Jessica Zandén

Skådespelare 28 mars 1957 Stockholm, Sverige

Biografi

Jessica Zandén växte upp i Stockholm och Göteborg. Brodern Philip fick henne att välja skådespelarbanan genom att övertala henne att söka in till scenskolan i Stockholm vilken hon gick 1978–1981. Hon studerade även drama-teater-film vid Lunds universitet. Efter studierna engagerades hon vid regionteatern i Härnösand 1982–1983 och därefter vid TV-teatern och Stockholms stadsteater.

Hennes medverkan i kabarén "Klara damer" 1984 ledde till att hon 1985 fick Dagens Nyheters Kasperpris med motiveringen att hon var en "comedienne av sällan skådat slag med en underbart frisk scenisk utstrålning. Därtill äger hon en härlig begåvning i konsten att improvisera på en teaterscen". 1988 framförde hon specialskriven ståuppkomik på Westermans i Gamla stan.

Det verkligt stora genombrottet fick hon som den kvinnliga huvudpersonen Lilian i Lars Molins "Tre kärlekar" (1989 och 1991), där hon gestaltade en komplicerad och neurotisk kvinna. För sin roll som Deborah Cohen i "Freud flyttar hemifrån..." (1991) belönades hon med en Robert 1992 i kategorin Bästa kvinnliga biroll. Hon är även känd för rollen som den intriganta Rebecka Bovallius i TV-serien "Skilda världar" (1996–1997), en roll Zandén hoppade av redan efter en säsong. Hon ersattes av Nina Gunke. Zandén Guldbagge-nominerades 2000 för bästa kvinnliga biroll i "Tomten är far till alla barnen".

Jessica Zandén är dotter till textilkonstnären Joy Zandén och syster till skådespelaren Philip Zandén. Hon är dotterdotter till tonsättaren Gösta Nystroem och skulptören Gladys Heyman.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler