har serien öppnat dörren till en värld vi inte riktigt fått tillgång till hittills. Här får alla kvinnor oavsett utseende, ålder, och härkomst vara med! Var beredd på grovt språk, mycket sex, en del blodiga slagsmål, men också humor och väldigt mycket hjärta. (Annika Andersson)
 
Bloodline

Thrillerserien "Bloodline", från skaparna bakom "Damages", tillhör definitivt mina favoriter då det gäller just Netflix-producerade tv-serier. Ni som sett "Damages" bör känna er ganska så hemma sett till berättartekniken där vi som tittare hela tiden serveras små glimtar av vad som faktiskt skett. Man kan säga att vi redan från början av seriens säsonger får "fusktitta" på slutet, ett mycket effektivt sätt att berätta en historia. "Bloodline" är en riktigt välspelad och välskriven thrillerserie, och familjekrönika, som får en att skrika efter mer! "Bloodline" består av tre säsonger och är avslutad. (Patrik Jonsson)
 
 
Narcos

Om det är något jag verkligen brinner för så är det verklighetsbaserade produktioner som "Narcos". En serie som kretsar kring polisens kamp att störta den väldige knarkkungen Pablo Escobar, i "Narcos" porträtterad av en helt fenomenal Wagner Moura. "Narcos" är också en serie som bara växer och växer, jag personligen var inte riktigt såld under dess första säsong, men då den andra säsongen var till ända hade den vunnit över mig fullständigt. "Narcos" är bra, riktigt jäkla bra. (Patrik Jonsson)

GLOW

"GLOW"  baseras löst på människor och händelser kring showen (och skapandet av den) med samma namn från mitten av 80-talet. Vad är då "GLOW"? Jo, GLOW står för Gorgeous Ladies Of Wrestling, alltså kvinnlig fribrottning. "GLOW" är en så kallad dramedy och serverar  ungefär lika stora skålar av både komedi och drama,  detta gör den helt enastående. Detta är kort och gott en riktigt mysig serie och den är verkligen genuint underhållande. Hittills finns endast en säsong på tio avsnitt, jag håller dock tummarna för att de ska bli fler! (Patrik Jonsson)
 
Fauda

Fauda betyder "kaos" på arabiska och titeln säger mycket om den actionfyllda serien som behandlar Israel-Palestina konflikten. Serien handlar om en israelisk militärenhet som infiltrerar palestinska områden för att få tag i en välkänd Hamasledare och har lyckats med miraklet att samla både en israelisk och palestinsk publik. Man får följa militärenhetens medlemmar parallellt med deras palestinska motpart och serien ger en trovärdig bild av människorna bakom stridskämparna, vilket skapar ett djupt och fängslande drama. (Jonathan Enochsson)
 
 
The OA

"The OA" dök upp i slutet av 2016 och blev genast typexemplet av en vattendelare. Antingen kommer du knappt ta dig förbi det första avsnittet eller så kommer du inte kunna slita blicken från skärmen. Prairies (Brit Marling) karaktär försvann spårlöst för sju år sedan, hon var då helt blind - när hon plötsligt hittas har hon fått synen åter. Hennes historia är en vacker men samtidigt skrämmande berättelse om liv och död. (Jonatan Blomberg)

Trolljakten

Monstergeniet Guillermo Del Toro levererar en träffsäker äventyrshistoria i sann "Buffy the Vampire Slayer"-anda. Men istället för vampyrer är det onda troll och monster av olika slag som ska bekämpas av Trolljägaren och hans vänner. "Trollhunters" är den perfekta underhållningen för hela familjen (möjligtvis något för mörk för de allra minsta). Anton Yelchin gör rösten åt huvudkaraktären i en av sina sista roller. (Jonatan Blomberg)

Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå

Elijah Wood och Samuel Barnett tar oss med på en av förra årets mest underhållande och skruvade resor. Dirk Gently (Barnett) är en privatdetektiv som enbart arbetar med fall som har en övernaturlig touch. Todd (som spelas av en hysteriskt rolig Wood) snubblar ofrivilligt in i Dirks senaste fall, resten är som man brukar säga; en riktigt rolig och välskriven historia. Pilotavsnittet är grymt bra och kommer dig på kroken direkt! (Jonatan Blomberg)
 
 
One Day at a Time

"One Day at a Time" har hyllats av kritiker världen över för sitt sätt att bryta sig ut ur sitcom-normen och skapa något helt unikt. En ensamstående mamma uppfostrar två barn tillsammans med sin egen (inneboende) mamma. Kvinnors rättigheter, invandring, hbtq-frågor, psykologiska konsekvenser av krig, stereotyper och familjevärderingar är bara lite av det som tas upp. Skratt och gråt är så gott som garanterat. (Jonatan Blomberg)
 
Making a Murderer 

En dokumentärserie om sanna men samtidigt helt osannolika utvecklingar i ett amerikanskt mordfall. Det här är en serie som verkligen känns dokumentär, det vi ser är vad som skedde. Regissörerna litar till den historia de vill berätta och levererar materialet rakt, ärligt och till synes utan krusiduller, vilket känns betryggande för oss åskådare. Serien är otroligt välproducerad, detaljrik och dramaturgiskt i princip helt felfri. Det är spännande och kittlande, berörande och ofta väldigt upprörande. (Jonna Vanhatalo)

