Beck - Levande begravd (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En träkista hittas nedgrävd i en sandlåda på en lekplats i centrala Stockholm. I kistan ligger en välrenommerad åklagare. Beck och hans team konstaterar till sin fasa att åklagaren blivit levande begravd.

Ytterligare trälådor upptäcks runt om i Stockholm och alla offer har blivit mördade på samma plågsamma sätt. Beck inser att de jagar en sadistisk seriemördare som spelar ett spel med Beck och hela tiden ligger steget före. Vem står på tur? Beck försöker hitta ett samband mellan offren ovetandes om att det är han själv som är mördarens nästa offer…
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BECK - LEVANDE BEGRAVD

Rutinmässigt och förutsägbart
Beck och Gunvald fortsätter lösa mordfall som är ungefär lika intressanta eller originella som i någon av dem tjugo senaste filmerna, eller valfritt "CSI"-avsnitt. Snyggt och småspännande som bäst, men ofta rutinmässigt och förutsägbart.

En åklagare och kollega till kommissarie Martin Beck (Peter Haber) attackeras i en biltvätt och hittas senare mördad i en lekpark, levande begravd. När en kriminell motorcykelgängmedlem misstänks råkar han ut för samma sak. När Beck går ut i TV kontaktas han av mördaren som verkar vilja få honom förstå syftet med morden.

Beckseriens största styrka är troligen att ha budgeten till att göra en supersnygg polisthriller med proffs både bakom och framför kameran. Och som thriller är den stundtals riktigt spännande. Fotot är utomordentligt och det finns gott om atmosfär och stämning i mordscenerna.

Största problemet med Beck är troligen Beck själv. Och hans kollegor. För så fort fallet ska utredas blir det trista, pratiga scener där man glor på lik med obducenter och Gunvald drar trötta sarkasmer. Och hittar ett nytt lik. Och ett till. Ni fattar upplägget.

Peter Haber och speciellt Mikael Persbrandt går på rutin och ser förståeligt trötta ut. Måns Nathanaelson känns en aning för gammal för att spela nykläckt, småkorkad rookiesnut. Ingvar Hirdwall är som alltid klockren som Becks granne men är som alltid ganska tidsbegränsad i sin medverkan.

På det stora hela är det en ganska glest befolkad film med bleka karaktärer och stor brist på intressanta biroller, vilket skapar problem då huvudpersonerna utvecklats färdigt och mjölkats ut i oräkneligt antal filmer. Serien är i desperat behov av lite färskt blod och originella idéer, speciellt nu när den får konkurrens av "Kommissarie Späck". Det känns mycket som att se ett avsnitt av en anonym, nattsänd polisserie på TV - det är helt okej för stunden men man glömmer den sekunden efter man stängt av.

Storyn är av standardmått och det blir lite tjatigt när de ganska förutsägbara vändningarna uppdagas för karaktärerna långt efter att publiken hakat på. I en sådan här film är det inte helt positivt att publiken känner sig smartare än rollfigurerna. När dessutom mördarens identitet och motiv är på fantasilös "Mord & inga visor"-nivå lämnas man med en mättad känsla av besvikelse.

På det stora hela en väntat meningslös men okej uppföljare, varken särskilt mycket bättre eller sämre än andra filmer i serien/genren. Publiken lär strömma till den i vilket fall och lär säkert gå hem hos lättillfredställda Beckfans. Men vill du ge hjärnan en utmaning vänta hellre på "Inception" som får premiär i juli.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
14398
dålig jävla kopia av Scream
lindersson
Det tråkigaste här är att de försökt göra något mer än en vanlig Beckfilm, med lite mer djup och lite mer spänning men i slutändan blir det mest samma sak ändå. Tyvärr.
10481-0
GUNVALLD!  ja martin va är det ? skärpning beck, dags för dig att köpa dig en fiskestuga och låta beck förbli kult och inte stämpla ner mer n va den senaste redan gjorde
Visa fler (26)

Veckans populära filmer

Visa fler