Beck - Gunvald 2016

Deckare Thriller
Sverige
90 MIN
Svenska
Beck - Gunvald poster

Synopsis

Jakob, en undersökande journalist, hittas död i sin lägenhet. Han har blivit misshandlad till döds, och man påträffar fingeravtryck från en tidigare straffad indrivare i lägenheten. Jakobs kollega Anna berättar att Jakob höll på att skriva en bok om en kriminell samt att han tidigare mottagit hot både på grund av sitt judiska påbrå samt av högerextremister för sitt politiska ställningstagande.
Ditt betyg
3.0 av 491 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beck - Gunvald (Beck 31)
DVD-premiär
21 mars 2016
Digitalpremiär
1 januari 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Helena Sandberg

1 januari 2016 | 13:50

Nya Beckfilmen överraskar

Det är en ny omgång Beck på ingång och redan nu kan du inleda det nya året med en helt ny TV-film till pizzan. Men hur var det nu med vår hårdkokte favoritkaraktär, är han med? (Liten spoilervarning längre ner.)
Säsongens första film (av sammanlagt fyra) etableras med en superkort inledning som involverar en kock, en skärmaskin och en skurk som vill ha pengar. Sekvensen säger egentligen inte något om vad filmen kommer att handla om, förutom att just etablera att det finns en utpressande våldsam skurk. 

”Problemet” som ska lösas är att en undersökande journalist hittas död i sin lägenhet. Han har blivit misshandlad till döds och man hittar spår från en tidigare dömd brottsling i lägenheten. Teamet får veta att offret höll på att skriva en bok om en kriminell person samtidigt som han fått många hot på grund av sin judiska bakgrund och för sina politiska åsikter. Inget nytt för journalister alltså. Samtidigt försöker en gangster ta igen förlorad tid med sin son och andra karaktärer förlorar livhanken till höger och vänster.

Och nu till det alla väntar på: Efter 30 filmer med karaktären Gunvald Larsson får denne då till sist en helt egen film. I alla fall en egen titel. För även om avsnittet/TV-filmen handlar om Gunvald, är den inte så mycket med just Gunvald. Detta kanske är en spoiler för vissa (även om det redan läckt ut), men den hetlevrade karaktären tillbringar hela filmen i en sjukhussäng med bandage runt huvudet. Titeln blir i och med det lika excentrisk som karaktären själv. 

Om och när du kommit över den besvikelsen är det ändå trevligt att följa den sympatiske och skärpta Beck (Peter Haber) och hans team Oskar (Måns Nathanaelson), Jenny (Anna Asp) och Ayda (Elmira Arikan) när de försöker ”ta fast den jäveln” med den något klyschiga och överstressade chefen vid namn Klas Fredén (Jonas Karlsson) i hälarna.

"Gunvald" (nu menar jag filmen) är regisserad av den etablerade Beck-regissören Mårten Klingberg och känns vissa stunder som en TV-deckare i BBC-klass, även om det klabbas på med det vanliga köret av obligatoriska scener: besöka offret, återvända till brottsplatser, ni har fel snubbe, otrohetsaffärer och hot eller kulor som svärmar som knott i sommarnatten. Och så analytikern bakom datorn som plockar fram info likt professor Balthazar. Grannens stänkare är också med såklart.

Ända sedan jag såg "Wallander - Mastermind" för en herrans massa år sedan har jag en diagnostiserad och uttalad svår fobi för svensk kriminalfilmsdialog, men den här Beckfilmen tar mig igenom utan större trauman och den överraskar faktiskt. Trots en och annan superskriptad onaturlig mening är "Gunvald" (utan just Gunvald) en trevlig samling mord, gangsters och kriminalare så här första dagen på året. Den berättas i ett lugnt och behagligt tempo som mot slutet blir rejält pulshöjande. Delarna med skurkarna och undre världen är inte särskilt överraskande och nätt och jämnt underhållande. Det som drar filmen framåt och gör den intressant är delarna i utredningen, kriminalarna och deras relationer. Slutet är ju bitterljuvt då det både blir vinst och förlust. Till nästa film vill jag gärna se Klas och Beck sluta med sin tävling i vem som kan ta av och på glasögonen flest gånger, det blir mest komiskt och nästan som karikatyrer av karaktärerna själva. 

Nästa film "Steinar" kommer 6 februari och då får vi träffa Becks nye kollega Steinar Hovland som enligt utsago kommer att vara en empatisk men modern representant för Oslo-polisen. Steinar kommer att spelas av Guldbaggebelönade Kristofer Hivju ("Turist" och "Game of Thrones"). De två sista filmerna: "Vid vägs ände" och "Sista dagen" har premiär 5 mars respektive 2 april. "Gunvald" (och de tre kommande filmerna) ses via C More streaming precis när andan faller på! 
| 1 januari 2016 13:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Beck - Gunvald