Belägringen av Jadotville 2016

Drama Thriller
USA
108 MIN
Engelska
Belägringen av Jadotville poster

Synopsis

År 1961 skickas en trupp irländska FN-soldater på ett fredsbevarande uppdrag till Kongo. Väl där attackeras den 150 man stora truppen av över 3000 kongolesiska soldater. Baserad på en sann historia.
Ditt betyg
3.2 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Siege of Jadotville
Digitalpremiär
7 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Andreas Ziegler

8 oktober 2016 | 10:00

Gråskalig och intensiv krigsfilm

I amerikanska krigsfilmer är det amerikanskt hjältemod mot en genomond fiende som är i centrum. Irländska "Belägringen av Jadotville" visar oss hur diffus politik och gruvrättigheter leder till en konflikt mellan två styrkor bestående av plikttrogna soldater. Resultatet är en mer gråskalig, men fortfarande intensiv, krigsfilm.
1961 skickades en FN-styrka, bestående av ett kompani irländska soldater, till Kongo i ett fredsbevarande syfte. Kalla kriget var som intensivast vid den här tiden, vilket gjorde uppdraget väldigt känsligt. När en annan operation i Kongo, även den ledd av FN, slutar i en massaker, leder det till att det irländska kompaniet lämnas att försvara sig själva mot katangesiska styrkor, ledda av franska främlingslegionen, som har en styrka tjugo gånger så stor som den irländska.

Under fem dagar rasar striderna mellan styrkorna. Frågan är om den principfasta och pålästa men oerfarna irländska kommendanten (Jamie Dornan) kan stå emot den erfarna franska befälhavarens (Guillaume Canet) numerärt överlägsna styrkor.

Man har inte förenklat konflikten, utan försöker beskriva det komplexa politiska klimat som ledde till belägringen. Jag vet inte exakt hur det låg till, men jag tycker mig kunna bilda en uppfattning om vad som hände. Det handlar inte om en ensam tyranns kupp, utan om öst mot väst, kommunism mot kapitalism, principer mot politik och en rad andra aspekter. Politiken skyfflas inte heller åt sidan när striderna börjar, utan är hela tiden central för vad som händer och, framför allt, för de irländska truppernas utsatthet och frustration. 

Själva stridssekvenserna är någorlunda intensiva. De kanske inte kan jämföras med megabudget-filmerna som amerikanerna gör, men visst blir det spännande. Dornans kommendant, Quinlan, är vårt ankare under striden när han måste utforma strategier inom loppet av sekunder. Kompetent regi och klippning gör att vi hela tiden kan följa vad som händer utan att filmen, för den sakens skull, förlorar sin känsla av kaos.

Trots att regissör Richie Smyth lyckas gestalta tidens politiska spänningar och regisserar stridssekvenserna kompetent, blir betyget inte högre. Dessvärre saknar filmen tyngden för att nå upp till en fyra. Bristerna finner man dels i manuset, som skulle kunna ha lite vassare och tyngre dialog.

Det känns även som att man kan förvänta sig lite mer från skådespelarna. Vi ser svenska Mikael Persbrandt i rollen som FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Persbrandt kan vara rätt bra. Men inte i den här filmen. För hans porträttering av Hammarskjöld får FN:s generalsekreterare att se ut som att han inte riktigt vet vad han håller på med; man får ingen känsla av pondus. Det är inte heller som att detta är gjort avsiktligt, då det känns som att Persbrandt har försökt ge sin karaktär pondus, men misslyckats.

Dornan är annars mest känd för att spela Christian Grey i ”Fifty Shades of Grey”. Jag har inte läst böckerna som filmen är baserad på, men jag har förstått att karaktären har en oerhörd sexuell karisma, som Dornan alltså inte har i den första filmen. Så jag var ju nyfiken att se hur han skulle sköta sig i en roll som han inte bara fått för att alla andra man frågade tackade nej. Han är kanske inte på samma nivå som Persbrandt, men det känns även som att Quinlan hade kunnat ha mer pondus, som en bättre skådespelare hade kunnat förse karaktären med.

"Belägringen av Jadotville" är ju inte en spektakulärt bra film. Men är man intresserad av kalla kriget eller gillar krigsfilm, eller bara vill streama något sevärt på Netflix i helgen, är detta ett rätt bra val.
| 8 oktober 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Oväntat intensiv och intressant krigsfilm med bra actionscener. Kul med FN-perspektivet på det hela. Jag njöt hela filmen igenom och Jamie Dornan bär upp huvudrollen på ett trovärdigt och bra sätt.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu