Mikael Persbrandt

Skådespelare 25 september 1963 Jakobsberg, Stockholm, Sverige

Biografi

Mikael Åke Persbrandt är en svensk skådespelare, född 25 september 1963 i Jakobsberg, Stockholms län, Sverige.

Hans skådespelarkarriär började som statist på Ingmar Bergmans pjäs "King Lear" av William Shakespeare, eller rättare sagt hans intresse för skådespeleri började då. Karriären startade i början av 90-talet med en stor roll i tv-serien "Rederiet" som snabbt följdes av flera i roller i tv-serier såsom "Storstad".

Men 1997 slog han igenom ordentligt när han fick spela Gunvald Larsson i "Beck" som blev den första, men långt ifrån sista filmen om de återkommande poliserna.

Utöver de populära Beck-filmerna så har Persbrandt blandat friskt när det gäller val av roller i filmer som "Hamilton"-filmerna och "Dag och natt".

Han har även gjort en del film utomlands, mest i Danmark som "The Salvation" (2014), "En sång från hjärtat" (2014) och Oscarsbelönade "Hämnden".

Har har vunnit tre Guldbaggar för "Mig äger ingen" (2013) (manlig huvudroll), "Maria Larssons eviga ögonblick" (2008) (manlig huvudroll) och Ingmar Bergman-priset 2005, Han har även varit nominerad för en European Film Awards, för Bästa skådespelare i "Hämnden" (2010).

Persbrandt har även en framgångsrik teaterkarriär med bland annat stora uppsättningar på Dramaten.

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler