The Girl in the Spider's Web 2018

Drama Deckare Thriller
USA
120 MIN
Engelska
The Girl in the Spider's Web poster

Synopsis

Lisbeth Salander, kult- och titelkaraktären från den hyllade Millennium-serien som skapades av Stieg Larsson, återvänder i denna filmatisering av ”Det som inte dödar oss”, från David Lagercrantz bästsäljare.
Ditt betyg
2.4 av 67 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Girl in the Spider's Web
Biopremiär
26 oktober 2018
DVD-premiär
25 mars 2019
Digitalpremiär
25 mars 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

24 oktober 2018 | 19:30

Oengagerande härva av lösa trådar och tunna skurkar

Fede Alvarez har regisserat den andra engelskspråkiga filmen i Stieg Larssons Millennium-serie om hackaren Lisbeth Salander. Han gör ett gott jobb på sina håll och resultatet är en snygg, actionladdad film som tyvärr i slutändan faller på sin tunna intrig och platta karaktärer. Claire Foy som Salander är riktigt bra, men ”svenskbryter” så gravt att det påverkar hela filmen och min upplevelse av den.
Filmen baseras på David Lagercrantz roman ”Det som inte dödar” och är den fjärde i ordningen om Lisbeth Salanders mörka Stockholmsäventyr. De tidigare böckerna skrevs av bortgångne Stieg Larsson.


”The Girl in the Spider's Web” tar vid några år efter den förra filmen. Salander hämnas sin vana trogen på män som hatar kvinnor, men blir plötsligt indragen i en härva av cyberbrottslighet, samtidigt som något från hennes egen bakgrund gör sig påmint, något som verkar vilja göra henne illa.

Vi känner Lisbeth Salander sedan innan och hon är onekligen en tacksam karaktär att berätta om. Här görs hon alltså av Claire Foy som är riktigt bra i rollen, om vi ignorerar den svårsmälta brytningen hon tvingas dras med. Det är inte Claires fel och samma problematik återfanns redan i David Finchers ”The Girl with the Dragon Tattoo” där Rooney Mara fick den otacksamma uppgiften att bryta på svenska. Här är det mer påtagligt i mitt tycke och den kan höras lite varstans och blir därför svår att undkomma. 

Mycket i filmen är rätt snyggt visuellt, men lika stor mängd haltar mellan varven. Manuset är slarvigt skrivet med logiska luckor och icke trovärdiga turer som mest förbryllar. Visst är en hel del ganska oförutsägbart, men så mycket väcker hela tiden frågetecken som inte kan bortses ifrån. Det han handla om allt från ett hopp från extremt hög höjd varefter hopparen bara reser sig upp och springer iväg, till att en potentiell mördare helt plötsligt växlar fokus.


I princip alla nya karaktärer som introduceras är dessutom otroligt intetsägande och Alvarez misslyckas helt med bedriften att engagera oss i deras öden. Ett antal skurkar dyker upp, men ingen har någon solid bakgrund, och den som möjligen har det känns ändå mest som en karikatyr både till utseende och sätt. Melodramatisk och tyvärr ganska malplacerad musik har lagts till på sina håll, som för att vagga in oss i rätt stämning, vilket snarare har motsatt effekt.


Den vi håller på är givetvis Lisbeth, som bär egentligen allt på sina axlar. Fast även hon har tappat en del av sin charm. Filmen är väldigt ytligt och det drabbar också Lisbeth Salander vars inneboende svärta och demoner iinte får den plats de förstjänar. Istället blir hon mitt i allt det andra visuellt bombastiska till något av en seriefigur. Sverrir Gudnason spelar Mikael Blomkvist, och är som alltid sevärd. Dock tillför han inte så mycket nytt till karaktären, som lever, liksom mycket annat i historien, på gamla meriter. Även Claes Bang (”The Square”) återfinns i en liten roll, men det är hans extremt blonda hårsvall som är mest spännande den här gången.

”The Girl in the Spider's Web” är en film för dig som är nyfiken på vad som hände sedan, även om den egentligen inte ger så många svar på just den frågan. Det är ofta snyggt och tempot är högt, men jag hade gärna sett att Stieg Larssons hjältinna Lisbeth Salander hade fått en värdigare fortsättning och ett bättre möjligt avslut.


Nu blev det som det blev - inte särskilt bra. Fast visst, vill du trots allt se lite mer av en alltid cool Lisbeth, se denna. Men håll för öronen.
| 24 oktober 2018 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
2
Härliga miljöer med ett kallt Stockholm och snyggt gjord. Men spänningen infaller inte riktigt... 2+/5 (5/10)
Läs mer
3
Rätt snygg film ändå, mörkar miljöer & coola scener men tyvärr finns det rätt mycket brister i handlingen. En stabil 3/5
Läs mer
4
Bättre än väntat. Har man överseende med vissa skavanker o att kemin mellan Lisbet o Mikael inte funkar som i tidigare versioner så är det en riktigt underhållande o snygg film. Claire Foys version av Lisbet Salander är annorlunda men inte nödvändigtvis sämre. Rekommenderas till alla cineaster.
Läs mer
Visa fler