Johan Falk - Kodnamn: Lisa 2012

Action Deckare Thriller
Sverige
106 MIN
Svenska
Engelska
Ryska
Johan Falk - Kodnamn: Lisa poster

Synopsis

En grupp tungt beväpnade män bryter sig in i polisinfiltratören Frank Wagners lägenhet i Göteborg. Frank lyckas fly med sin familj, hem till den ende han nu kan lita på: Johan Falk. Samtidigt som de undrar om Franks samarbete med polisen till slut avslöjats, så sker ytterligare attacker i Göteborg mot både gangsterledare och poliser…
Ditt betyg
3.5 av 560 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Johan Falk 12 - Kodnamn: Lisa
Biopremiär
15 mars 2013
DVD-premiär
17 juli 2013
Språk
Svenska, Engelska, Ryska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

7 mars 2013 | 19:15

Rafflande final för Kinnaman

Allt klaffar som en vacker symfoni när höstens Johan Falk-säsong knyts ihop. Det sker med snygga vinkningar till de tidigare filmerna i serien, och återseenden av så gott som alla som ännu är vid liv. Om Johan Falk (med lite god vilja) ska kallas för Sveriges svar på James Bond, så är det här hans "Skyfall".

Nu ska vi inte ta i så vi spricker. Men faktum är att den här filmserien har hållit en hög klass rakt igenom, iallafall högre än vad man kan begära av långfilmer gjorda för svensk TV. Det är inte svårt att se varför många fans, unga som gamla, har plockat upp den från DVD-hyllorna genom åren. "Kodnamn Lisa" gör ingen av dem besviken.

Först kom tre hyllade polisthrillers ("Noll tolerans", "Livvakterna" och "Den tredje vågen"), sedan två omgångar av serieproducerade filmer varav den senaste att gå upp på bio var "Gruppen för särskilda insatser". Det ryktas om en tredje omgång, men oavsett vilket är "Kodnamn Lisa" en perfekt avslutning på Johan Falks (Jakob Eklund) och Frank Wagners (Joel Kinnaman) komplicerade relation. En tät och spännande historia som, likt tidigare, sägs ha hämtat stor inspiration från verkliga livet.

Skiten träffar fläkten när polisens guldtipsare "Lisa" får sin riktiga identitet röjd. Plötsligt är hela Göteborgs undre värld och halva Östeuropa ute efter Frank Wagners huvud på ett fat. Själv hade ex-kriminella Frank bara önskat dra sig tillbaka med familjen till den franska Rivieran. Nu blir han mer än nånsin beroende av snart-pensionerad-polisman Johan Falks hjälp, och av ett polissystem som dras med säkerhetsluckor av parodiska mått.

Äntligen får Joel Kinnaman något att bita tag i, efter den otacksamma statistrollen i de senaste delarna. För även om den något enformiga rollinsatsen inte hör till hans bästa, är det ju bara logiskt: Wagners dilemma var det som drog oss in från första början, hans skvaller har sedan försett snuten med jobb hela serien igenom, och nu när det är dags att skriva ut Joel Kinnaman och skicka honom mot Hollywood, tar han åter huvudrollen.

Vidare bjuds både fans och mer spontana tittare på en faktiskt oväntat rafflande story, som knyter an till maffiaorganisationer och gangsters som dykt upp på vägen - men det sköts snyggt. Det går utmärkt att se "Johan Falk - Kodnamn Lisa" som en fristående film. Man behöver inte alls vara bekant med GSI:s värld för att hoppa på det här tåget. De ryska busarna får stå lite i bakgrunden när det visar sig att minst lika fula saker pågår innanför polishusets egna väggar. Och det är där, i denna på ett sätt mer relaterbara miljön, som det är upplagt för en riktigt intressant utveckling. Här ställs åter moraliska frågor om rätt och fel, och när polisen egentligen får gå utanför lagen för att skydda samhället.

Regissören Charlotte Brändström och showrunnern Anders Nilsson håller tempot uppe och punchar på med scen på scen med nagelbitande spänning. I grunden ligger ett tätt manus som mera påminner om amerikanska thrillers än våra massproducerade deckare.

Visst finns det detaljer att reta upp sig på, och jag antar att ni hört allt förut: repliker som kunde klinga mer naturligt eller actionscener som hade mått bra av mer tid för repetitioner. De här filmerna har alltid haft ambitioner som knappt ryms i en svensk films actionbudget. Blir det en tredje säsong hoppas jag att TV4 och de tyska samproducenterna hostar upp mera kosing. Då jävlar blir det åka av på riktigt.

Men i Falk-serien hittills, som ändå är strået vassare än mycket som gjorts i denna genre, lyckas "Kodnamn Lisa" knyta ihop säcken och man har sparat mycket krut till sist. Den här omgångens bästa? Svar ja.

Fler recensioner:

Johan Falk - Spelets regler

Johan Falk - De 107 patrioterna

Johan Falk - Alla råns moder

Johan Falk - Organizatsija Karayan

Johan Falk - Barninfiltratören

| 7 mars 2013 19:15 |