The Keepers 

Detta verkliga drama om ett mord på en nunna och kvinnorna som många år senare försöker lösa det är synnerligen berörande. Serien är djupt tragisk på många plan, den är skrämmande och obehaglig, men ger till sist, något otippat kanske med tanke på det svåra och dystra ämnena som avhandlas, hopp om mänskligheten. För mitt i tragiken träder sådan systerlig styrka och mängder av mänskligt mod fram, vilket är det man i slutändan tar med sig. (Jonna Vanhatalo)
 
 
Stranger Things

Sci-fi-dramat ”Stranger Things” är en riktigt originell originalserie som är annorlunda, snygg, spännande och otroligt engagerande. Det handlar om vänskap och uppväxt i en perfekt rekonstruerad 80-talsmiljö. Mycket påminner om filmer från den tiden vilket kittlar nostalgitentaklerna, samtidigt som serien ändå andas helt egen unik luft. Detta är ett stundvis riktigt kusligt äventyr om övernaturliga fenomen och verkliga människor. Den är väldigt välspelad och dessutom otroligt välgjord in i minsta detalj. (Jonna Vanhatalo)
 
Tretton skäl varför

Otroligt spännande och välproduverad bladvändarserie om ett väldigt viktigt, men samtidigt svårskildrat och ofta tabubelagt ämne som självmord hos unga. Det finns flera minnesvärda rollgestaltningar och berörande öden som avhandlas, och jag gillar kanske mest det faktum att historien är både gripande och intim, fast hela tiden berättad med en välbalanserad distans och ett större övergripande syfte som gör att serien blir både underhållande, men framförallt tankeväckande till slut. (Jonna Vanhatalo)
 
3%

Med vågen av filmer som ”The Maze Runner” och ”The Hunger Games” kommer detta brasilianska drama, med en lite råare variant på young adult-dystopin. Serien utspelar sig i en fattig framtid där varje 18-åring kallas in till ett test. Klarar de av en serie av intellektuella utmaningar och fysiska prover, kan de bli de 3 procent som får skeppas iväg till ett lyxliv. Tävlingen är oförutsägbar, konkurrensen stenhård och de åtta avsnitten mycket spännande. (Alexander Dunerfors)
 
 
Unbreakable Kimmy Schmidt

Kimmy Schmidt är en smittsamt optimistisk rödtott som tillbringat större delen av sitt liv i en bunker. Utsläppt i det fria stormar hon in på Manhattan som en frisk fläkt, och tar sig an världen som om det vore första gången hon såg den. Klämkäcka Ellie Kemper (”Bridesmaids”) omges av riktigt roliga karaktärer i en skön komediserie signerad Tina Fey. (Alexander Dunerfors)

Black Mirror

”Black Mirror” är en brittisk antologiserie, som efter två säsonger fick nytt liv på Netflix. De timslånga avsnitten skiftar i genre och följer alltid nya karaktärer. Vad de har gemensamt är att de alla utspelar sig i en uppkopplad framtid som är ”runt hörnet”, och det är sällan en upplyftande syn av vad teknologin kan göra med oss människor. Kvaliteten på avsnitten varierar, men när ”Black Mirror” är som bäst är det klockren, mörk och ofta skrämmande satir. (Alexander Dunerfors)

American Vandal

En av årets stora överraskningar på Netflix är mockumentär-serien ”American Vandal”. Den tar true-crime-genrens alla måsten och klyschor till high school-miljö, där två filmstudenter ska undersöka frågan: vem har klottrat kukar på lärarnas bilar? Skolans värsting Dylan pekas snabbt ut som den skyldige men är svaret verkligen så enkelt? Från en slags ”Making a Murderer”-parodi utvecklas det till en spännande tonårsskildring med ett budskap. (Alexander Dunerfors)
 
 
Dear White People

Justin Simien tar sin hyllade långfilm med samma namn från 2014 och förbättrar den otroligt nog på i princip alla punkter. Alla karaktärer får mer utrymme att jobba med och bildar tillsammans ett vackert porträtt av en grupp studenter på en ivy league-skola som försöker tampas med vardagsrasism och destruktiva strukturer. En hjärtskärande och träffande film som samtidigt underhåller på riktigt hög nivå. (Viktor Jerner)

House of Cards

Trots toppar och dalar har Beau Willimons vasst skrivna och skamlöst underhållande serie om ett hänsynslöst politikerpar, Frank (Kevin Spacey) och Clarie Underwood (Robin Wright), lyckats tuffa på i fem säsonger. Fulspel och svek eskalerar snabbt till en smutsig kamp om liv och död, med allt fler människor i skottlinjen. Ansågs 2013 vara en absurd bild av Washington, men verkligheten är nu "stranger than fiction". (Viktor Jerner)
 
 
The Crown

Ett episkt, svepande och obegripligt ambitiöst drama som skildrar hur Elizabeth II efter sin fars död fick axla vikten av den brittiska kronan i alldeles för ung ålder. Claire Foy är en uppenbarelse i huvudrollen och kunde inte vara mer välförtjänt av den Golden Globe hon fick i början av året. Välskrivet, ödesmättat och tveklöst det snyggaste som Netflix någonsin har producerat. (Viktor Jerner)
 
Ozark

”Ozark" är den typen av serie som gör sig allra bäst i binge-mode - då avsnitten fullkomligt flyger förbi. Liknelser med familjen White i "Breaking Bad" och familjen Rayburn i "Bloodline" är både oundvikliga och välförtjänta, även fast penningtvättsfamiljen Byrde i "Ozark" egentligen är något helt annat. En självklar måste-serie! (Jonatan Blomberg)
 
Vilka andra Netflix-serier vill du rekommendera? Tipsa i kommentarerna nedan!
| 15 oktober 2017 12:00 |