Beck - Gunvald (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Beck - Gunvald" är den första av fyra nya Beckfilmer som släpps under 2016. Jakob, en undersökande journalist, hittas död i sin lägenhet. Han har blivit misshandlad till döds, och man påträffar fingeravtryck från en tidigare straffad indrivare i lägenheten. Jakobs kollega Anna berättar att Jakob höll på att skriva en bok om en kriminell samt att han tidigare mottagit hot både på grund av sitt judiska påbrå samt av högerextremister för sitt politiska ställningstagande.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BECK - GUNVALD

Nya Beckfilmen överraskar
Det är en ny omgång Beck på ingång och redan nu kan du inleda det nya året med en helt ny TV-film till pizzan. Men hur var det nu med vår hårdkokte favoritkaraktär, är han med? (Liten spoilervarning längre ner.)
Säsongens första film (av sammanlagt fyra) etableras med en superkort inledning som involverar en kock, en skärmaskin och en skurk som vill ha pengar. Sekvensen säger egentligen inte något om vad filmen kommer att handla om, förutom att just etablera att det finns en utpressande våldsam skurk. 

”Problemet” som ska lösas är att en undersökande journalist hittas död i sin lägenhet. Han har blivit misshandlad till döds och man hittar spår från en tidigare dömd brottsling i lägenheten. Teamet får veta att offret höll på att skriva en bok om en kriminell person samtidigt som han fått många hot på grund av sin judiska bakgrund och för sina politiska åsikter. Inget nytt för journalister alltså. Samtidigt försöker en gangster ta igen förlorad tid med sin son och andra karaktärer förlorar livhanken till höger och vänster.

Och nu till det alla väntar på: Efter 30 filmer med karaktären Gunvald Larsson får denne då till sist en helt egen film. I alla fall en egen titel. För även om avsnittet/TV-filmen handlar om Gunvald, är den inte så mycket med just Gunvald. Detta kanske är en spoiler för vissa (även om det redan läckt ut), men den hetlevrade karaktären tillbringar hela filmen i en sjukhussäng med bandage runt huvudet. Titeln blir i och med det lika excentrisk som karaktären själv. 

Om och när du kommit över den besvikelsen är det ändå trevligt att följa den sympatiske och skärpta Beck (Peter Haber) och hans team Oskar (Måns Nathanaelson), Jenny (Anna Asp) och Ayda (Elmira Arikan) när de försöker ”ta fast den jäveln” med den något klyschiga och överstressade chefen vid namn Klas Fredén (Jonas Karlsson) i hälarna.

"Gunvald" (nu menar jag filmen) är regisserad av den etablerade Beck-regissören Mårten Klingberg och känns vissa stunder som en TV-deckare i BBC-klass, även om det klabbas på med det vanliga köret av obligatoriska scener: besöka offret, återvända till brottsplatser, ni har fel snubbe, otrohetsaffärer och hot eller kulor som svärmar som knott i sommarnatten. Och så analytikern bakom datorn som plockar fram info likt professor Balthazar. Grannens stänkare är också med såklart.

Ända sedan jag såg "Wallander - Mastermind" för en herrans massa år sedan har jag en diagnostiserad och uttalad svår fobi för svensk kriminalfilmsdialog, men den här Beckfilmen tar mig igenom utan större trauman och den överraskar faktiskt. Trots en och annan superskriptad onaturlig mening är "Gunvald" (utan just Gunvald) en trevlig samling mord, gangsters och kriminalare så här första dagen på året. Den berättas i ett lugnt och behagligt tempo som mot slutet blir rejält pulshöjande. Delarna med skurkarna och undre världen är inte särskilt överraskande och nätt och jämnt underhållande. Det som drar filmen framåt och gör den intressant är delarna i utredningen, kriminalarna och deras relationer. Slutet är ju bitterljuvt då det både blir vinst och förlust. Till nästa film vill jag gärna se Klas och Beck sluta med sin tävling i vem som kan ta av och på glasögonen flest gånger, det blir mest komiskt och nästan som karikatyrer av karaktärerna själva. 

Nästa film "Steinar" kommer 6 februari och då får vi träffa Becks nye kollega Steinar Hovland som enligt utsago kommer att vara en empatisk men modern representant för Oslo-polisen. Steinar kommer att spelas av Guldbaggebelönade Kristofer Hivju ("Turist" och "Game of Thrones"). De två sista filmerna: "Vid vägs ände" och "Sista dagen" har premiär 5 mars respektive 2 april. "Gunvald" (och de tre kommande filmerna) ses via C More streaming precis när andan faller på! 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Mhansson
Dåligt avslut på Gunvalds medverkan i beck,
Jigsaw
Sämsta jävla skit jag vart med om (nästan iaf) Gunvald Larsson en ikon i film Sverige får de mest ovärderliga slut jag vart med om. Vad hade Beck filmerna vart utan honom? Hur kan ni sova gott efter att ni gett Gunvald ett så fruktansvärt ovärdigt slut. Jag köper att Persbrandt satsar Hollywood Big time och tid fanns inte mm. Men jag kan ändå komma på 10000 olika saker som hade vart mer värdiga än detta. Ett av dom hade vart att han blev 1 av 6 astronauter som ska bli dom första att landa på mars.........
9646
Var någonstans överraskar den här filmen? Det finns inte ett enda överraskningsmoment. Allt går enligt mallarna.  Och ingenstans kan man ha hanterat Gunvalds sorti sämre än vad de gjorde i den här filmen. Detta är en huvudkaraktär i hela Beck serien. Det är Martin Beck och Gunvald Larsson. Men det finns ingen emotionell connection med Gunvald någonstans i hela filmen. Det känns som om filmskaparna var sura på Mikael Persbrandt och verkligen inte ville ha med honom något mer och tar honom ur serien på sämsta möjliga sätt. Riktigt tråkigt och tyvärr föga överraskande.
Visa fler (4)

Relaterade filmer